Roti ini enak dimakan begitu saja kerana rasanya yang manis dan lemak. Jika anda cuba, resipi ini boleh menghasilkan dua buku roti.
BAHAN-BAHAN:
- 6 cawan tepung gandum
- 1 ½ cawan susu suam
- ¾ cawan gula
- 11gm yis
- 3 biji telur saiz A
- ¼ cawan mentega
CARA MEMASAK:
- Campurkan yis dan ½ cawan susu suam ke dalam satu bekas besar.
- Biarkan selama 10 minit sehingga keluar buih.
- Masukkan baki 1 cawan susu suam tadi, diikuti dengan gula dan telur. Kacau sehingga gula larut.
- Masukkan mentega dan 3 cawan tepung. Gaul sebati dan masukkan baki 3 cawan tepung dan uli sehingga doh tidak melekat pada tangan. Rehatkan selama 1 jam.
- Bahagikan doh kepada 30gram dan susun di dalam loyang. Tunggu seketika sehingga doh naik dua kali ganda.
- Bakar pada suhu 180C selama 15 minit.
- Keluarkan dan sedia dinikmati.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
5 Idea Donut Ala Perancis Dari Chef Frederic Oger, Kenakannya Bagai Berada di Kafe Paris
Ni dia resipi dan gaya donut ala Perancis. Resipi ori dari Chef Frederic Oger yang berasal dari Perancis, kini sudah berumahtangga dengan rakyat Malaysia serta menetap di sini.
Beliau adalah pemilik Pastry Institute of St Honore, di Taman Tun Dr Ismail. Variasi donutnya sungguh mempesona dan memikat selera.
Himpunan donut berwarna serta lembut gebu ini juga cukup membuatkan sesiapa yang melihat pasti terliur. Kalau nak tahu kelazatannya bolehlah mencuba resipi Chef tersohor ini.
GREEN TEA CHOCOLATE DOUGHNUT
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
- 250gm tepung rose @ tepung gandum
- 5gm yis kering
- 30gm mentega cair
- 25gm gula aising
- 125ml susu
- 60gm kuning telur
- 2 gm garam
Bahan inti :
- 50gm coklat gelap 54% * kandungan koko/coklat
- 5gm serbuk teh hijau
- 100gm krim
CARA MEMASAK :
Cara buat doh :
- Masukkan tepung, garam, yis, gula dan mentega ke dalam mangkuk adunan.
- Kemudian masukkan susu dan kuning telur, sedikit demi sedikit
- Ulikan doh hingga tidak melekat di tepi mangkuk dan boleh meregang
- Bentukkan doh dan biarkan ia kembang dua kali ganda selama sejam.
- Ambil doh tumbuk untuk keluarkan angin, dan bulatkan bentuk donut masukkan inti,
- Kemudian biarkan selama 20 minit, untuk proses gebukan donut.
- Panaskan minyak di dalam kuali, dan goreng hingga keperangan dengan api yang sederhana.
- Toskan dan biarkan sejuk sebelum meletakkan /menaburkan bahan topping di atasnya di atasnya.
Cara masak inti :
- Didihkan krim bersama serbuk teh hijau, di dalam satu mangkuk
- Tutupkan api dan tuangkan coklat
- Kacau hingga sebati
Saiz hidangan : 15 keping, 33gm setiap satu
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Goreng minyak penuh
Jenis masakan : Donat
Keistimewaan : Teh hijau memberikan rasa yang sungguh nyaman
Anggaran kos : RM 20-RM 30
Info Chef : Untuk rasa yang lebih asli anda bolej memasukkan sedikit serbuk teh hijau ke dalam adunan doh donat.
STRAWBERRY ROSE JAM DOUGHNUT
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
- 250gm tepung rose @ tepung gandum
- 5gm yis kering
- 30gm mentega cair
- 25gm gula aising
- 125ml susu
- 60gm kuning telur
- 2 gm garam
Bahan inti :
- 125gm puri strawberi
- 40gm gula
- 2gm esen ros
- 3gm pectin
CARA MEMASAK :
Cara buat doh :
- Masukkan tepung, garam, yis, gula dan mentega ke dalam mangkuk adunan.
- Kemudian masukkan susu dan kuning telur, sedikit demi sedikit
- Ulikan doh hingga tidak melekat di tepi mangkuk dan boleh meregang
- Bentukkan doh dan biarkan ia kembang dua kali ganda selama sejam.
- Ambil doh tumbuk untuk keluarkan angin, dan bulatkan bentuk donut masukkan inti,
- Kemudian biarkan selama 20 minit, untuk proses gebukan donut.
- Panaskan minyak di dalam kuali, dan goreng hingga keperangan dengan api yang sederhana.
- Toskan dan biarkan sejuk sebelum mencelupkan permukaan donat di atas inti strawberi yang sudah dimasak tadi.
Cara masak inti :
- Campurkan dan satukan gula dan pectin
- Kemudian masukkan puri dan esen
- Didihkan hingga suhu 106 darjah Celcius.
Saiz hidangan : 15 keping, 33 gm setiap satu
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Goreng minyak penuh
Jenis masakan : Donut
Keistimewaan : Kaya dengan rasa strawberi yang lazat.
Anggaran kos : RM 20-30
Info Chef : Pektin adalah bahan pemekat jam (ejen ‘gelling’). Mengurangkan waktu memasak.
TWIST DOUGHNUT WITH SESAME ALMOND TOPPING
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
- 250gm tepung rose @ tepung gandum
- 5gm yis kering
- 30gm mentega cair
- 25gm gula aising
- 125ml susu
- 60gm kuning telur
- 2 gm garam
Bahan ‘topping’:
- 125gm coklat putih | dicairkan
- 40gm bijan putih
CARA MEMASAK :
Cara buat doh :
- Masukkan tepung, garam, yis, gula dan mentega ke dalam mangkuk adunan.
- Kemudian masukkan susu dan kuning telur, sedikit demi sedikit
- Ulikan doh hingga tidak melekat di tepi mangkuk dan boleh meregang
- Bentukkan doh dan biarkan ia kembang dua kali ganda selama sejam.
- Ambil doh tumbuk untuk keluarkan angin, dan bulatkan bentuk donut masukkan inti,
- Kemudian biarkan selama 20 minit, untuk proses gebukan donut.
- Panaskan minyak di dalam kuali, dan goreng hingga keperangan dengan api yang sederhana.
- Toskan dan biarkan sejuk sebelum mencelupkan permukaan donat di atas coklat putih dan taburkan bijan putih.
Saiz hidangan : 15 keping, 33 gm setiap satu
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Goreng minyak penuh
Jenis masakan : Donut
Keistimewaan : Rangup dengan taburan bijan yang lemak.
Anggaran kos : RM 20-30
Info Chef : Untuk lebih rasa bijan anda boleh menaburkan sedikit bijan ke dalam adunan doh.
DOUGHNUT WITH MANGO FILLING & COCONUT TOPPING
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
- 250gm tepung rose @ tepung gandum
- 5gm yis kering
- 30gm mentega cair
- 25gm gula aising
- 125ml susu
- 60gm kuning telur
- 2 gm garam
Bahan inti manga :
- 125gm puri manga
- 40gm gula
- 3gm pectin
Bahan topping :
- Kelapa parut kering secukupnya
(Boleh disangai jika suka)
CARA MEMASAK :
Cara buat doh :
- Masukkan tepung, garam, yis, gula dan mentega ke dalam mangkuk adunan.
- Kemudian masukkan susu dan kuning telur, sedikit demi sedikit
- Ulikan doh hingga tidak melekat di tepi mangkuk dan boleh meregang
- Bentukkan doh dan biarkan ia kembang dua kali ganda selama sejam.
- Ambil doh tumbuk untuk keluarkan angin, dan bulatkan bentuk donut masukkan inti,
- Kemudian biarkan selama 20 minit, untuk proses gebukan donut.
- Panaskan minyak di dalam kuali, dan goreng hingga keperangan dengan api yang sederhana.
- Toskan dan biarkan sejuk sebelum menaburkan atau menekap permukaan donat di atas kelapa parut kering.
Cara buat inti mangga :
- Campurkkan gula dengan pectin
- Kemudian masukkan puri mangga
- Didihkan sehingga suhu 106 darjah Celcius
Saiz hidangan : 15 keping, 33 gm setiap satu
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Goreng minyak penuh
Jenis masakan : Donut
Keistimewaan : Gabungan rasa mangga dan coklat yang sungguh nikmat.
Anggaran kos : RM 20-30
INFO CHEF : Anda boleh juga memasukkan potongan dadu kecil mangga untuk rasa manga yang lebih sedap.
COFFEE CRUMBLE DOUGHNUT
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
- 250gm tepung rose @ tepung gandum
- 5gm yis kering
- 30gm mentega cair
- 25gm gula aising
- 125ml susu
- 60gm kuning telur
- 2 gm garam
Bahan ‘topping’:
- 50gm gula
- 50gm tepung gandum
- 50gm mentega
- 1 gm serbuk kopi Nescafe
CARA MEMASAK :
Cara buat doh :
- Masukkan tepung, garam, yis, gula dan mentega ke dalam mangkuk adunan.
- Kemudian masukkan susu dan kuning telur, sedikit demi sedikit
- Ulikan doh hingga tidak melekat di tepi mangkuk dan boleh meregang
- Bentukkan doh dan biarkan ia kembang dua kali ganda selama sejam.
- Ambil doh tumbuk untuk keluarkan angin, dan bulatkan bentuk donut masukkan inti,
- Kemudian biarkan selama 20 minit, untuk proses gebukan donut.
- Panaskan minyak di dalam kuali, dan goreng hingga keperangan dengan api yang sederhana.
