
Berikan kelianan pada donut anda dengan pemegang istimewa seakan memegang peha ayam.
DONUT PAHA AYAM
BAHAN A:
- 1/2 cawan air suam
- 1 sudu makan gula
- 6gm yis
( Biarkan selama 1 jam sampai yis mengembang)
BAHAN B:
- 500gm tepung gandum
- 2 biji kuning telur
- 30gm margerin
- 30gm shortening
- 5gm ovalette
- 1 biji ubi kentang kecil | rebus & lecek
- 1/2 sudu teh garam
BAHAN C ( KRIM):
- 250gm shortening
- 50gm margerin
- 1 sudu makan gula
- Sedikit garam
( satukan semua bahan dan pukul)
- Coklat rice secukupnya
CARA MEMASAK:
- Campur bahan A bersama tepung. Uli seketika.
- Kemudian masukkan ubi kentang, marjerin, shortening dan ovalette. Uli lagi.
- Masukkan kuning telur serta garam. Uli hingga sebati dan sempurna. Biarkan doh naik 2 kali ganda dalam 1 jam.
- Bahagiakan doh kepada 10-14 bahagian dan bulatkan. Cucuk doh pada lidi dan bentukkan menjadi seakan bentuk paha ayam. Tabur tepung supaya doh tidak melekat.
- Biarkan donut selama 30 minit sebelum digoreng menggunakan api perlahan sehingga masak.
- Sejukkan donut dan sapukan krim serta coklat rice dengan secukupnya. Sedia untuk dinikmati.
KREDIT RESIPI & GAMBAR: Bika Ambon
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Buat Bawang Goreng Sendiri, Lebih Rangup & Sedap

Bawang goreng memang sedap jika ditabur dalam masakan seperti sup, bubur dan sebagainya. Ia dianggap sebagai penambah rasa dan aroma. Kadangkala bawang goreng yang dibeli di kedai tidak menepati cita rasa kita. Jadi, lebih baik buat sendiri di rumah. Resipi ini dikongsi oleh Mariana Zainal. Bolehlah kita buat sendiri di rumah.
Bawang Goreng Homemade by Mariana Zainal
BAHAN-BAHAN:
- 10 – 15 biji bawang kecil (bawang bombay)
- 1 sudu besar tepung beras cap teratai
- Secubit garam
- Minyak untuk menggoreng
- Kesabaran yang tinggi
CARA PENYEDIAAN:
- Buang kulit bawang. Basuh dan toskan hingga tiada air. Hiris bawang bombay.
- Taburkan tepung beras dan garam. Gaul-gaul manja.
- Panaskan minyak. Minyak kena banyak ya.
- Apabila minyak dah panas, masukkan bawang. Biarkan sekejap. Sesekali kacau guna sudip.
- Apabila bawang dan mula berubah warna, perlahankan api dan kacau. Jangan tinggal ya.
- Dah mula perang, terus angkat.
Bawang memang nampak belum garing macam basah-basah tetapi apabila dah angkat dan toskan nanti, bawang tu elok garing.
Cubalah.
Kredit resipi & foto: Mariana Zainal
5 Resipi Makanan Ringan Popular Yang Anda Boleh Hasilkan Secara Homemade.

Snek pastinya menjadi kegemaran ramai terutamanya kanak-kanak. Terdapat banyak jenis dijual di pasaran. Namun, pengambilan secara berlebihan tidak digalakkan kerana kebanyakan makanan segera sejukbeku yang dijual mengandungi kadar garam, lemak, MSG serta pengawet yang tinggi.
Untuk keluarga tercinta, anda boleh hasilkan makanan-makanan ini secara homemade. Oleh itu anda boleh mengawal kandungan bahan yang digunakan malah hasilnya juga lebih enak. Jom cuba!
1. DAGING BURGER
BAHAN-BAHAN:
- 2 ketul dada ayam @ daging
- 2 ketul kentang@carrot
- 2 biji telur
- 1 labu bawang besar
- 1 sudu teh lada hitam
- 1 sudu teh lada putih
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu teh hilal @ kiup ayam
- 1 sudu teh serbuk soda *
- 3 sudu teh tepung gandum *
- 2 sudu teh tepung ubi.*
CARA MEMASAK:
1. Kisar semua bahan-bahan kecuali yang bertanda ( * ).
2. Gaul sebati dan masukkan dalam bekas. Kemudian campurkan dengan bahan-bahan yang bertanda (*).
3. Masukkan adunan ke dalam acuan bulat ( yang biasanya digunakan untuk menggoreng telur ). Lapik di bawah acuan dan kukus 15-20 minit.
