Resipi Chicken Chop Rangup Tanpa Salut Tepung, Tak Guna Minyak

Selalu chicken chop yang salut tepung, kan? Kali ini, kita tunjuk cara buat yang kulit dia rangup, tanpa perlu salut tepung. Malah tak perlu pakai minyak langsung. Bahan pun sikit sahaja.

Menerusi perkongsian resipi daripada Kamarul Ariffin Nor Sadan ini, dengan menggunakan bahan yang sikit sahaja, boleh menghasilkan menu chicken chop yang sangat sedap.

Jom kita cuba! Oh ya, resipi ini sesuai untuk dua orang makan.

 

CRISPY SKIN CHICKEN CHOP WITH MUSHROOM GRAVY

Resipi Chicken Chop Rangup Tanpa Salut Tepung, Tak Guna Minyak

BAHAN-BAHAN:

Ads

2 potong ayam (bahagian pinggul dan peha)
50-100ml krim masakan
5 biji cendawan – beli online di sini
1 sudu besar lada hitam – beli online di sini
1 ulas bawang putih – beli online di sini
1 sudu mentega – beli online di sini
Garam dan gula secukup rasa

TONTON Dapur Rasa Live: Asam Pedas Ikan Kembung 

TONTON Makan Di Mana Eps 15: Duduk Rumah Pun Boleh Layan Lauk Kenduri 

CARA-CARA:

1. Ini bahagian paha dan pinggul ayam. Saya dah belah bahagian bawah (dalam) dan buang tulang dia. Kalau tak pandai buang, boleh suruh penjual ayam potong. Beritahu je “Bang, potong untuk chicken chop!”

Resipi Chicken Chop Rangup Tanpa Salut Tepung, Tak Guna Minyak
2. Ni saya dah buang tulang di hujung paha tu sekali. Ayam ni kena lap dengam tisu supaya dia kurang basah. Lepas tu, tabur garam dan lada hitam secukup rasa.

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

Resipi Chicken Chop Rangup Tanpa Salut Tepung, Tak Guna Minyak
3. Panaskan kuali leper guna api sederhana selamat 1 minit. Paling sesuai kalau guna “cast iron skillet”. Kalau tak ada, boleh guna kuali yang stainless steel atau non-stick.

[KLIK DI SINI SERTAI PERADUAN MAGGI RASA]

Resipi Chicken Chop Rangup Tanpa Salut Tepung, Tak Guna Minyak
4. Kemudian masukkan ayam. Kulit di bahagian bawah. Api sederhana. Tak payah guna minyak. Nanti lemak ayam akan cair dan jadi minyak. Proses ini dinamakan “fat rendering”.

Resipi Chicken Chop Rangup Tanpa Salut Tepung, Tak Guna Minyak
5. Lemak yang cair tu akan turun* ke bawah dan sekeliling ayam. Ia akan kelihatan mengering. Jangan panik. Jangan cuba angkat ayam*. Pada waktu ni, kulit ayam sedang melekat pada kuali.

Resipi Chicken Chop Rangup Tanpa Salut Tepung, Tak Guna Minyak
6. Teruskan masak. Biar sahaja. Proses ini memakan masa 20 minit. Sepanjang ini, guna api perlahan atau sederhana. Jangan risau, ayam tak akan hangus. Jangan risau pasal ayam melekat.

Resipi Chicken Chop Rangup Tanpa Salut Tepung, Tak Guna Minyak
7. Setelah cukup 20 minit, baru periksa sama ada kulit ayam dah lekang dari kuali atau belum. Kalau belum, sambung lagi masak. Ayam akan lekang sendiri bila kulit dia dah cukup rangup.

Ads

Resipi Chicken Chop Rangup Tanpa Salut Tepung, Tak Guna Minyak
8. Macam ni. Dia lekang sendiri. Kuis sikit dan angkat je. Mudah sahaja nak tanggalkan dari kuali. Masa ni kulit ayam saya dah rangup. Jadi macam keropok, tapi tak hangus pun walaupun masak selama 20 minit.

Resipi Chicken Chop Rangup Tanpa Salut Tepung, Tak Guna Minyak
9. Terbalikkan, dan masak bahagian bawahnya pula. Ini ambil masa 1-2 minit sahaja. Kalau dah tak merah dagingnya, kira dah masak. Angkat dan rehatkan dalam pinggan.

Resipi Chicken Chop Rangup Tanpa Salut Tepung, Tak Guna Minyak
10. Kerak ayam dalam kuali ni, kita nak buat jadi kuah. Masukkan bawang putih yang disagat dan mentega. Biar mentega cair dan tumis bawang putih dengannya sampai naik aroma.

Resipi Chicken Chop Rangup Tanpa Salut Tepung, Tak Guna Minyak
11. Masukkan air 1-2 senduk, dan cuba kikis kerak ayam ni perlahan-lahan. Ia akan tanggal dengan mudah. Kerak inilah sumber rasa ayam yang padu! Tak payah guna serbuk perasa ayam dah.

Resipi Chicken Chop Rangup Tanpa Salut Tepung, Tak Guna Minyak
12. Kemudian masukkan krim masakan. Gaul rata. Kalau tak ada krim masakan, boleh guna susu sejat atau susu segar. Tambah garam dan gula jika perlu. Ikut citarasa masing-masing.

Resipi Chicken Chop Rangup Tanpa Salut Tepung, Tak Guna Minyak
13. Akhir sekali, masukkan cendawan yang telah dihiris. Gaul sebati. Boleh guna cendawan tin atau cendawan segar. Gunalah cendawan butang, cendawan portabello atau shiitake segar.

Resipi Chicken Chop Rangup Tanpa Salut Tepung, Tak Guna Minyak
14. OK dah boleh hidang! Saya selalu letak kuah di bawah sebab tak nak kulit ayam yang rangup tu jadi lembut sebelum dimakan. Kulit rangup tu mahal. Boleh hidang dengan kentang goreng jika suka.

Ads

Resipi Chicken Chop Rangup Tanpa Salut Tepung, Tak Guna Minyak

Kredit resipi: Kamarul Ariffin Nor Sadan

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

Buat Bahan Kudapan Sendiri, Potato Chips Yang Nipis & Rangup 

Mudah Rupanya Buat Sendiri Kuih Angku Tanpa Acuan

7 Tips Gulai Ayam Kelate Jadi Cantik & Sedap, Boleh Cuba Resipi Ini

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI