Resipi dodol kukus ini sesuai untuk dibuat Ketika teringin nak makan dodol homemade tapi tak rajin untuk mengacaunya.
Tak perlu kacau lama, hanya kukus selama 30 minit dah boleh dimakan. Rasanya tetap enak. Dodol kukus ini cukup terkenal di daerah Temerloh dan ia dimakan dengan tahi minyak.
Bagi yang nak cuba membuatnya boleh gunakan resipi dodol kukus yang dikongsi oleh Mazaliza Mahayuddin.
4 cawan tepung pulut
4 sudu besar tepung beras
2 cawan santan
Sedikit garam
2 cawan gula merah
1 cawan gula pasir
2 cawan air
Sehelai daun pandan
1. Satukan bahan B dalam periuk kemudian masak hingga hancur dan mendidih. Selepas hancur, tapis.
2. Kemudian satukan bahan A dan bahan B sehingga sebati. Tapis adunan.
3. Sediakan loyang, lapik dengan daun pisang. Masuk adunan yang telah ditapis ke dalam loyang. Kukus selama 30 minit.
4. Selepas masak,sejukkan dan boleh dimakan.
Kredit resipi & foto: Mazaliza Mahayuddin
Artikel berkaitan:Resipi Dodol Homemade Mudah Boleh Masak Dalam Jumlah Sedikit