Sedapnya Creampuff. Inti kastard pula gebu bak aiskrim menjadikan manisan ini jadi kegemaran ramai. Namun ramai yang ‘takut-takut’ nak cuba kerana fikir ia susah dihasilkan. Anda pula macam mana? Teringin nak cuba buat sendiri? Resipi perkongsian saudari Syaza Atieyra ni antara yang terbaik. Kenapa? Sebabnya, resipi creampuff ni tidak kecut dan elok hasilnya bila siap dibakar. Jom lihat cara-cara penghasilannya.
Sedapnya Dodol Kukus. Sajian kuih tradisional warisan orang Pahang ini memang sangat istimewa. Rasanya yang lemak, manis dan kenyal ditambah pula dengan taburan tahi minyak menjadikan kuih ini punya rasa tersendiri dan enak sekali. Namun ramai dikalangan anak juda yang kurang mahir menyediakan kuih ini. Sayang kalau dilupakan. Ada yang nak cuba? Saudari Saadiah Ahmad ada kongsikan resipinya. Tak sukar pun, Hanya perlu kukus sahaja. Sangat berbaloi untuk dicuba.
CARA BUAT KUIH DODOL KUKUS PALING MUDAH & SEDAP
BAHAN A (TAHI MINYAK): 1 cawan santan pekat Sedikit garam
BAHAN B: Daun pisang secukupnya – dilayur
BAHAN C: 1 cawan gula merah (beli online disini) 1/2 cawan gula pasir 1 cawan air
1. Untuk membuat tahi minyak, satukan bahan-bahan A dan masak menggunakan api sederhana selama lebih kurang setengah jam hingga pecah minyak.
2. Satukan semua bahan C dan masak hingga semua bahan larut. Sejukkan. 3. Dalam bekas berlainan, masukkan semua bahan D dan gaulkan sampai sebati. 4. Bila sudah rata dan sebati, masukkan bahan C yang telah suam. Kacau lagi sampai rata dan sebati. Kemudian tapis.
5. Untuk menghasilkan Dodol Kukus, panaskan periuk kukusan. 6. Ambil minyak dari tahi minyak yang telah disediakan dan sapu pada daun pisang yang telah dilayur.
7. Tuangkan adunan secukupnya ke dalam loyang yang sudah dialas menggunakan daun pisang.
8. Kukus Dodol Kukus hingga masak antara 15 – 20 minit.
9. Bila sudah masak, taburkan tahi minyak di atas Dodol Kukus.
Tip: Untuk tahu Dodol Kukus sudah masak, permukaannya cantik licin serta tidak melekat di jari. Warnanya kehitaman mengikut warna gula.
Ramdan tak lama lagi, korang bercadang untuk berniaga di Bazar Ramadan. Kalau takda menu apa nak jual, ini ada 20 koleksi resipi agar-agar dan puding yang korang boleh cuba yang boleh dijadikan bahan jualan di bazar nanti. Sesuai sangat jual di musim panas sekarang.Resipi ini adalah perkongsian dari Chef Fatimah Zarinah Zainuddin.
AGAR-AGAR ABC
BAHAN A:
10gm agar-agar
700ml air
180 gm gula merah
2 helai daun pandan
BAHAN B:
30gm agar-agar
1600ml air
1 tin susu cair
300gm gula
1/2 tin krim jagung campur sedikit pewarna kuning
100gm kacang merah campur sedikit pewarna merah jambu
100gm cendol campur sedikit pewarna hijau
CARA MEMASAK:
Satukan bahan A, masak hingga mendidih.
Tapiskan dan tuang ke dalam loyang. Biarkan sejuk.
Satukan bahan B(air, agar-agar dan gula), masak sehingga larut.
Kemudian, masukkan susu, kacau rata.
Angkat dan bahagikan kepada tiga bahagian(satu bahagian campurkan dengan krim jagung, satu bahagian kacang merah dan satu bahagian dengan cendol).
Cakarkan permukaan A, tuangkan campuran jagung. Biarkan beku.
Tuangkan pula lapisan cendol di atasnya dan biarkan beku.
Akhir sekali, tuangkan lapisan kacang merah di atas lapisan jagung dan biarkan beku.
