Donut dan Roti Sosejbegini sememangnya menjadi kegemaran ramai terutamanya anak-anak. Namun nak menjadikannya gebu dan lembut, ada kalanya susah nak jumpa resipi yang kena dengan selera kita. Nak cuba? Saudari Salimah Olieada kongsikan satu resipi mudah dan dijamin gebu yang boleh kita gunakan untuk menghasilkan Donut dan Roti Sosej yang gebu gebas. Wow… Boleh cuba ni. Jom lihat bahan-bahan serta cara penyediaannya.
CARA MEMASAK: 1.Dalam bekas bersesuaian, campur semua bahan A dan biarkan hingga berbuih dan naik. 2. Kemudian campurkan semua bahan B dan ramas hingga menjadi seperti serbuk roti. 3. Masukkan campuran yis yang telah berbuih tadi sambil diuli hingga sebati. Tutup doh dengan kain lembab atau cling wrap. 4. Perap hingga doh naik 2 kali ganda. 5. Bila doh sudah naik, tumbuk-tumbuk doh untuk keluarkan angin kemudian terus bentukkan menjadi donut. Untuk membuat Roti Sosej, boleh uli doh dan lilitkan pada sosej.
6. Kemudian boleh terus goreng hingga keemasan guna api sederhana kecil sebab donut cepat garing.
7. Donat boleh digaul dengan gula atau dideko ikut kegemaran. 8. Sedia untuk dinikmati.
Anda penggemar Taugi Ayam @ Ayam Gulung? Ala..yang biasa jual dekat pasar malam dekat gerai jual cucuk-cucuk tu. Ni ada resipi dari saudari Ayie Baizura Man yang anda boleh cuba. Musim PKPni sesuai sangatlah buat secara homemade dan makan-makan bersama keluarga. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI TAUGI AYAM @ AYAM GULUNG ALA PASAR MALAM
BAHAN-BAHAN:
Fucuk secukupnya – rendam air biasa selama 1/2jam
BAHAN INTI:
2 mangkuk isi ayam – kisar halus (Nota: nak tambah isi udang hancur pun boleh. Lagi sedap)
2. Ambil fucuk yang direndam tadi. Potong mengikut saiz yang suka bila nak digulung nanti. Pastikan fucuk di lap sedikit supaya tidak terlalu lembab. 3. Sudukan inti secukupnya di atas kepingan fucuk.
4. Gulung kemas dengan berhati-hati. Sapu hujung fucuk dengan bancuhan telur supaya gulungan melekat bila dimasak. 5. Ulang langkah yang sama hingga semua bahan habis. 6. Panaskan periuk kukusan dan kukus gulungan yang dibuat tadi selama 15-20 minit.
7. Kemudian angkat dan sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong kecil.
8. Untuk menikmati Taugi Ayam @ Ayam Gulung ini, hanya perlu goreng dan nikmati bersama Sos Cili Thai.
Gabungan bahan masakan timur dan barat ini buatkan tekak orang Malaysia boleh diterima. Walaupun bukan semua berminat dengan masakan pasta ni, tapi hasil dari gabungan fusion lebih diterima ramai. Jom cuba beberapa resipi istimewa yang RASA kongsikan untuk kamu.
MACARONI PHAD THAI
Bahan-bahan:
160 gram makaroni – rebus dan toskan
2 biji bawang merah – potong dadu
4 ekor udang – buang kulit
1 ekor sotong – hiris
1 sudu teh serbuk cili
1 biji telur
½ senduk sos tiram
1 sudu besar stok udang
½ sudu teh garam
½ sudu teh stok ayam
3 sudu besar minyak masak
Cara Memasak:
Panaskan kuali, tumis hirisan bawang merah sehingga naik bau.
Kemudian, masukkan udang dan sotong.
Kacau sebati dan masukkan serbuk cili serta telur. Kacau sekata.
Selepas itu, masukkan sos tiram, stok udang dan bahan perisa yang lain.
Akhir sekali masukkan makaroni. Kacau seketika dan angkat.
Sedia untuk dinikmati.
SPAGHETTI PESTO SEAFOOD
Bahan-bahan:
160 gm spageti – rebus
2 biji bawang merah – potong dadu
4 ekor udang – buang kulit
1/2 ekor sotong – hiris
1 sudu makan stok udang
½ sudu teh garam
¾ sudu teh serbuk lada hitam
½ sudu teh marjerin
2 sudu makan pes pesto
1 sudu makan minyak masak
Bahan-bahan Pes Pesto:
200 gm ulam raja/pegaga
200 gm daun kesum
200 gm daun ketumbar
2 biji bawang merah – dihiris
4 biji bawang putih – dihiris
3 helai daun serai
1 Sudu makan ikan bilis – dikisar
1 cawan kecil minyak matahari
2 biji limau – ambil jus
2 genggam cili hijau
2 sudu makan sos ikan
½ sudu teh garam
½ sudu teh stok ayam
½ sudu teh serbuk lada hitam
½ sudu teh gula
Cara Memasak:
Untuk membuat sos pesto, hiris semua bahan kecuali bahan perasa.
Masukkan semua bahan ke dalam mesin pengisar dan kisar hingga sebati.
Siap dan simpan pes pesto di dalam peti sejuk sebelum digunakan.
Untuk memasak spageti, panaskan kuali, tumis bawang merah sehingga naik bau.
Kemudian, masukkan udang dan sotong. Biarkan seketika.
Masukkan stok udang dan bahan perisa yang lain. Kacau sebati.
Selepas itu, masukkan spageti yang telah direbus bersama marjerin.
Akhir sekali masukkan pula pes pesto. Tutup api dan kacau hingga sebati.
Angkat dan sedia dinikmati.
SPAGHETTI FRUITY DE’ MARE
Bahan-bahan:
160 gm spageti – rebus dan tos
1 sudu teh bawang merah – dikisar
4 ekor udang – buang kulit
1 ekor sotong – hiris
3 sudu makan tomato puri
1 sudu makan krim masakan
½ sudu teh stok ayam
½ sudu teh garam
1 sudu makan minyak masak
Daun parsli – hiasan
Cara Memasak:
Panaskan kuali dan tumis bawang sehingga naik bau.
Kemudian, masukkan udang dan sotong. Gaul sehingga masak.
Selepas itu, masukkan bahan perisa yang lain bersama tomato puri.
Diikuti dengan krim masakan. Gaul sebati.
Angkat dan hiaskan dengan daun parsli.
SPAGHETTI CHICKEN CARBONARA
Bahan-bahan:
160 gm spageti – rebus dan tos
1 senduk sos carbonara
1 sudu makan isi ayam yang dipotong dadu
1 sudu makan cendawan Shitake – dihiris
2 biji bebola ayam – digoreng
Daun parli – hiasan
Cara Memasak:
Masukkan pasta yang telas direbus tadi ke dalam pinggan. Ketepikan.
Dalam kuali, masukkan sos carbonara, isi ayam, cendawan shitake dan bebola ayam. Masak seketika.
Selepas itu, angkat dan hidangkan di atas pasta tadi.
Hiaskan dengan daun parsli. Sedia dinikmati.
Resipi: Harmony Zone Puncak Alam, Selangor (En. Zawari Yahya Udni & En. Farizal)
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira