Buat penggemar Nasi Berlauk Kelantan pasti pernah merasai keenakan Gulai Ayam Specialyang banyak dijual di gerai, restoran dan kedai makan di seluruh negeri Cik Siti Wan Kembang. Kuahnya yang pekat dan berperisa, ditambah dengan gabungan bahan-bahan lain menjadikan sajian ini begitu enak sekali. Makan pula bersama nasi yan dibungkus bersama daun pisang. Memang nikmat tak terkata. Saudari Afy Al Habibi ada kongsikan resipinya. Jom cuba!
1.Panaskan sedikit minyak. Masukkan 4 sekawan.Kemudian tuang bahan kisar tadi.
2. Selepas tumisan bawang naik bau, masukkan 1/2 sudu besar cili kisar. Sebatikan.
3. Kemudian masukkan rempah kari, rempah kerutuk dan serbuk cili.
4. Kacau bahan rempah tadi menggunakan api kecil. Kacau sehingga terbit sedikit minyak.
5. Masukkan 1 cawan air.
6. Perasakan kuah untuk peringkat pertama. Masukkan nise Kelantan, garam dan sedikit perasa.
7. Tutup periuk seketika menggunakan penutupnya. Biarkan pes pecah minyak begini kira-kira 3-5 minit menggunakan api perlahan.
8. Masukkan kepingan ayam yang telah dikelar dan balik-balikkan bersama pes tadi. Tutup periuk dan biarkan ia mereneh dalam api perlahan. Air akan keluar dari proses kecutan ayam.
Ads
9. Jika menggunakan kaki ayam, maka proses mereneh jadi lama. Air akan mengering sebelum kaki ayam empuk. Maka tambahan secawan air ditambah untuk memastikan kaki ayam empuk dengan baik.
10. Masak hingga isi kaki ayam sedikit lekang sebegini.
11. Seterusnya tambahkan santan.
12. Masukkan juga sedikit air untuk menghasilkan kepekatan kuah yang cantik.
13. Jangan lupa masukkan sedikit kerisik untuk menambahkan lagi kesedapan gulai.
14. Perasakan buat kali kedua dengan garam, gula yang disesuaikan kuantiti mengikut citarasa sendiri.
15. Biar kuah masak sehingga mendidih beberapa kali dalam api perlahan sebelum ditutup apinya.
16. Hidangkan gulai bersama sambal jantan @ sambal belacan untuk rasa yang enak.
17. Gabungan yang menarik. Kuah ayam gulai pekat, tauge goreng cara Kelantan juga, daging goreng kunyit dan sambal jantan.
18. Bungkus begini menggunakan alas daun pisang untuk aroma nasi bungkus yang terbaik.
Masak kek dengan pengukus memang ternyata perbezaannya. Selain dari tahan lebih lama, kek kukus juga naiknya lebih padat dan lembab. Kek berasaskan coklat dan koko juga amat sedap bila dikukus.
Ni min kongsikan 5 resipi kek dan brownies berasaskan koko dan coklat ni yang disediakan oleh penulis buku Kek Mentega Dulu & Kini’ terbitan alaf 21, Norbaini Rahwi.
1. BROWNIES KUKUS KEJU
.
BAHAN-BAHAN: Bahan A :
115 gm putih telur
10 gm gula kastor
1 sudu teh ovalet
Bahan B :
80gm tepung gandum | diayak
20gm serbuk koko | diayak
½ sudu teh serbuk penaik
50 gm coklat gelap compound/coklat masakan | di cairkan
70 ml minyak jagung/masak
½ sudu teh esen vanilla
4 keping keju cheddar
50 gm cip coklat
Sedikit parutan keju | untuk hiasan
CARA MEMASAK :
1. Sediakan periuk kukus 18 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang
3. Masukkan bahan B. Gaul hingga sebati
4. Kemudian masukkan coklat gelap dan gaul rata.
5. Akhir sekali masukkan bahan minyak jagung,keju cheddar dan coklat cip, kacau hingga rata.
6. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
7. Panaskan periuk kukus dan kukuskan1 bahagian brownies selama 10 minit. Setelah masak keluarkan kek serta susunkan keju cheddar di atas permukaan brownies dan di taburkan cip coklat. Kemudian tuangkan baki 1 bahagian lagi di atas lapisan cheese, dikukus lagi selama 15 minit atau sehingga masak.
8. Setelah masak sejukkan brownies dan hiaskan dengan parutan keju. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan: 1loyang pembakar bulat 18 sm Waktu memasak: 30 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Brownies kukus rasanya lebih lembut dan enak dilapisi keju cheddar.
INFO CHEF : Segera keluarkan brownies dari loyang setelah 10 minit dikeluarkan dari kukusan supaya brownies tidak basah.