AGAR-AGAR CENDOL
BAHAN A : LAPISAN CENDOL
750ml air
170gm gula
10gm agar-agar
250ml santan
1 sudu makan tepung jagung
Cendol secukupnya
BAHAN B: LAPISAN GULA MELAKA
750ml air
250gm gula melaka | diracik halus
10gm agar-agar
250ml santan
CARA MEMASAK:
Untuk menyediakan bahan A. Masak air, gula dan agar-agar hingga larut.
Satukan santan dan tepung jagung, kacau agar tidak bergentel.
Tapiskan dan tuangkan ke dalam agar-agar.
Masak sebentar hingga mendidih.
Angkat dan biarkan suam baru masukkan cendol.
Biarkan ianya keras.
Untuk menyediakan bahan B. Masak air, gula melaka dan agar-agar hingga larut.
Masukkan santan, kacau sebentar.
Akhir sekali, tuangkan keatas lapisan cendol yang telah keras.
UDING SUSU OREN
BAHAN A: LAPISAN PUDING
4gm agar-agar
200ml air
300ml susu
6 sudu besar gula (ikut sesuai)
50ml jus oren
Pewarna kuning
BAHAN B: LAPISAN JERNIH
4gm agar-agar
500ml air
6 sudu besar gula
50ml jus oren
CARA MEMASAK:
Untuk menyediakan lapisan puding. Masak agar-agar, gula dan air hingga mendidih.
Masukkan susu,jus oren dan pewarna. Angkat.
Masukkan dalam acuan dan biarkan sejuk dan keras.
Untuk menyediakan lapisan jernih. Masak agar-agar, gula dan air sehingga mendidih.
Masukkan jus dan sedikit pewarna.
Cakarkan lapisan puding dan tuangkan lapisan jernih. Buat kaedah serupa sehingga habis.
PUDING MANGGA
BAHAN-BAHAN:
1 liter susu segar
10gm agar-agar
Sedikit perisa mangga
Sedikit pewarna kuning
200gm gula
1 biji buah mangga | isinya dipotong dadu
CARA MEMASAK:
Masukkan agar-agar , gula, susu dan masak hingga gula larut.
Masukkan perisa mangga dan pewarna. Kacau perlahan hingga mendidih.
Sediakan acuan dan tuangkan agar-agar di dalam.
Taburkan buah mangga yang telah dipotong dadu.
AGAR-AGAR RINTIK PANDAN
BAHAN A:
1/2 sudu makan agar-agar serbuk
250ml santan cair
1 sudu makan gula pasir
Sedikit pewarna hijau
BAHAN B:
1/2 sudu besar agar-agar
500ml air
100gm gula merah
1 sudu makan tepung kastard campur 2 sudu makan air
2 helai daun pandan
CARA MEMASAK:
Untuk menyediakan bahan A. Campurkan semua bahan dan masak sehingga mendidih.
Tuangkan ke dalam loyang dan biarkan keras.
Potong kecil-kecil dan biarkan sebentar.
Untuk menyediakan bahan B. Masak air, daun pandan, gula merah dan agar-agar hingga larut. 5.
Masukkan tepung kastard.
Masak hingga mendidih.
Angkat dan tuangkan ke dalam loyang yang telah berisi dengan potongan agar-agar tadi.
Sejukkan.
PUDING JELLY POLKADOT
BAHAN-BAHAN:
10gm agar-agar
500ml air
1/2 tin susu cair
100gm gula
1 sudu makan tepung kastard
1 1/2 sudu besar pati buah
Fruity jelly secukupnya
CARA MEMASAK:
Masak agar-agar dengan air hingga larut.
Masukkan gula dan masak hingga larut.
Angkat dan masukkan bancuhan susu cair dan tepung kastard. Masak seketika.
Susun jelly di dalam acuan dan tuangkan agar-agar perlahan-lahan.
AGAR-AGAR PERMATA
BAHAN-BAHAN:
10gm serbuk agar-agar
200ml susu cair
400ml air
150gm cawan gula pasir
100ml susu pekat
Esen vanila
Sedikit pewarna
CARA MEMASAK:
Satukan semuanya dan masak hingga mendidih. Ambil tiga senduk dan di tetakkan dalam mangkuk berasingan dan campurkan dengan tiga warna kesukaan anda.
