Teringin nak makan donut yang sedap? Resipi DonatPandan Susu yang gebu dan ada wangi bau pandan perkongsian saudari Zaimah Zakaria ni memang anda kena cuba. Lebih istimewa sebab donut ni ada rasa yang lebih lemak sebab ada guna susu tepung. Memang terbaik! Nak cuba buat untuk minum petang ni? Memang sesuai sangat. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
Cuti sekolah sudah bermula, pasti anda ingin menyediakan menu minum petang yang anak-anak suka. Apa kata minggu ini sediakan donat dengan chorrus, dua kuih manis yang sememangnya digemari anak-anak. Nak cuba, ini resipinya:-
DONAT KENTANG
BAHAN-BAHAN:
500gm tepung berprotein tinggi
250gm kentang | kukus, lenyek dan biarkan sejuk
50gm susu tepung
11gm yis
100gm gula halus
7gm lemak sayuran
½ susu teh garam
4 biji kuning telur
100ml air sejuk
CARA MEMASAK:
Campurkan tepung, gula, susu dan yis dan gaul rata.
Masukkan pula kentang dan gaul rata.
Masukkan kuning telur dan air sejuk. Uli. Campurkan lemak sayuran dan garam. Uli lagi hingga menjadi doh yang licin dan lembut. Biarkan 15 Ketepikan.
Kemudian, bentukkan doh. Biarkan selama 20 minit sampai doh kembang.
Bahagikan doh menjadi doh-doh kecil dan bentukkan menjadi donat. Ulangi langkah hingga selesai. Ketepikan.
Panaskan minyak di dalam kuali dengan api kecil dan goreng donat. Goreng hingga ia berwarna kekuningan. Angkat dan tos.
Sedia dinikmati.
CHURROS BERSOS COKLAT
BAHAN-BAHAN:
115gm mentega tanpa garam
240ml air
2 sudu teh gula halus
¼ sudu teh garam
110ml tepung serba guna
3 biji telur
Minyak sayuran untuk menggoreng
Gula halus secukupnya
CARA MEMASAK:
Campurkan air, mentega, gula dan garam di dalam periuk. Masak hingga mendidih atas api sederhana. Kecilkan api dan masukkan tepung dan gaul kira-kira satu minit.
Keluarkan adunan tadi dan masukkan ke dalam mangkuk pengadun. Pukul dengan kelajuan perlahan dan masukkan telur satu persatu dan pukul hingga sebati.
Setelah itu masukkan adunan pastri ke dalam beg paiping/pastri yang dipasang dengan nozel berbentuk bintang.
Panaskan minyak dalam periuk sehingga suhunya mencecah 325 darjah C. Pegang beg pastri beberapa inci daripada minyak dan tekan adunan sepanjang 10cm dan potong dengan pisau.
Goreng dan balikkan sehingga kuning keemasan. Angkat dan tos.
Golek churros pada gula halus dan hidangkan bersama sos coklat.
Rasa masam manis acar buah memang memantapkan juadah yang dihidang. Campuran buah-buanhan jeruk dengan bawang, sos cili dan rempah kari padulah rasanya. Yang bestnya acar ni menjadi makin sedap bila dah dua tiga hari. Barulah mesra buah dengan ramuan.
Acar ni memang cukup sesuai dengan jamuan kenduri kendara atau untuk meraikan tetamu yang datang ke rumah. Kalau min, suka sangat makan dengan Nasi Minyak atau Beriani. Jom cuba resipi yang dikongsikan dalam FB Resepi Masakan ini.
RESEPI ACAR BUAH (5KG)*
BAHAN- BAHAN :
3 kg buah-buahan jeruk kering berlainan jenis
7 biji jeruk limau
200gm jeruk mangga
1 cawan cili kisar
1 cawan rempah kari ikan
17 ulas bawang putih( sebiji2)
17 ulas bawang kecil( sebiji2)
30 biji cili api
2 inci halia- mayang nipis panjang2
1/2 botol sos cili
1 cawan cuka makan
Gula (ikut rasa masing2)
Garam secukup rasa
3 cawan minyak masak
BAHAN TUMIS
1 sudu besar biji sawi
1/2 sudu besar jintan manis
5 tangkai daun kari – optional
CARA MEMASAK:
1. Tumis bahan-bahan hingga naik bau, masukkan cili kisar tadi dan kacau hingga sehingga pecah minyak
2. Kemudian masukan rempah kari ikan yg dibasahkan dgn sedikit air terlebih dahulu ye dan masak lagi selama lebih kurang 30 minit. Api jgn kuat.. Jgn masuk gula dulu ye.. Masukkan sedikit garam, cuka & sos cili..kacau lagi,lama2 sikit ye.
3. Masukkan gula, kacau seketika lagi.
4. Masukkan halia kemudian kacau sehingga sebati.
5. Masukkan buah2 jeruk yang keras terlebih dahulu dan kacau sehingga empuk.
6. Akhir sekali masukan buah2 yang lembut bersama bawang putih, bawang merah & cili api,kacau sehingga sebati.. Perasakan.. Kalau tak cukup manis boleh tambah gula..Tutup api, kalau rasa minyak banyak bertakung, boleh diasingkan minyaknya.
7. Simpan 2-3 malam dulu sehingga mesra kesemua buah dan barulah lebih sedap kalau di makan.
8. Bolehlah di hidang.
Cheesy wedges sememangnya menjadi kegemaran ramai. Lebih-lebih lagi jika dibanjiri cheese, memang menjilat jari. Sebenarnya anda boleh sahaja buat sendiri cheesy wedges di rumah. Tak perlu lagi beli di kedai. Hanya ikut resipi ini, pasti menjadi.
RESIPI CHEESY POTATO WEDGES
BAHAN-BAHAN:
1/2 kilo ubi kentang cuci bersih
2 sudu makan tepung gandum
2 sudu makan tepung jagung
2 sudu makan breadcrumb
1 sudu teh serbuk kari
Sedikit garam
CARA PENYEDIAAN:
1. Potong baju ubi kentang dan gaul bersama garam dan kukus lebih kurang 10 minit.
2. Toskan ubi kentang dan gaul bersama tepung gandum, tepung jagung, breadcrumb dan serbuk kari.
3. Panaskan minyak dan goreng sehingga perang.
4. Angkat dan tuangkan cheezy sos.
RESIPI SOS CHEEZY WEDGES
BAHAN-BAHAN:
1 gelas susu full cream @ susu cair
1/2 ketul keju cheddar (beqa)
2 sudu butter
1 sudu teh serbuk cili
1 ketul kiub ayam
2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air)
1 gelas air
Sedikit pewarna kuning @ oren
Sedikit gula
CARA PENYEDIAAN:
1. Cairkan butter. Kemudian masukkan kiub ayam, serbuk cili dan air.
2. Kacau sebati hingga larut dan masukkan susu cair, tepung gandum, keju dan pewarna (sentiasa kacau supaya tak berketul)
3. Masak hingga keju cair dan sedikit pekat.
4. Simpan dalam bekas bertutup dan boleh masukkan dalam peti ais.
Jika anda sedang mencari FOOD STEAMER, boleh klik DISINI.
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.