Sedap makan donut kan? Lagi-lagi kalau donut tu gebu je. Ramai yang teringin buat donut gebu. Namun ada kala impian tak jadi kenyataan. RASA kongsikan tip untuk buat donut jadi gebu secara mudah. Dah tahu rahsia, senanglah nak buat, kan?
.
BAHAN-BAHAN
500 gram tepung gandum
3 sudu besar minyak masak
1/2 sudu kecil garam
Setengah cawan air sejuk yang ada ais.
BAHAN RAHSIA PELEMBUT DONUT
2 sudu besar tepung gandum
1/2 cawan air masak
*Masak tepung gandum dalam air di atas kuali dengan api yang kecil sampai likat.
BAHAN BANCUHAN YIS
1/2 peket yis
2 sudu besar susu pekat manis
2 sudu besar gula
*Bancuhkan yis, gula, susu pekat manis ke dalam setengah cawan air masak. Kacau dan tutup. Tunggu sehingga berbuih.
CARA MEMBUAT DONUT
1. Masukkan tepung gandum, minyak masak, garam ke dalam bekas. Gaulkan.
2. Masukkan pula tepung yang dimasak di atas kuali. Gaul lagi.
3. Masukkan bancuhan yis sikit demi sedikit.
4. Akhir sekali masukkan air ais sedikit demi sedikit. Uli sampai tidak lekat di tangan. Jika lembik tambahkan tepung.
NOTA
Uli sampai licin dalam tempoh 15 minit. Tutup doh dengan pinggan atau kain basah selama 30 minit. Bentukkan dengan apa-apa bentuk yang anda suka. Misalnya buat bentuk ring dan bentuk jalin.
TIP DONUT GEBU
– Bulatkan donat macam nak buat pau tu.
– Rehatkan di dulang selama 10 minit.
– Kemudian, menggunakan jari telunjuk, tekan di tengah donat.
– Rehatkan lagi selama 15 minit dan baru goreng.
Resipi oleh Sue Syafieqa Balqis dari Telegram KakiMakan