Resipi dua jenis tat mudah dan sedap. Anak-anak tentu suka. Biasanya anak-anak sukakan manisan yang sedap dan manis. Kalau ada masa, bolehlah cuba dua jenis tat yang super yummy ini, iaitu Bluecheese Tart dan Tat Keju Telur Portugis.
Selain untuk hidangan sefamili, boleh juga dijadikan buah tangan kalau berkunjung ke rumah saudara mara dan rakan.
Masukkan mentega dan gaul hingga menjadi seakan serbuk roti.
Kemudian masukkan telur dan esen vanila. Gaul sebati hingga menjadi doh.
Sekiranya doh terlalu lembut taburkan sedikit tepung.
Bahagikan doh kepada saiz lebih kurang 20gm setiap satu, bentukkan kulit tat pada acuan. Ketepikan.
Untuk membuat inti telur; Panaskan air dan gula hingga mendidih. Kemudian alihkan dan biarkan sejuk.
Masukkan telur dan susu segar. Gaul sebati.
Tuang bancuhan inti telur ke dalam kulit tat dan bakar di dalam oven dengan suhu 200 ˚C selama 15 hingga 20 minit hingga perang keemasan. Angkat dan ketepikan.
Untuk membuat seri kaya lemon; Satukan telur dan kuning telur gaul sebati.
Masukkan gula kastor, jus lemon dan parutan kulit lemon ke dalam adunan telur. Gaul sebati hingga adunan seakan berkrim.
Letakkan di atas dapur dengan api yang kecil dan gaul hingga adunan memekat. Alihkan dari api dan masukkan mentega. Gaul sebati.
Sejukkan dan masukkan ke dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1 jam.
Tuang atau picitkan seri kaya lemon ke atas tat telur.
Ada kala kita tak sempat nak memasak beria-ia sangat. Bahan mentah kat rumah pun terhad. RASA berikan resipi 3 masakan yang mudah untuk anda sediakan ala-ala orang bujang. Tak sampai 30 minit anda dah boleh makan kekenyangan. Jom cuba.
NASI GORENG AYAM KUNYIT
Bahan ayam kunyit
100 gram isi dada ayam (gaul dengan garam dan kunyit)
Sedikit hirisan kacang buncis
Sedikit hirisan lobak merah
1/2 biji bawang besar | hiris
1 ulas bawang putih | cincang
Sedikit hirisan cili padi dan merah
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak untuk menggoreng dan menumis
Bahan nasi
1 mangkuk nasi putih
1 biji telur ayam
1 sudu makan sos tiram
Sedikit minya masak untuk menumis
Cara membuat
1. Panaskan minyak, goreng isi ayam sehingga garing. Ketepikan.
2. Kemudian tumiskan bawang merah, bawang putih, cili sehingga wangi, diikuti sayuran dan kacau.
3. Masukkan semula isi ayam yang telah digoreng tadi.
4. Untuk sediakan nasi goreng. Panaskan sedikit minyak pecah telur dan hancurkan.
5. Masukkan nasi diikuti dengan sos tiram.
6. Gaul rata sehingga cukup rasa dan hidangkan bersama ayam kunyit.
SANDWIC TUNA GORENG
Bahan-bahan
4 keping roti
1 tin tuna
1 biji bawang besar (potong dadu)
1 biji cili merah (cencang halus)
100 gram tepung gandum
1/2 sudu teh garam
80 ml air
Sedikit mayones
Minyak untuk menggoreng secukupnya
Cara memasak
1. Campurkan hirisan cili, bawang dan tuna tadi dalam satu mangkuk. Gaul sebati. Sapukan di atas roti. Letakkan sedikit mayones dan lapiskan dengan sekeping roti lagi.
2. Bancuh tepung gandum bersama sedikit garam dan air. Celup roti ke dalam bancuhan tepung.
3. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng hingga kekuningan.
4. Angkat dan tos.
5. Potong roti menjadi bentuk tiga segi dan sedia dinikmati.
SPAGETI GORENG
Bahan-bahan
200 gram spageti | dicelur
150 gram campuran makanan laut
6 batang asparagus (dicelur dan direndam dalam air berais)
4 ulas bawang putih (diketuk)
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh emping cili
1/2 sudu teh oregano
2 sudu makan mentega
Garam secukup rasa
Cara membuat
1. Panaskan mentega dan tumis bawang putih sehingga kekuningan.
2. Masukkan campuran makanan laut dan goreng lagi hingga masak.
3. Tambahkan spageti. Gaul rata.
4. Kemudian masukkan serbuk lada hitam, emping cili, oregano dan perasakan dengan garam secukupnya.
5. Masukkan asparagus. Gaul rata.
6. Sedia untuk dinikmati.
Sedapny Roti Kukus! Bila tengok ada makanan yang viral di media sosial, pasti kita teringin nak merasanya kan. Tapi kadang-kadang faktor lokasi yang jauh, boleh membantut hasrat tersebut. Jadi, apa kata kita cuba buat sendiri saja roti kukus yang viral di Bangi. Menerusi perkongsian daripada Juliana Jue Cullen ini, dia mencari sendiri resipi roti kukus di Youtube. Manakala untuk fillingnya, boleh dipelbagaikan mengikut citarasa masing-masing.
RESIPI ROTI KUKUS VIRAL
BAHAN-BAHAN:
425gm tepung pau/tepung gandum
75gm tepung tang mien (optional) | boleh cari di kedai bakeri, kalau tak ada boleh guna sepenuhnya tepung pau/gandum ye
125gm gula halus
5gm yis
5gm baking powder
50gm shortening (lemak sayur)
+-225gm-240gm air sejuk
CARA MEMASAK:
1. Adun bahan dengan menggunakan mixer. Masa lebih kurang 30 min low speed
2. Adunan akan dapat 4 bekas kod 4573, setiap timbangan doh 225gm-228gm.
3. Proofing lebih kurang 1 jam-1 jam 30 min bergantung kepada cuaca.
4. Kukus selama 25 minit ke 30 minit. Pastikan balut tutup pengukus dengan kain.
5. Roti yang siap dikukus, sejukkan dulu baru potong. Gunakan pisau yang bergigi halus. Boleh dapatkan di kedai bakeri, pelbagai size ada.
6. Lebihan roti yang belum diisi filling, boleh simpan dalam peti beku. Nak guna, kena kukus semula bagi dia lembut balik.
7. Filling boleh dipelbagaikan mengikut kreativiti masing-masing.
8. Nak jimat, bancuh guna tepung gandum dulu. Dah mahir sikit, baru cuba tepung pau.
Lain rasanya kalau makan roti panas panas dari oven ni tau. Ni dia resipi Roti Arab yang mudah dibuat. Bahan ramuannya pun cuma enam bahan aje, tak termasuk air dan garam
Jom tengok resipi daripada perkongsian Chef Ninjadi laman FBnya dan juga di Rasa Share Resipi. Kata Chef Ninja Roti Arab ni memang sedap kalau dinikmati bersama gulai daging. Kalau min suka makan dengan kari ayam aje…pergghh.
CARA MEMASAK: 1. Satukan semua bahan dah uli sehingga elastik. 2. Biarkan adunan sehingga kembang 2 kali ganda. 3. Tumbuk-tumbuk adunan untuk buang angin dlm tepung dan bentukkan bulat-bulat, ikut besar mana kita nak. 4. Bahagikan kepada 10 bahagian
.
5. Canai dan rehatkan atas dulang pembakar selama 10 minit. (Masa canai tu tabur sikit tepung supaya tidak melekat, dulang tu sapu sikit butter atau minyak)
.6. Bakar 150c selama 20 minit
.
7. Siap
.
SELAMAT MENCUBA SEMUA
Kredit foto & resipi : FB Chef Ninja Sumber : Rasa Share Resipi
ANDA INGIN MENCARI OVEN TERBAIK, JOM BELI ONLINE DI SINI
Cuba resipi ayam perap mayo sedap dan mudah ini! Diperap dengan madu, mayones dan sos tiram, dijamin lembut, berlemak dan menjilat jari. Klik untuk langkah penuh.