4. Setelah masak, sejukkan daging burger dan bolehlah dibakar atau digoreng.
Nota: jika mahu simpan frozen, lapik setiap kepingan daging dengan menggunakan plastik agar ia mudah dikeluarkan dan tidak melekat.
Kredit resipi & foto: Sabariah Hussain / Siti Fadilah Kamis
==================================================================================================
2. SOSEJ AYAM
BAHAN-BAHAN:
- 1 kg isi ayam
- 1 1/2 sudu teh garam
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 sudu teh lada sulah
- 1/2 sudu teh thyme
- 1/2 sudu teh oregano
- 1 tangkai cili kering ( nak pedas letak lebih, yang serbuk pun boleh )
- 1 gelas air / stok ayam
* Anda boleh tambah atau tukar bahan mengikut kreativiti masing-masing.
Saiz gelas plastik untuk menyukat air / stok ayam
CARA MEMASAK:
1. Kisar semua bahan hingga halus dan sebati.
2. Masukkan dalam piping bag, picit memanjang diatas cling flim. Gulung kemas, pusingkan hujung cling flim hingga ketat dan padat. Ikat kuat kanan dan kiri.
3. Didihkan air, rebus dalam 10 minit. Angkat dan rendam dalam air ais sebentar.
4. Tos dan buka balutan cling flim tadi. Bolehlah di goreng atau pan fried. Sosej ini juga boleh disimpan beku.
5. Selamat mencuba!
Kredit resipi & foto: Siti Zarina Jaidon
===================================================================================================
3. CHEESY BALL
BAHAN-BAHAN:
- 5 biji ubi kentang
- 1 blok keju mozarella | dipotong kiub
- 1 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan minyak masak
- 3 biji telur | dipukul
CARA MEMASAK:
1. Kupas ubi kentang dan rebus. Setelah empuk, lenyekkan hingga hancur. Letak sedikit garam jika perlu.
2. Kemudian masukkan minyak dan tepung gandum. Uli. Jika terlalu lembik, tambah tepung gandum sedikit demi sedikit.
3. Cubit adunan tepung tadi dan leperkan. Kemudian isikan dengan keju.
4. Bulatkan adunan sebegini.
5. Celup bebola ke dalam bancuhan telur.
6. Kemudian golekkan di dalam bekas beriswi serbuk roti hingga rata.
7. Celup sekali lagi dalam adunan telur.
8. Salutkan sekali lagi dalam serbuk roti. Ulang proses sehingga semua bahan habis.
9. Panaskan minyak dan goreng bebola keju menggunakan api sederhana sehingag kekuningan.
10. Sedia untuk dinikmati. Mengancam sungguh!
Kredit resipi & foto: Che Kelly Muhamad
=================================================================================================
4. ONION RING
BAHAN-BAHAN:
- 2 sudu makan tepung gandum
- 3 sudu makan tepung beras
- 3 biji telur | dipukul
- Serbuk roti secukupnya
- Bawang besar kuning ( holland) | dipotong bulat
- Keju cheddar keping secukupnya | potong 4 memanjang & balut gulungan bawang
CARA MEMASAK:
1. Sadur gulungan bawang yang telah dibalut dengan kepingan keju bersama bancuhan tepung gandum dan tepung beras hingga rata.
2. Celupkan ke dalam bancuhan telur yang telah dipukul.
3. Kemudian sadurkan dengan serbuk roti.
4. Seterusnya celup kembali ke dalam bancuhan telur diikuti serbuk roti. Salut hingga rata.
5. Panaskan minyak dan goreng hingga garing dan berwarna kuning keemasan.
6. Angkat dan nikmati bersama sos. Memang terbaik!
Kredit resipi & foto: Hayatie Ramli
=========================================================================================
5. NUGGET AYAM
BAHAN-BAHAN:
- 300g daging ayam | dikisar halus.
- 2 sudu teh garam
- Oregano
- lada sulah
- lada hitam
- herbes de provence (mix herbs)
CARA MEMASAK:
1. Gaul sebati semua bahan dengan isi ayam (letak semua herba ikut citarasa anda). Boleh bentukkan bulat, panjang atau ikut kesukaan masing-masing.
2. Salut adunan ayam dengan telur.
3. Kemudian salut lagi dengan bread crumb, ulangi sekali lagi.
4. Dengan api sederhana panaskan kuali dengan tuang minyak secukupnya. Goreng sampai Masak kuning keemasan. Angkat toskan Minyak.
5. Sudah siap boleh cicah dengan sos kegemaran anda.
INFO:
- Kalau suka boleh letak keju dalam adunan ayam tersebut.
- Kalau hendak frozenkan. Salut siap-siap dan letak dalam bekas kedap udara dan simpan dalam peti sejuk.
- Ketika simpan dalam bekas selang selikan dengan plastik supaya tidak melekat dan senang untuk diambil.
Kredit resipi & foto: Izzat Mustaffa
Resipi Takoyaki Homemade Sedap, Macam Dekat Gerai

Isi Kandungan
ToggleSedapnya Takoyaki homemade ni! Street food dari Jepun yang kini menjadi kegemaran rakyat Malaysia. Tepi-tepi jalan pun ada gerai jual snek ni. Bagi anda yang gemar makan Takoyaki, saudari Norliza Razali bermurah hati berkongsi resipi Takoyaki yang boleh anda cuba hasilkan sendiri di rumah. Ini bukan sebarang resipi tau. Ini adalah resipi yang beliau guna sepanjang 9 tahun menjual snek enak ini. Moga perkongsian ini bermanfaat buat semua.
CARA BUAT TAKOYAKI HOMEMADE SEDAP
BAHAN ADUNAN TEPUNG: (26-30 biji)
1 cawan tepung gandum – beli online disini
1 1/2 sudu makan tepung jagung – beli online disini
2 biji telur
1 3/4 cawan air
1 sudu makan serbuk perasa ayam – beli online disini
1 sudu teh garam
2 sudu makan minyak masak
1 sudu teh baking powder – beli online disini
BAHAN INTI:
Sotong/ udang/ crab stick/ sosej – hiris kecil
Daun bawang – hiris nipis
Kubis bulat – mayang halus
Lobak merah – diparut halus
BAHAN SOS TAKOYAKI:
1/2 cawan sos tomato – beli online disini
1/2 cawan air
1/2 cawan kicap lemak manis – beli online disini
1 sudu makan tepung jagung
1/2 cawan gula
Madu secukupnya – beli online disini
BAHAN HIASAN:
Sos Takoyaki
Mayones – beli online disini
Bonito Flakes – boleh beli di pasar di bahagian makanan Jepun @ beli Bonito Flakes Halal secara online disini
CARA MEMASAK:
1.Campurkan semua bahan-bahan tepung dalam bekas besar. Kacau dan sebatikan dengan whisk sampai semua larut. Tutup dan simpan dalam peti sejuk selama 1/2 jam.
2. Panaskan acuan takoyaki (dapatkan ACUAN TAKOYAKI disini) dan sapukan minyak masak di setiap lubang.
3. Tuang adunan tepung dalam lubang acuan hingga 3/4 penuh.
4. Letakkan inti sotong, udang, crab stick atau sosej di setiap lubang.
5. Taburkan hirisan lobak merah, daun bawang dan kubis dengan secukupnya.
6. Tuangkan lagi adunan tepung sampai agak-agak nak melimpah.
7. Pusingkan bebola Takoyaki sampai dapat bentuk bebola (adunan yang berlebih-lebih tu sumbat-sumbat masuk dalam lubang acuan)
8. Pusing dan teruskan pusing bebola Takoyaki sampai mendapat bentuk bulat.
9. Renjiskan minyak masak di celah acuan dari semasa ke semasa. Teruskan sampai nampak garing
10. Angkat takoyaki ke pinggan hidangan.
11. Untuk sos, campur semua bahan dalam periuk. Kacau sebati dan panaskan atas api sederhana hingga mendidih dan pekat.
12. Angkat, tambahkan madu dan gaul rata.
13. Bila sejuk masukkan sos ke dalam botol untuk mudah diratakan atas Takoyaki nanti.
14. Picit sos, mayones di atas Takoyaki dan taburkan bonito flakes dengan secukupnya.
15. Takoyaki homemade paling sedap sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Norliza Razali
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Kerabu Telur Masin Mudah & Sedap. 10 Minit Je Dah Siap.
Adunan Tepung Pisang Goreng Sedap, Rangup & Tak Serap Minyak
Cara Buat Sira Buah Cermai. Resipi Orang Dulu-Dulu Yang Sedap & Wajib Cuba
Resipi Mushroom Chicken Pie Mudah, Tanpa Uli. Hanya Guna Pastri Segera
Resipi Kuih Bom Bijan Yang Sedap, Lembut & Tak Liat Walau Dah Sejuk
Resipi Sotong Goreng Pedas & Rahsia Supaya Lembut, Tak Berbau
Jom Cuba! Resipi Kuih Kole Kacang Sedap, Mudah & Kurang Manis
Bancuh Sendiri Kopi Ais Super Kaw. Sangat Sedap, Nikmat Tak Terkata
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official