CARA MEMASAK : Kek :
1. Sediakan periuk kukus. Sediakan 2 loyang bersaiz 20 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega.
2. Pukul Bahan A hingga kembang
3. Masukkan Bahan B dan di selang selikan dengan coklat dan susu segar Gaul hingga sebati.
4. Akhir sekali masukkan minyak jagung, di kacau hingga rata.
5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
6. Panaskan periuk kukus dan kukuskan kek selama 15 minit atau sehingga masak.
7. Setelah masak sejukkan kek. Setelah sejuk setiap kek di potong kepada 2 keping. Topping :
2. Pukul whipping cream dan gula aising hingga kental.
3. Sapukan krim di setiap potongan. Lakukan sehingga bahagian atas.
4. Akhir sekali sapukan semua bahagian kek dan antara kepingan kek dengan krim dan hias mengikut citarasa masing-masing.
Saiz hidangan: 1loyang pembakar bulat 20 sm Waktu memasak: 20-25 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Kek coklat kukus dengan badam dan topping fresh cream dan Nutella, pasti menambat hati si kecil.
INFO CHEF :Kek kukus yang di buat dengan menggunakan minyak akan menghasilkan tekstur yang lebih lembut.
3. KEK KUKUS GULUNG TIRAMISU
.
BAHAN-BAHAN : Bahan A :
6 biji kuning telur
3 biji putih telur
75 gm gula kastor
1 sudu teh ovalete
Bahan B :
60 gm tepung gandum
20 gm tepung jagung
½ sudu teh serbuk penaik
Bahan C:
30 ml minyak jagung/masak
1 sudu teh coffee emulco
Bahan D :
30 ml minyak jagung/masak
1 sudu teh esen vanilla
Bahan ‘topping’:
200gm whipping cream/fresh cream
20gm gula aising
30gm Nutella
Bahan untuk lapisan:
9 keping keju cheddar
CARA MEMASAK :
1. Sediakan periuk kukus. Sediakan loyang pembakar empat segi 25 sm x 25 sm dan dialas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang
3. Masukkan bahan B dan di selang selikan dengan bahan C. Gaul hingga sebati
4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
5. Satu bahagian di campurkan dengan Bahan C kacau rata.
6. Satu lagi bahagian di campurkan dengan Bahan D kacau rata.
7. Panaskan periuk kukusn, tuang satu bahagian yang di campur dengan Bahan C di atas loyang dan kukuskan kek selama 10 minit.
8. Setelah masak keluarkan loyang susun cheddar cheese di atas permukaan lapisan kek. Tuang adunan yang di campur dengan Bahan D di atas adunan kek. Kukus kan selama 15 minit.
9. Setelah masak sejukkan kek. Topping :
1. Pukul whipping cream dan gula aising hingga kental, masukkan Nutella gaul rata.
2. Sapukan krim di atas permukaan lapisan dan gulungkan kek.
3. Siap untuk di hidang.
Saiz hidangan: 1 tin empat segi 25 sm x 25 sm Waktu memasak: 40 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Rasa kek kopi dan koko yang enak
INFO CHEF : Pastikan kek sejuk sebelum di gulung untuk mengelakkan ia pecah ketika menggulung.
4. KEK KUKUS GULUNG OPERA
.
BAHAN-BAHAN : Bahan A :
200 gm putih telur
80 gm gula kastor
1 sudu teh ovalet
Bahan B:
65 gm tepung gandum | diayak
50 gm serbuk badam
¼ sudu kecil baking powder | diayak
Bahan C :
25 ml minyak jagung/masak
1 sudu teh esen vanilla
Bahan topping/sapuan:
200 gm whipping cream/fresh cream
20gm gula aising
40gm nutella
CARA MEMASAK : Kek :
1 Sediakan periuk kukus. Sediakan tin pembakar segi empat 25sm x 25 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
2 Pukul bahan Ahingga kembang
3 Masukkan bahan B dan di selang selikan dengan Bahan C. Gaul hingga sebati
4 Panaskan periuk kukus, tuang dan kukuskan kek selama 15 minit.
5 Setelah masak sejukkan kek. Topping :
1. Pukul whipping cream dan gula aising hingga kental, masukkan Nutella gaul rata.
2. Sapukan krim di atas permukaan lapisan dan gulungkan kek.
3.S iap untuk di hidang.
Saiz hidangan: 1tin empat segi 25 sm x 25 sm Waktu memasak: 20 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Lebih rasa koko dan coklat nutella
INFO CHEF : Jangan kukus terlebih masa kerana ia akan menjadi terlalu padat.
5. KEK KUKUS KEJU COKLAT
.
BAHAN-BAHAN : Bahan A :
3 biji telur
260 gm gula kastor
½ sudu teh ovalet
Bahan B:
180 gm tepung gandum | diayak
50 gm serbuk koko | diayak
1 sudu teh baking soda
Bahan C :
1 cawan susu segar
125 ml minyak jagung/masak
1 sudu teh esen Vanila
Bahan lapisan krim keju :
250 gm krim keju
20 gm gula aising
1 biji telur
CARA MEMASAK :
1. Sediakan periuk kukus. Sediakan tin pembakar bersaiz 18 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang
3. Masukkan bahan B dan di selang selikan dengan bahan C. Gaul hingga sebati
4. Kemudian masukkan minyak jagung ,akhir sekali masukkan esen vanilla dan kacau hingga rata.
5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
6. Panaskan periuk kukusan dan kukuskan 1 bahagian kek selama 15 minit.
7. Setelah masak keluarkan kek dan tuang adunan keju dan kukus lagi selamat 10
8. Selepas 10 minit keluarkan loyang dan tuang baki sebahagian adunan. Kukuskan lagi selama 15 minit.
9. Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk di hidang. Krim keju keju :
1. Pukul krim keju dan gula aising hingga lembut.
2. Kemudian masukkan telur dan pukul sekejap.
3. Sapukan di antara lapisan kek
Saiz hidangan: 1 tin pembakar empat segi 18 sm x 18 sm Waktu memasak: 20 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Kek coklat yang dilapiskan keju memang hebat rasanya
INFO CHEF : Pada pembuatan kek kukus, penggunaan ovalete seringkali diguna sebagai penstabil supaya kek kukus yang menggunakan teknik lapisan akan stabil bila dibiarkan lama di luar.
Nikmatnya rasa bila dapat makan roti yang lembut dan gebu. Terasa puas bila dipadu dengan air kopi panas. Membuat roti tidak susah jika tahu teknik dan kaedah asasnya.Jika tiada mesin besar, boleh uli dengan tangan atau guna food processor.
Roti kaya kukus
Bahan-bahan:
500gm tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI
20gm serbuk santan
45gm gula kastor-BELI ONLINE DI SINI
5gm yis-BELI ONLINE DI SINI
30gm shortening
sedikit garam
235gm air suam
Cara membuat:
1.Gabungkan ke semua bahan dan uli hingga lembut dan licin.
2.Timbang 60gm setiap 1 doh.
3.Canai dan bentukkan.
4.Masukkan dalam bekas dan biarkan doh kembang dalam 30 minit atas hingga 1/2 paras bekas.
5.Kukus selama 13 minit.
6.Dah siap kukus bolehlah potong dan sapu butter dan kaya.
Sedap kalau dimakan panas-panas.
Kredit: Masak Apa Sedap
Jika anda sedang mencari BARANGAN SEGAR, boleh klik DISINI.
Enaknya jika dapat menikmati menu Daging Masak Merah hari ni. Lauk sangat ringkas dan mudah yang anda boleh cuba masak untuk keluarga. Hasilnya sama macam Daging Masak Merah macam yang selalu kita pesan dekat kedai masakan panas tu. Dari beli, lebih baik masak sendiri kan? Saudari Suffiyah Ramadhani ada kongsikan resipinya. Cubalah! Pasti anda sukakan rasanya.
CARA MASAK DAGING MASAK MERAH YANG SEDAP
BAHAN-BAHAN: Daging secukupnya 1 sudu makan pewarna merah – beli online disini Beberapa hiris halia 4 ulas bawang putih – ketuk – beli online disini 1 biji bawang holland – hiris – beli online disini 6-7 biji cili padi – hiris 1 sudu makan cili kisar – cili yang siap dikisar bersama bawang besar dan bawang putih 1 sudu makan sos tiram – beli online disini 1 sudu makan sos tomato – beli online disini Garam, gula dan perasa secukupnya Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
1.Masukkan daging ke dalam periuk dan isi air secukupnya. Masukkan juga pewarna merah.
2. Tambahlan hirisan halia. Masak hingga daging empuk.
3. Bila daging sudah empuk, angkat dan toskan.
4. Hiris daging yang direbus tadi.
5. Panaskan sedikit minyak masak di dalam kuali.
6. Goreng daging yang dihiris tadi seketika.
7. Bila nampak daging masak sempurna, angkat dan ketepikan.
8. Dalam kuali yang sama, tumis bahan hiris dan tumbuk tadi hingga naik bau.
9. Masukkan cili kisar. Tumis seketika.
10. Tambahkan sos tiram.
11. Tambahkan juga sos tomato.
12. Masukkan sedikit gula.
13. Kemudian masukkan daging. Gaul seketika dan perasakan dengan garam serta perasa dengan secukupnya.