Jom buat Cucur Udang Geragau untuk kudapan keluarga. Sangat sedap ya! Bahan-bahan yang diperlukan sangat ringkas dan mudah didapati. Memang rugi kalau tidak dicuba. Menurut empunya resipi, saudari Har Ryea, cucur ini sangat sedap dimakan panas-panas bersama sos cili atau kuah lada. Wah…sepinggan tak cukup ni. Jomlah cuba! Anda pasti sukakannya.
CARA MEMASAK CUCUR UDANG GERAGAU YANG SANGAT SEDAP
1 biji lada merah – dihiris (bole guna cili padi, ikut kepedasan yang disukai)
Sedikit daun sup – dihiris
Sedikit garam
CARA MEMASAK:
1.Masukkan semua bahan ke dalam besen yang bersesuaian. 2.Gaul sebati dan pastikan semua bahan bercampur rata serta tiada gumpalan tepung. Gaul guna senduk sebab panas. 3. Biarkan adunan sejuk seketika. 4. Kemudian bolehlah jemput adunan dan bulat-bulatkan doh mengikut saiz yang anda gemari. Untuk lebih mudah, basahkan sedikit tapak tangan dengan air semasa bulatkan doh bagi elak doh melekat.) 5. Panaskan minyak masak dan goreng bebola cucur tadi hingga garing dan berwarna keemasan. 6. Angkat, toskan minyak dan enak dinikmati bersama sos cili atau kuah lada. Makan panas-panas memang sedap.
Jagung Cawan adalah snek wajib beli bila berkunjung ke pasar malam. Kalau nak buat sendiri, mudah sahaja caranya. Sesuai bagi anda yang mempunyai anak ramai kerana guna resipi ini, tentunya lebih jimat dan boleh makan puas-puas. Nak tahu cara buat Jagung Cawan lemak manis yang sangat sedap? Saudari Aisyah Humaira ada kongsikan cara-caranya. Selamat mencuba!
RESEPI JAGUNG CAWAN LEMAK MANIS ALA PASAR MALAM
BAHAN-BAHAN: 1 paket jagung sejukbeku 1 tin krimer pekat manis – beli online disini 3 sudu makan marjerin (lebihkan lagi sedap) – beli online disini Sedikit air & garam secukup rasa
CARA MEMASAK: 1. Masukkan jagung ke dalam kuali dan masukkan sedikit air. Sukatan air anggaran setengah dari jagung. (RASA: jika ada jagung segar, anda juga boleh menggunakannya. Caranya mudah sahaja. Asingkan isi jagung dari pulurnya kemudian kukuslah sehingga jagung masak dan lembut.)
2. Tutup kuali dan biarkan hingga jagung empuk/masak. Jika air kering, boleh tambah lagi airnya. 3. Akhir sekali masukkan susu pekat manis. Sukatannya mengikut manis yang anda suka.
4. Garam dan marjerin juga dimasukkan secukup rasa.
5. Jika suka keju, boleh parutkan mengikut cita rasa. Sedia untuk dinikmati.
Snek pastinya menjadi kegemaran ramai terutamanya kanak-kanak. Terdapat banyak jenis dijual di pasaran. Namun, pengambilan secara berlebihan tidak digalakkan kerana kebanyakan makanan segera sejukbeku yang dijual mengandungi kadar garam, lemak, MSG serta pengawet yang tinggi.
Untuk keluarga tercinta, anda boleh hasilkan makanan-makanan ini secara homemade. Oleh itu anda boleh mengawal kandungan bahan yang digunakan malah hasilnya juga lebih enak. Jom cuba!
