Dah lama tak minum petang. Maklumlah, sebulan berpuasa kan. Bagi anda yang teringin sangat nak makan Cokodok Pisang yang sedap, ni ada resipi mudah yang boleh dicuba. Pasti puas hati.
COKODOK PISANG TAK SERAP MINYAK
BAHAN-BAHAN:
- 5 biji pisang bersaiz besar – jika kecil, boleh guna 8-10 biji. Empunya resipi guna pisang bunga.
- 2 sudu makan marjerin
- 5 sudu makan gula pasir
- 1 sudu teh soda bikarbonat – sukatan tidak terlalu membukit
- 1 sudu teh garam
- 2 cawan tepung gandum
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan ( kecuali tepung gandum) dan lenyek hingga sebati.
2. Bila dah sebati, masukkan tepung gandum. Gaul lagi hingga sekata bersama adunan pisang tadi.
3. Rehatkan adunan selama 10-15 minit.
4. Panaskan minyak dan jemputkan adunan tadi. Goreng guna api perlahan hingga garing dan masak.
5. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
INFO:
1. Tujuan guna marjerin ialah untuk merangupkan tekstur luaran kulit cekodok bila digoreng nanti. Malah ia juga menghalang minyak dari terserap ke dalam isi.
2. Cekodok akan menjadi wangi tetapi masih mengekalkan rasa asli.
3. Jangan goreng cekodok dengan api besar kerana nanti akan hangit dan tidak masak di dalam.
4. Untuk hasil cekodok yang cantik, hanya jemputkan bancuhan ke dalam minyak. Nanti ia akan membulat dengan sendiri ( jika bancuhan tu dibuat dengan baik)
Kredit resipi & foto: Cik Pooja
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Tart Nanas Premium, Gerenti Sedap dan Tak Jemu Dimakan
Tart nanas adalah sejenis kuih yang semestinya akan ada ketika kita menyambut Aidilfitri. Membuat tart nanas yang sedap dan tak jemu dimakan adalah skill yang perlu ada bagi pembuat tart nanas.
Tart yang sedap pasti akan jadi kegemaran dan dibeli walau berapa harganya. Bagi peminat tart, walau mahal sekalipun, pastinya berbaloi kerana cita rasa tart yang sedap, susah untuk diperoleh.
Walau muncul banyak jenis tart yang dimodenkan, tart nanas tetap ramai penggemarnya. Jom kita lihat resipi tart nanas premium yang dikongsikan ini.
TART NANAS PREMIUM
BAHAN A
500 gram mentega tulen
3/4 cawan susu pekat manis
3 sudu besar minyak sapi tulen
1 sudu besar esen vanilla
BAHAN B
2 biji kuning telur ayam
BAHAN C (diayak)
1 cawan tepung jagung
1 cawan tepung kastard
1/4 cawan susu tepung
2 sudu kecil emplex
7 cawan tepung gandum
BAHAN LAIN
Inti tart nanas premium
Egg wash
Acuan tart nanas
CARA MEMBUAT
1. Dalam bekas, satukan semua BAHAN A. Kacau sebati.
2. Kemudian, masukkan BAHAN B. Adun rata.
3. Selepas adunan sebati, masukkan BAHAN C kecuali tepung gandum. Gaul sebati. Selepas adunan sebati, masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sambil dikacau lagi sehingga sebati.
4. Tepung gandum tidak perlu dihabiskan semua jika adunan sudah tidak melekat di jari. Kena pandai agak. Uli sehingga menjadi doh.
5. Setelah adunan siap, masukkan doh ke dalam acuan tart. Tekan dan gulung bersama inti nanas yang digentel kecil membujur.
6. Susun di atas loyang yang telah dialas dengan kertas pembakar.
7. Sapukan egg wash pada bahagian atas tart nanas.
8. Ulang proses sehingga selesai.
9. Bakar pada suhu 180 darjah selsius selama 25 minit atau sehingga masak bergantung kepada oven masing-masing.
Siap!
Selamat mencuba!
Sumber: Farisha Sofea
Terima kasih kerana berkongsi resipi di Rasa Share Resipi
Masak Sempurna, Kuih Bakar Sedap Guna Air Fryer Je. Mudah!
Zaman sekarang ni dah ada Air Fryer kalau google je pelbagai resipi boleh dicuba! Teringin Kuih Bakar? Walaupun kuih tradisional, guna Air Fryer pun boleh menjadi kuihnya. Jangan risau, saya kongsikan resipi dari awal sampai akhir cara pembuatan Kuih Bakar guna Air Fryer yang dikongsikan oleh Tsu Feh Sufiah ni.
Cara penyediaannya sangat cepat dan mudah. Tekstur dan rasa Kuih Bakarnya sama sahaja seperti menggunakan ketuhar. Jom cuba!
KUIH BAKAR AIR FRYER
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan air daun pandan
- 2 cawan santan/1 kotak kecil
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan gula
- 2 biji telur
- 1 sudu kecil garam
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 1 sudu kecil pewarna hijau
CARA PENYEDIAAN:
- Blend semua bahan tadi sampai sebati. Masukkan dalam loyang (loyang air fryer tu tak perlu guna baking paper pun sebab tidak melekat pun).
- Bancuhan ni dapat 2 biji kuih bakar tau. Kira bahagi 2 lah bancuhan tu.
- Masukkan air fryer suhu 170 darjah celcius dengan masa 45 minit.
- Siap! Tunggu betul-betul sejuk baru potong tau. Nanti bahagian tengah tu akan mendap sikit. Fuhhh bau dia, serius sedap!
- Selamat mencuba!
Sumber: Tsu Feh Sufiah
SELAMAT MENCUBA!