- Toskan dan biarkan sejuk sebelum menaburkan atau menekap permukaan donat di atas campuran bahan topping.
Cara buat topping :
- Campurkan kesemua bahan-bahan topping hingga membentuk tekstur yang diinginkan (usah terlalu halus)
Saiz hidangan : 15 keping, 33 gm setiap satu
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Goreng minyak penuh
Jenis masakan : Donut
Keistimewaan : Berperasa kopi dengan aroma yang sungguh memikat selera.
Anggaran kos : RM 20-30
Info Chef : Anda boleh memasukkan serbuk kopi sedikit untuk rasa kopi yang lebih ‘kuat’
RESIPI : CHEF FREDERIC OGER
Terima kasih : PASTRY INSTITUTE OF ST HONORE, TTDI Plaza, A1-11, Jalan Wan Kadir 3, Taman Tun Dr Ismail, Kuala Lumpur
Capati Ala Piza. Resipi Ringkas & Cepat Untuk Sajian Anak-Anak Yang ‘Picky Eater’.
Anak-anak yang memilih makan ni pasti merisaukan ibu bapa. Bukan apa, bimbang diri mereka kekurangan zat yang sepatutnya diterima. Ada idea yang geng mak-mak boleh cuba. Di pasaran, ada banyak dijual capati sejukbeku kan? Capati bukan sahaja boleh dinikmati bersama kuah dhal, malah jika anda inginkan kelainan, doh capati sejukbeku boleh dijadikan ‘base’ untuk piza. Menarik kan? Anak-anak comfirm suka. Malah, selain capati sejuk beku, boleh juga menggunakan paratha sejuk beku untuk hidangan ini. Memang mudah dan cepat disediakan.
BAHAN-BAHAN:
- 1 keping capati sejuk beku | dimasak hingga keperangan
- 1 keping isi dada ayam | dihiris nipis
- 20gm bawang putih | dicincang
- 1/2 cawan bawang besar
- 3 sudu makan puri tomato
- 1 sudu teh serbuk cili
- 1/4 sudu teh oregano
- 1/4 sudu teh lada sulah
- 1/4 sudu teh lada hitam
- 3 sudu makan minyak masak
- Garam secukup rasa
HIASAN PIZZA:
- 1/2 biji bawang besar | dihiris
- 1/4 cawan keju mozarella
- 1/4 cawan lada benggala hijau dan kuning | dihiris memanjang
CARA MEMASAK:
- Panaskan kuali, masukkan sedikit minyak dan tumis isi ayam yang telah diperap bersama garam dan lada hitam sehingga separuh masak.
- Masukkan puri tomato sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan garam,oregano, serbuk cili dan lada sulah.
- Dalam kuali berasingan, tumiskan bawang besar dan lada benggala untuk hiasan pizza sehingga sedikit layu. Angkat.
- Sudukan isi ayam dan kuah tomato yang di masak tadi ke atas capati.
- Hiaskan dengan bawang besar,lada benggala dan taburkan keju mozarella dengan secukupnya.
- Bakar pada suhu 180°C selama 5 minit atau sehingga keju cair. Siap untuk dihidangkan.
Roti Sosej Pintal , Tak Sesusah Mana Pun Buatnya…Jom Ajak Anak Ke dapur
Esok Ahad masih cuti lagi. Jom kita meroti. Ni dia resipi roti sosej pintal yang biasa korang nampak kat kedai bakeri.
Nak letak atau tambah sos cili dan mayonis pun boleh jugak. Bagi penggemar keju bolehlah tabur keju mozzarella atasnya. Kita yang buat dia kan,Tapi roti tu kenalah menjadi…
.
Pintal ikut kreativiti anda.
Jika anda adalah penggemar roti, anda patut mencuba resepi roti sosej pintal ini.
ROTI SOSEJ PINTAL
Nak pintal cara ni pun boleh
BAHAN-BAHAN :
- 1 paket yis
- 2 sudu besar gula
- 1 sudu besar mentega
- 1 sudu besar susu sejat
- Garam secukup rasa
- ¾ cawan air suam
- 2 ½ cawan tepung gandum
CARA MEMBUAT :
1. Masukkan bahan-bahan seperti yis, garam dan gula bersama air suam.
2. Biarkan selama 10 minit. Kemudian campur adunan tadi dengan tepung dan mentega.
3. Uli sampai menjadi doh. Jika masih melekat, tambahkan tepung.
4. Biarkan doh selama 45 minit.
CARA MEMINTAL ;
.
1.Ambil adunan doh tadi dan leperkan untuk membalut sosej.
2. Potong balutan sosej secara sekata tetapi jangan sampai putus. Kemudian, pintal potongan tersebut ke kiri dan kanan.
3. Selesai memintal, sapu roti dengan sos cili, mayonis dan taburan keju mozzarella.
4. Bakar pada suhu 160 darjah Celsius selama 20 minit.
Selamat mencuba..
Sumber : FB : Jom Buat Kek