Minggu ini kebanyakan yang bekerja sudahpun menerima gaji, jadi bolehlah sediakan lauk special untuk keluarga. Ketam bercili atau chili crab ini antara yang sesuai sangat.

Resipi chili crab yang sedap dan mudah buat 

Bahan-bahan

4 ekor ketam (potong 2)
3 biji bawang besar (dimayang)
6 ulas bawang putih (dimayang)
2 tangkai cili merah (dipotong)
1 akar daun ketumbar
2 senduk cili giling
2 sudu kecil sos tiram
2 sudu kecil sos cili
Daun ketumbar
Garam
1 biji telur ayam

Cara memasak

1. Kisar bawang merah, bawang putih dan cili merah, kemudian tumis hingga pecah minyak.

2. Selepas garing, masukkan cili giling. Tumis lagi hingga pecah minyak dua kali.

3. Bila sudah garing, masukkan air sedikit dan tumis lagi.

4. Masukkan sos tiram, sos cili, garam dan kacau.

5. Akhir sekali pecahkan telur dan gaul rata. Kemudian masukkan ketam. Kacau sebati dan taburkan daun ketumbar sebelum dihidangkan.

Resipi Chili Crab, Lauk Hari Gaji Yang Special & Mudah Buat

Sumber: Muhammad Ismail Mohd Ali

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI