Salah satu biskut yang mudah dan comel. Kalau buat ni, budak-budak yang datang berasa mesti suka. Sedap dan ala-ala cair di mulut gitu. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
Ads
GERMAN COOKIES @ DEUTSHE KEKSE
BAHAN-BAHAN:
Ads
350gm mentega
375gm tepung kentang/potato starch
200gm tepung gandum
100gm gula aising – diayak
Secubit garam
CARA MEMASAK:
Satukan tepung kentang dan tepung gandum. Ayak dan ketepikan.
Putar mentega dengan gula aising hingga sebati. Masukkan garam. Perlahankan kelajuan dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut. Rehatkan sekejap.
Bahagikan doh kepada 7 bahagian dan masukkan warna yang disukai.
Ambil sedikit adunan kemudian bulat-bulatkan.Susun atas dulang pembakar.
Guna garpu dan tekan atas bebola doh tadi hingga sedikit leper dan membentuk corak. Buat hingga siap.
Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaakan pada suhu 175C selama 20 minit.
Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
Nampak sedap Muffin Coklat Cip ni. Nampak lembut dan gebu. Bagi anda yang suka makan kek dan muffin, resipi perkongsian saudari Lyn Da IIni antara yang boleh dicuba. Sangat mudah dan enak. Tak perlu lagi beli tepung pra-campuran. Anda sendiri boleh adun guna bahan-bahan mudah. Lebih istimewa resipi ni tidak perlu menggunakan mixer atau blender. Wow…Pasti menjadilah. Jom cuba!
1. Satukan tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan soda bikabonat . Ayak bersama.
2. Campuran tepung yang telah diayak bersama tadi.
3. Masukkan gula dan garam, letak di bahagian tepi.
4. Dalam bekas berasingan, pecahkan telur, masukkan air dan juga minyak masak.
5. Pukul menggunakan pemukul tangan hingga sebati. Kemudian masukkan ke dalam bekas berisi bahan ayak tadi.
6. Campurkan bahan-bahan dan adun hingga sebati. Boleh kacau menggunakan senduk supaya lebih mudah.
7. Rupa adunan kek yang telah sebati.
8. Seterusnya masukkan coklat chip. Jumlahnya ikut sebanyak mana yang anda suka dan cita rasa masing-masing.
9. Kacau lagi adunan.
10. Bila semuanya sudah sempurna, maasukkan adunan ke dalam cawan muffin hingga memenuhi 3/4 cawan.
11. Taburkan coklat chip dekat bahagian atas. Jumlahnya terpulang pada citarasa masing-masing.
12. Panaskan ketuhar pada suhu 170C selama 10 minit. Kemudian masukkan muffin dan bakar lagi selama 20-25 minit menggunakan api atas bawah. Namun masa mungkin berbeza mengikut ketuhar masing-masing.
13. Muffin Coklat Cip siap dibakar. Memang sangat sedap dan lembut. Boleh dimakan begitu sahaja atau ditambah pelbagai krim pilihan.
INFO: 1 adunan boleh dapat antara 27-28 cup muffin saiz S
Nak cuba buat brownies milo? Seorang pengguna akaun facebook dengan nama Anys Idayu Zakaria, berkongsi resipi brownies milo yang nampaknya sangat sedap. Tanpa guna tepung pun. Hanya empat bahan digunakan untuk membuat brownies ini. Jom cuba.
CARA MEMBUAT
1. Campur semua bahan. Kocak-kocak manja hingga semua sebati.
2. Masukkan dalam loyang kecil atau cup cake. Sapu mentega pada loyang sebelum tuang bancuhan.
3. Bakar dalam air fryer dengan suhu 180° selama lebih kurang 15 minit.
4. Tak da air fryer, guna oven pun boleh.
Nak buat chocolate cookies atau biskut choc chip ni, adalah paling senang sekali. Campurkan semua, mix sehingga sebati, bakar dan siap!
Anak-anak mesti suka dengan resipi biskut ini kerana rasanya sama seperti chocolate cookies ala famous amos.
Resipi yang dikongsikan Norita Farish Indah ini, boleh dihidangkan buat keluarga sebagai kudapan petang. Jika nak kurangkan manis, boleh kurangkan kuantiti gulanya.
CHOCOLATE COOKIES ALA AMOS
BAHAN-BAHAN:
250gm unsalted pure butter (mesti sejuk tapi lembut) – beli online di sini 140gm minyak jagung – beli online di sini 1 sudu teh garam halus 330gm gula perang (saya guna 250gm) – beli online di sini 2 biji telur B 1 sudu teh esen vanilla ½ sudu teh emulco coffee (pilihan) 3 sudu besar susu tepung full cream 2 sudu besar serbuk koko 1 sudu besar susu cair – beli online di sini 50gm serbuk badam (kalau ada letak, kalau tak ada tak payah, boleh kisar badam biasa tu) 500gm tepung gandum (saya guna baker choice) – beli online di sini 2 sudu besar tepung jagung – beli online di sini 1 sudu teh soda bicarbonat 1 cawan almond nips 1 cawan chocolate chip (saya guna milk comp choc) | dipotong dadu
1. Campurkan unsalted pure butter, minyak jagung, garam halus dan gula perang. Putar sehingga gula hancur. 2. Kemudian, masukkan telur, esen vanilla dan emulco coffee. Putar lagi.
3. Masukkan susu tepung full cream, serbuk koko, susu cair dan serbuk badam. Putar lagi sehingga sebati. 4. Akhir sekali, masukkan tepung gandum, tepung jagung, soda bicarbonate, almond nips dan chocolate chip/milk comp choc.
5. Mixer asal sebati ja tapi jangan putar lebih lama. 6. Alas baking paper atau guna alas macaroon tu lagi senang. Guna piping bag, pipe ikut selera.
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira