Jom buat biskut cornflakes crunchy ni, senang sangat tau. Boleh ajak anak-anak buat sekali.Tambah chocolate chips, ikut selera anak-anak pulak.
Biskut Cornflakes Crunchy Chocolate Chips Bahan-bahan: 250g buttercup atau boleh guna planta 1 cawan gula aising (tak suka manis boleh kurangkan jadi 3/4 cawan sahaja) 1 sudu kecil esen vanila 3/4 cawan tepung jagung 2 cawan tepung gandum Cornflakes secukupnya (letak dalam 3 cawan, ramas sikit ye) Chocolate chips Chocolate rice (optional) Almond cincang (optional)
Ads
Cara membuat:
1.Kacau sebati butter, gula aising dan esen vanila. Guna senduk je. Jangan pukul sampai kembang.
2.Kemudian masukkan tepung jagung dan tepung gandum sikit-sikit ye. Tak payah ayak bagai. Kacau sebati. Adunan memang lembik ye, jangan panik.
Ads
3.Masukkan cornflakes, chocolate chips dan almond, gaul sebati.
4.Sudukan adunan atas loyang yang dah disapu butter/ planta. Nak cubit-cubit guna jari jemari pun boleh. Lepastu nak golek-golekkan dalam baki cornflakes yang ada pun terserah . Boleh saja. 5.Jarakkan sikit ye, biskut akan mengembang. Tapi dia punya kembang tu biasa-biasa je sebab kita tak guna soda bikarbonat dan baking powder. 6.Sebelum tu, boleh panaskan oven dulu ye dalam 5-10 minit. Kemudian baru boleh bakar biskut kita, suhu 160’c masa 20minit atau ikut oven masing-masing ye (api atas bawah).
* Mula-mula keluar dari oven biskut memang lembut, lepastu baru akan keras. Sejukkan dulu baru susun dalam balang. * Kalau tak suka manis-manis, boleh kurangkan sukatan gula aising jadi 3/4 cawan ye. Sumber : Syuhada Che Din
Ambil tepung jagung, tepung ang kwe dan masukkan cendol dan bahan-bahan lain, boleh dimasak lepat cendol. Resipi yang dikongsi oleh Wawa ni memang meletoplah sedapnya.
Dah masak, biarkan sejuk sikit dan masukkan dalam peti ais memang padulah bila lalu kat tekak. Berbalutkan daun pisang memang beraroma wangi lah jawabnya. Jom cuba…
LEPAT CENDOL
BAHAN-BAHAN :
1 cawan tepung
1 cawan gula
2 sudu makan tepung ang kwe
5 cawan santan
1 sudu kecil garam @ secukup rasa
1 bungkus cendol * basuh dan tos
Daun pandan untuk membungkus * layukan atas api dahulu
CARA MEMASAK :
1. Masukkan tepung jagung, gula, tepung ang kwe
2. Masukkan santan yang telah di tapis
3. Masukkan garam & daun pandan
4. Masak atas api yang sederhana perlahan. Sentiasa kacau.
5. Kacau sehingga adunan menjadi pekat & likat
6. Masukkan cendol & gaul
7. Sedia untuk dibungkus (Hati2 yea panas sangat.kalau ada sarung tangan boleh pakai. huhu)
*kalau buat banyak sebaiknya sorang sentiasa kacau atas api, sorang lagi bungkus…sebab nanti adunan capat berketul kalau xkacau.
Salah satu sajian BBQ khas Korea ini sangat mudah dibuat. Pilih saja daging lembu dengan sedikit lemak agar rasanya lebih sedap . Cara membuatnya seperti berikut.
Bahan:
– 400-500g daging
– kucai (dihiris)
– bawang (dihiris)
– lobak merah (dihiris)
– daun bawang (dihiris)
– 2 sudu minyak bijan
– 1 sudu bijan
Bahan perap:
– 3 sudu besar gulang perang
– 1 sudu besar minyak bijan
– 8 sudu besar kicap
– 1 sudu besar minyak sayur / minyak zaitun
– 2 sudu kecil bawang putih cincang
– 2 sudu kecil halia cincang
– 1 buah pir yang telah diparut
– 1/2 sudu kecil lada hitam
Cara penyediaan:
1. Sediakan bahan perap – campurkan kicap, gula perang, minyak, bawang putih dan halia, lada hitam dan parut buah pir ke dalam campuran. Masukkan sekali potongan daging dan gaul sebati.
2. Biarkan daging diperap seketika, selama satu malam ataupun sejam.
3. Hiris bawang, lobak merah, daun bawang dan kucai.
4. Grill daging pada suhu tinggi selama 5 minit, bersama sayur dan letakkan sekali. Kecilkan suhu, masukkan bijan dan biarkan daging masak selama beberapa minit.
5. Ataupun masukkan daging dan sayur ke dalam pressure cooker dan masak dengan perlahan selama 2 jam atau lebih.
Cucur Ayam perkongsian saudari Tengku RosElyza Raja Muhammad ni sangat sempurna jika dijadikan hidangan minum petang. Malah kalau nak dijadikan menu untuk potluck atau bekal juga sesuai. Boleh tambah aneka sayur seperti daun sup, kucai, daun bawang atau bayam untuk menjadikannya lebih berkhasiat. Anak-anak pasti berselera. Cubalah.
RESIPI CUCUR AYAM @ BEBOLA AYAM BERSAYUR
BAHAN-BAHAN:
Ayam – ambil bahagian isinya sahaja
Bawang merah – hiris dadu
Cili merah
Daun sup/daun kucai/daun bawang – ikut citarasa
Sedikit garam
1-2 biji telur – jika guna banyak isi ayam, lebihkan.
CARA MEMASAK:
Rebus isi ayam terlebih dahulu. Kemudian masukkan ke dalam pengisar, letak sikit air dan kisar hingga hancur.
Masukkan ke dalam mangkuk dan campurkan bahan-bahan lain. Gaul hingga sebati.
Panaskan minyak dan goreng bancuhan ayam tadi guna api sederhana.
Masak hingga kekuningan. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
Kalau nak ajar anak-anak makan sayur mungkin boleh mulakan dengan hidangan seperti ini. Goreng terung ala fries, rasanya yang rangup membuatkan anak tak perasan yang dimakan adalah sayur. Boleh dijadikan kudap-kudapan atau lauk pun boleh.