Durian Belanda Goreng, Menu Minum Petang Yang Pelik Tapi Sedap
4 Idea Tukar Keledek Jadi Dessert& Kuih Yang Sedap Untuk Berbuka.
Tahukah anda bahawa ubi keledek yang enak dikukus, direbus dan dipanggang kerana rasanya yang manis. Keledek juga terdapat dalam pelbagai jenis, ada yang warna kuning, ungu dan putih namun khasiatnya adalah sama.Keledek kaya dengan pelbagai manfaat kesihatan dan ia dikatakan antara yang terbaik berbanding keluarga ubi yang lain. Kandungan karbohidrat,Vitamin A, B6, C, Kalium, yang ada dalam sebiji keledek dikatakan mampu menghalang penyebaran toksin dan radikal bebas di dalam tubuh.
Jika ingin berdiet, jangan takut untuk memasukkan keledek dalam menu harian, selain mengadungi karbohidrat yang baik keledek juga mengandungi banyak air banyak. Secara tidak langsung, ia menjadikan anda lebih cepat kenyang dan tahan lebih lama. Oleh itu, RASA membawakan kepada anda empat resipi manisanberasaskan keledek yang boleh anda cuba dan mendapat khasiatnya,
KUIH KERIA KELEDEK SIRA GULA MELAKA
BAHAN-BAHAN:
- 1kg ubi keledek kuning
- 2 cawan tepung gandum
- 1 sudu besar tepung ubi
- 2 keping gula melaka
- 1 sudu gula pasir
- 1/2 cawan air
- Secubit garam
CARA MEMASAK:
- Kupas keledek kemudian kukus hingga empuk.
- Lenyek ubi keledek sehingga tiada ketulan
- Kemudian campurkan ubi keledek yang telah dilenyek tadi dengan tepung gandum, tepung ubi dan secubit garam.
- Gaulkan hingga sebati dan menjadi doh keria.
- Bulat-bulatkan doh keria, kemudian leperkan dan buat lubang di tengah-tengahnya.
- Goreng doh keria yang telah dibentuk kemudian toskan untuk hilangkan minyak
- Sementara itu, campur dan cairkan gula melaka, gula pasir dan air sehingga mendidih dan pekat
- Masukkan keria yang telah digoreng tadi dan gaulkan sehinga sebati.
- Tutup api, dan terus gaul hingga gula melekat dan menyaluti semua bahagian kuih keria.
- Kuih keria sedia dihidangkan.
TALAM KELEDEK
BAHAN-BAHAN:
LAPISAN BAWAH:
- 500gm keledek ungu | kukus
- 2 cawan tepung beras
- 2 sudu makan tepung ubi
- 3/4 cawan gula pasir
- 1 liter santan
- 1 sudu teh garam halus
LAPISAN ATAS:
- 100gm tepung beras
- 3 sudu makan tepung jagung
- 1 liter santan dari sebiji kelapa
- 2sudu teh garam halus
CARA MEMASAK:
- Untuk lapisan bawah, lenyekkan keledek hingga hancur.
- Kemudian, campurkan semua bahan kemudian kacau rata.
- Tapiskan ke dalam periuk.
- Renehkan atas api perlahan hingga hampir pekat. Tutup api
- Tuangkan dalam managkuk kuih lompang dan kukus selama 15 minit dalam kukusan yang telah sedia dipanaskan.
- Untuk menyediakan lapisan atas, satukan semua bahan gaul kacau sebati.
- Tapiskan, kemudian tuang di atas lapisan bawah yang telah dicucuk dengan garapu.
- Kukus semula lebih kurang 12-15 minit lagi.
- Setelah masak, tutup api dan buka penutup kukus.
- Setelah sejuk keluarkan dari acuan dan sedia dihidangkan.
ONDE-ONDE KELEDEK
BAHAN-BAHAN:
- 3 cawan keledek yang telah direbus
- 2 cawan tepung pulut
- 1 ketul gula melaka | potong dadu kecil
- 2 mangkuk kelapa parut | putih sahaja
- Secubit garam
CARA MEMASAK:
- Campurkan keledek yang telah dilenyek dengan tepung pulut, gaul rata hingga menjadi doh lembut.
- Tambah sedikit air jika perlu.
- Bulat-bulatkan menjadi bulatan kecil, kemudian masukkan ketulan gula Melaka dan tutup semula.
- Bembali bentukkannya menjadi bulat. Lakukan hingga habis.
- Panaskan air dalam periuk, setelah mendidih masukkan onde-onde.
- Semetara itu, sediakan kelapa parut yang telah digaul dengan secubit garam di dalam loyang.
- Setelah onde-onde timbul angkat menggunakan penapis, toskan dan gaul dalam kelapa parut tadi.
- Onde-onde sedia dihidangkan.
BUBUR KELEDEK PELANGI
BAHAN-BAHAN:
- 1 biji keledek warna unggu | potong dadu kecil
- 1 biji keledek warna kuning | potong dadu kecil
- 2 sudu makan sagu mata ikan warna hijau
- 1/2 cawan gula pasir
- Secubit garam
- 500 ml santan
- 150ml susu cair
- 1 helai daun pandan
CARA MEMASAK:
- Kukus keledek yang telah didadu separuh masak. Ketepikan.
- Cucu sagu di bawah air mengalir kemudian masukkan dalam air yang telah didihkan dalam periuk.
- Setelah sagu bertukar jernih. Angkat dan lalukan di bawah air mengalir. Masukkan dalam bekas bersama sedikit air.
- Masukkan santan dalam periuk bersama gula, secubit garam dan daun pandan. Renehkan atas api sederhana.
- Setelah mereneh masukkan keledek, seketika kemudian masukkan pula sagu.
- Sebelum angakat masukkan susu cair, gaul rata dan tutup api.
- Bubur sedia dihidangkan.