Makan

Resipi Dodol Kukus, Lagi Senang Buat, Tak Perlu Kacau

Share

Resipi dodol kukus ini sesuai untuk dibuat Ketika teringin nak makan dodol homemade tapi tak rajin untuk mengacaunya.

Tak perlu kacau lama, hanya kukus selama 30 minit dah boleh dimakan. Rasanya tetap enak. Dodol kukus ini cukup terkenal di daerah Temerloh dan ia dimakan dengan tahi minyak.

Bagi yang nak cuba membuatnya boleh gunakan resipi dodol kukus yang dikongsi oleh Mazaliza Mahayuddin.

Cara mudah buat dodol, kukus saja

Bahan A

4 cawan tepung pulut
4 sudu besar tepung beras
2 cawan santan
Sedikit garam

Bahan B

2 cawan gula merah
1 cawan gula pasir
2 cawan air
Sehelai daun pandan

Cara membuat dodol kukus

1. Satukan bahan B dalam periuk kemudian masak hingga hancur dan mendidih. Selepas hancur, tapis.

2. Kemudian satukan bahan A dan bahan B sehingga sebati. Tapis adunan.

3. Sediakan loyang, lapik dengan daun pisang. Masuk adunan yang telah ditapis ke dalam loyang. Kukus selama 30 minit.

4. Selepas masak,sejukkan dan boleh dimakan.

Kredit resipi & foto: Mazaliza Mahayuddin

Artikel berkaitan:Resipi Dodol Homemade Mudah Boleh Masak Dalam Jumlah Sedikit

 

Published by
Rose