1. DAGING BURGER
BAHAN-BAHAN:
2 ketul dada ayam @ daging
2 ketul kentang@carrot
2 biji telur
1 labu bawang besar
1 sudu teh lada hitam
1 sudu teh lada putih
1 sudu teh garam
1 sudu teh hilal @ kiup ayam
1 sudu teh serbuk soda *
3 sudu teh tepung gandum *
2 sudu teh tepung ubi.*
CARA MEMASAK:
1. Kisar semua bahan-bahan kecuali yang bertanda ( * ).
2. Gaul sebati dan masukkan dalam bekas. Kemudian campurkan dengan bahan-bahan yang bertanda (*).
3. Masukkan adunan ke dalam acuan bulat ( yang biasanya digunakan untuk menggoreng telur ). Lapik di bawah acuan dan kukus 15-20 minit.
4. Setelah masak, sejukkan daging burger dan bolehlah dibakar atau digoreng.
Nota: jika mahu simpan frozen, lapik setiap kepingan daging dengan menggunakan plastik agar ia mudah dikeluarkan dan tidak melekat.
1 tangkai cili kering ( nak pedas letak lebih, yang serbuk pun boleh )
1 gelas air / stok ayam
* Anda boleh tambah atau tukar bahan mengikut kreativiti masing-masing.
Saiz gelas plastik untuk menyukat air / stok ayam
CARA MEMASAK:
1. Kisar semua bahan hingga halus dan sebati.
2. Masukkan dalam piping bag, picit memanjang diatas cling flim. Gulung kemas, pusingkan hujung cling flim hingga ketat dan padat. Ikat kuat kanan dan kiri.
3. Didihkan air, rebus dalam 10 minit. Angkat dan rendam dalam air ais sebentar.
4. Tos dan buka balutan cling flim tadi. Bolehlah di goreng atau pan fried. Sosej ini juga boleh disimpan beku.
Jeruk betik antara asam yang jadi kegemaran ramai. Ia jadi sebahagian jajan terutama selepas makan. Jeruk betik ini kalau nak yang sedap kena buat sendiri supaya rasa masam dan manis boleh ikut cita rasa sendiri.
Jika di rumah ada tanam pokok betik, elok sangat cuba buat. Petik tiga atau empat biji betik muda dah boleh jadi jeruk. Panduan membuatnya boleh ikut cara yang diajarkan oleh chef terkenal, Chef Asma. Jeruk betik ini tak gunakan pengawet dan rangup, itu yang buat makin sedap.
Buat sendiri jeruk betik rangup tanpa pengawet
Bahan-bahan
3 – 4 biji betik mangkal- betik yang keras bukan yang dah masak
3 sudu besar kapur makan
1 cawan cuka
1 cawan gula pasir kasar
5 sudu kecil garam halus
15 biji asam boi putih
20 biji cili padi – ( 10 biji di hiris, 10 biji tak perlu hiris) – boleh kurangkan jika tak suka pedas
Cara membuat
1.Kupas kulit buah betik nipis sahaja. Kemudian potong seperti dalam gambar di atas. Tebal lebih kurang setengah sentimeter, jangan nipis dan jangan tebal sangat.
2. Rendam dengan air paras buah betik sahaja. Masukkan kapur makan, ramas sikit kapur supaya hancur. Rendam selama 1 – 2 jam.
3.Selepas rendam, tos hingga kering bagi kering.
4. Masukkan betik ke dalam bekas, satukan dengan cuka, gula, garam, asam boi & cili padi.
5. Pakai sarung tangan, gaul hingga sebati. Masukkan ke dalam bekas. Simpan dalam chiller.
6. Simpan semalaman, enak dimakan sejuk. Simpan di luar pun ok.
TIP
Wajib rendam dengan air kapur supaya betik rangup & pejal.
Pastikan jangan letak air, semasa gaul jeruk betik. Cukup dengan cuka dan gula, ini kerana gula dan betik itu akan berair. Kalau tambah air, jeruk tak boleh tahan lama dan akan menghasilkan buih.
Kalau nak buat jualan, kira sendiri kos, betik murah sahaja tapi bila jadi jeruk memang dijual mahal. Sedap… krup krap…