Makan

Resipi Chili Crab, Lauk Hari Gaji Yang Special & Mudah Buat

Share

Minggu ini kebanyakan yang bekerja sudahpun menerima gaji, jadi bolehlah sediakan lauk special untuk keluarga. Ketam bercili atau chili crab ini antara yang sesuai sangat.

Resipi chili crab yang sedap dan mudah buat

Bahan-bahan

4 ekor ketam (potong 2)
3 biji bawang besar (dimayang)
6 ulas bawang putih (dimayang)
2 tangkai cili merah (dipotong)
1 akar daun ketumbar
2 senduk cili giling
2 sudu kecil sos tiram
2 sudu kecil sos cili
Daun ketumbar
Garam
1 biji telur ayam

Cara memasak

1. Kisar bawang merah, bawang putih dan cili merah, kemudian tumis hingga pecah minyak.

2. Selepas garing, masukkan cili giling. Tumis lagi hingga pecah minyak dua kali.

3. Bila sudah garing, masukkan air sedikit dan tumis lagi.

4. Masukkan sos tiram, sos cili, garam dan kacau.

5. Akhir sekali pecahkan telur dan gaul rata. Kemudian masukkan ketam. Kacau sebati dan taburkan daun ketumbar sebelum dihidangkan.

Sumber: Muhammad Ismail Mohd Ali

 

IKLAN