Sejukkan kemudian dipotong dadu.
Panaskan sebentar lebihan agar-agar tadi.
Letakkkan agar-agar yang telah dipotong ke dalam bekas dan tuangkan agar-agar lebihan tadi.
PUDING JAGUNG MANIS
BAHAN-BAHAN:
15gm agar-agar
700ml air
150gm gula
200ml susu cair | dikisar halus
1 tin kecil jagung | dikisar halus
1 sudu makan tepung kastard |dikisar halus
CARA MEMASAK:
Masak agar-agar hingga hancur dan masukkan gula.
Masukkan susu cair, jagung dan tepung kastard. Sebatikannya, tuangkan ke dalam agar-agar dan masakkan seketika.
Tuangkan dalam acuan kemudian sejukkan.
PUDING MARBLE
BAHAN-BAHAN:
10gm agar-agar
1/2 tin susu cair | dikisar
1/2 tin susu pekat | dikisar
1 biji telur | dikisar
2 keping roti | dikisar
4 sudu makan gula
500ml air
Esen vanila
Pewarna
CARA MEMASAK:
Masak agar-agar dan air hingga larut.
Masukkan gula dan masak hingga mendidih.
Masukkan bahan kisar serta perlahankan api.
Angkat dan bahagi kepada beberapa warna.
Tuangkan ke dalam loyang dan lorekkan agar ianya bercampur.
UDING BUAH
BAHAN-BAHAN:
20gm agar-agar
1 liter air
1 tin susu cair
200gm gula
200ml sirap buah koktel
2 sudu makan tepung kastard
CARA MEMASAK:
Masak agar-agar hingga larut.
Masukkan gula dan biarkan ianya mendidih.
Masukkan sirap, susu cair dan tepung kastard.
Masukkan buah koktel. Biarkan sebentar.
Tuangkan ke dalam acuan.
AGAR-AGAR SANTAN
BAHAN-BAHAN:
10gm agar-agar
1 liter air
1 ketul gula melaka
100gm gula pasir
200ml santan | dipukul sedikit
1 biji telur | dipukul sedikit
2 helai daun pandan
CARA MEMASAK:
Masak air dengan gula melaka dan daun pandan hingga larut. Tapiskan.
Sukatkan air gula itu menjadi 1 liter.
Masakkan air gula tadi dengan agar-agar hingga agar-agar larut.
Kecilkan api dan masukkan campuran santan telur dan gula pasir. Tunggu hingga menggelegak.
Bila menggelegak, biarkan seketika dan kacau. Tuangkan ke dalam loyang dan sejukkan.
AGAR-AGAR KACANG MERAH
BAHAN-BAHAN:
10gm agar-agar
250ml air
750ml susu cair
200gm gula pasir
100gm kacang merah (rendam dan rebus hingga empuk)
Sedikit pewarna (jika suka)
CARA MEMASAK
Kisar kacang merah yang telah di rebus. Ketepikan.
Masak agar-agar, susu cair, air dan gula sehingga mendidih. Masukkan kacang merah.
Masak hingga mendidih dengan api perlahan.
Angkat dan tuangkan ke dalam acuan.
AGAR-AGAR BUAH NAGA
BAHAN-BAHAN:
200gm buah naga |ambil isi dan blend
10gm agar-agar serbuk
125 gm gula pasir
900ml air
Sedikit esen ros
CARA MEMASAK:
Masak agar-agar, air dan gula hingga mendidih. Masukkan isi buah naga yang di blend dan biarkan ianya mendidih seketika.
Angkat dan masukkan esen ros. Tuangkan ke dalam acuan.
PUDING SUSU
BAHAN-BAHAN:
10gm agar-agar
600ml air
1/2 tin susu pekat
Sedikit pewarna
CARA MEMASAK:
Masak agar-agar dan air hingga larut.
Masukkan susu pekat dan pewarna.
Angkat dan tuangkan ke dalam acuan.
ELLY KELAPA MUDA
BAHAN-BAHAN:
10gm agar-agar
1 cawan air
4 1/2 cawan air kelapa muda
3/4 cawan gula
Isi kelapa muda yang dipotong halus.
CARA MEMASAK:
Masak agar-agar dan 1 cawan air hingga hancur.
Masukkan gula dan masak hingga gula hancur.
Campur air kelapa dan masak sebentar.
Tuangkan ke dalam bekas yang telah diisikan dengan kelapa yang dipotong halus.
Masukkan jeli ini dalam peti sejuk, keluarkan bila ingin menghidangkannya.
PUDING MILO
BAHAN-BAHAN:
10gm agar-agar
750ml air
150 gm gula
1 tin susu cair
3/4 cawan serbuk milo
CARA MEMASAK:
Masak agar-agar dan air hingga larut.
Masukkan gula dan masak hingga mendidih.
Masukkan susu cair. Angkat dan masukkan serbuk milo.
Masak seketika. Angkat dan tuangkan ke dalam acuan.
PUDING SAGU BERSANTAN
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A:
1 mangkuk sagu
3 cawan air (kalau pekat boleh tambah air)
1 1/2 cawan gula
Sedikit pewarna
Daun pandan
BAHAN B:
200ml santan kotak
1 tin susu cair
1 1/2 cawan air
Sedikit garam
Daun pandan
CARA MEMASAK:
Untuk menyediakan bahan A. Didihkan air,pewarna, gula dan daun pandan hingga gula larut.
Masukkan sagu dan kacau sehingga pekat dan tambah air jika perlu.
Masak hingga hilang putih di tengah-tengah sagu.
Untuk menyediakan bahan B. Campurkan semua dan didihkan sekejap ( kalau boleh tambah air).
AGAR-AGAR LAPIS SANTAN
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A:
10 gm agar-agar
1200ml air
200gm gula
Pewarna- hijau, merah, kuning, biru, purple
BAHAN B:
10gm agar-agar
400ml santan
800ml air
200gm gula
CARA MEMASAK:
Untuk menyediakan bahan A. Masakkan bahan A hingga larut.
Tapis dan ketepikan.
Untuk menyediakan bahan B. Masakkan bahan B kecuali santan hingga larut.
Bila mendidih baru masukkan santan dan biarkan sebentar.
Angkat dan tapiskan.
Cara Melapis, sukat 250ml agar-agar (A) letak sedikit pewarna dan tuangkan dalam loyang dan biarkan keras. Cakarkan sedikit.
Sukat 250ml agar-agar (B) dan tuangkan ke atas agar-agar lapisan A. Begitulah juga dengan lapisan seterusnya untuk warna yang berlainan.
PUDING ROTI COKLAT SUSU
BAHAN-BAHAN:
8 keping biskut jagung
2 keping roti
300ml susu cair
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
2 sudu besar serbuk koko
CARA MEMASAK
Kisar roti, biskut jagung dan susu cair.
Masukkan telur dan susu pekat. Kisar lagi hingga licin.
Bahagi kepada dua bahagian. Satu bahagian dimasukkan serbuk koko dan satu bahagian dibiarkan warna asal.
Panaskan kukusan dan kukuskan bahagian serbuk koko.
Bila sudah masak, tuangkan pula bahagian yang bewarna asal.
Kuih Dangai memang sedap. Andai ke pasar malam, pasti nampak peniaga yang jual. Bau harum kelapa yang dibakar memang menaikkan selera. Kalau nak tahu, kuih ni mudah je nak buat dan boleh dihasilkan sendiri di rumah. Jom lihat resipi perkongsian saudara Akhmal Mustafa ni. Memang terbaik.
CARA MEMASAK: 1. Campurkan kesemua bahan dalam mangkuk dan gaul sebati. Pastikan adunan tidak berketul. 2. Sapukan sedikit minyak masak ke dalam loyang dan masukkan campuran kelapa tadi. Tekan-tekan manja supaya adunan agak padat. Fungsinya supaya bila keluarkan nanti kuih yang dah masak, ia tidak akan pecah. 3. Panaskan ketuhar / oven pada suhu 160C selama 10 minit, masukkan loyang kuih dan bakar selama 30 minit menggunakan api atas. 4. Bila Kuih Dangai dah masak dan keperangan, angkat dan sedia untuk dihidangkan.