Rindukan hidangan cooney dog yang selalu makan di restoran A&W? Memandangkan sekarang musim PKP, memang tak boleh nak keluar sangat.
Jadi, apa kata kita buat sendiri cooney dog di rumah dengan resipi yang dikongsikan saudara Mohd Fadly ini.
Bila dah cuba buat dan makan, memang sebijik rasanya sama dengan restoran tersebut. Memang boleh buat meniaga sekali.
COONEY DOG
Ads
BAHAN-BAHAN SOS
Daging kisar paket (tak kisah jenama apa) Bawang Holland | cincang – beli online di sini Bawang putih | cincang halus Sos pes tomato Sos cili paket Kicap caramel pekat Cili powder Beef stock Daun bay kering Garam Gula perang – beli online di sini Lada hitam Cuka putih Tepung jagung – beli online di sini Serbuk jintan manis + serbuk jintan putih + ketumbar
BAHAN UNTUK DRESSING
Bawang Holland | cincang Sosej Roti hot dog Cheddar Cheese (Option )
CARA-CARA:
1.Tumis bawang putih dengan minyak sampai naik bau. Jangan sampai hangus. 2.Kemudian, masukkan bawang holland dan daging kisar. Masak agar betul-betul hancur dan garing semua. 3.Lepas tu, masukkan daun bay agar buang bau hanyir dari daging tu. Bila dah garing, masukkan air panas dekat daging dalam kuali. Ikut citarasa kalau nak kuah banyak, lebihkan air tapi jangan air terlalu sedikit. 4.Masukkan semua sos cili, tomato, kicap, cili powder sedikit, beef stock, lada hitam, gula perang, garam, serbuk jintan manis dan jintan putih. Kacau dan biarkan ia mereneh. 5.Masukkan cuka putih (berhati-hati jangan sampai cuka cantas semua rasa daging) dan jangan terlalu banyak sebab cuka adalah untuk kekuatan dalam daging agar dapat level yang BEST untuk rasa.
6. Apabila mendidih, masukkan tepung jagung untuk pemekat kuah. Selepas masuk tepung jagung, rasa akan mula berubah. Pada masa ni, cuba rasa tahap manis, masin agar seimbang. 7.Biarkan betul-betul mendidih (kalau under food safety adalah 4 jam tahap reneh supaya selamat dimakan kalau nak buat niaga) 8.Bila dah siap, nak simpan lama letak dalam chiller atau jadikan pes pun boleh. 9. Lepas dah masak, ketepikan kuah tadi. 10.Untuk roti, kukus sekejap sahaja. Begitu juga dengan sosej. Dalam 1 minit dah cukup. 11. Sebelum kukus, belah tengah roti namun jangan sampai putus dua. Hanya cukup letakkan sosej untuk selit tengah roti agar bila dah kukus, senang dibuka.
12.Lepas kukus, letakkan sosej dekat tengah-tengah roti. Lepas tu, letakkan sos cooney tu. 13. Taburkan bawang holland dan cheddar cheese. Ia sebagai pilihan untuk anda bagi lebih nilai bila nak meniaga. Orang nak sesuatu yang baru dalam Cooney Dog. Selamat mencuba!
Ads
*Satu petua: masak banyak-banyak lepas tu, masukkan dalam chiller. Sos ini boleh buat cicah dengan roti, dressing atas pizza, makan dengan apa pun BEST guys. *Kalau nak jual, boleh letak harga RM6-RM7 satu
Aduhai sape suka lauk macam gini? Paduan ayam bersama petai memang membuka selera. Orang lalu sebelah pun dah tak peduli. Sangat mudah menyediakannya. Yang penting sedap dan bertambah makan. Jom buat.
Ayam Petai Bercili
Bahan-bahan:
Ayam 1/2 ekor
Petai (ikut suka nk letak bnyk ke sikit)
*Bwg besar 1 biji
*Bwg putih 5 ulas
*Cili api 15 biji ( klu nk.pedas tambah lebih)
*Cili hijau 3 biji
Kiub pati ayam knoor 1
Garam n gula sedikit
*klu nk.letak belacan sikit pn bole tp sis tak letak
Cara memasak:
1.Basuh ayam dn toskan, gaulkan ayam dgn serbuk kunyit dn garam
2.Goreng ayam separa masak
3.Blender bahan yg bertanda *
4.Minyak lebihan yg goreng ayam td tumiskan bahan yg bertanda *
5.Dah agak garing masukkan petai dn kiub pati ayam
6.Masukkan ayam dan gaul sebati
7.Perasakan dgn garam dan gula sedikit
8.Siap untuk dihidang.
Laicikang memang terasa nikmat apabila dapat diminum ketika cuaca panas. Sesuai sangatlah dibuat minuman untuk berbuka puasa. Segar apabila diminum. Apa kata jom cuba buat sendiri Laicikang seperti yang dikongsikan oleh Salizawati Salleh. Buat sendiri boleh letak macam-macam mengikut cita rasa masing-masing, baru puas hati.
RESIPI LAICIKANG
BAHAN-BAHAN:
Longan kering Daun Pandan Buah kembang semangkuk Gula kabung/gula merah-BELI ONLINE Barli Gula batu (jika ada)- BELI ONLINE Biji selasih Buah kundur Buah kabung (ditapis dan rendam dalam air baru) Air secukupnya *Anggaran terpulang kepada anda* (Boleh juga tambah buah goji, kurma cina, buah teratai, telur puyuh, fungus dan apa saja yang kita suka)
CARA PENYEDIAAN:
1.Rendam longan kering, buah kembang semangkuk, barli dan biji selasih untuk seketika sehingga kembang.
2. Sambil itu, anda boleh rebus gula kabung, gula batu, daun pandan, bali dan longan kering. (Sekiranya anda gunakan gula merah, anda dinasihatkan untuk rebus asing dan tapis dahulu untuk buang habuk di dalam gulanya).
3. Apabila longan dan barli sudah kembang, anda boleh masukkan biji selasih dan kembang semangkuk(dibuang bijinya) Kacau untuk seketika kemudian tutup apinya.
4. Kemudian masukkan buah kundur yang telah dipotong dadu dan buah kabung.
5. Kacau untuk kali terakhir. Siap! Bolehlah dihidang panas ataupun sejuk. Puas bila minum pada hari yang panas.
Rasa kuah rojak beli siap di kedai dan buatan sendiri memang ketara bezanya. Kalau beli dikedai kadang terlalu pedas atau terlalu kuat bau belacan. Biasalah tak semua sesuai dengan citarasa sendiri melainkan buat sendiri kita boleh ubah rasa seperti yang kita mahukan. Resepi yang dikongsikan Ameera di Facebook ini turun temurun dari ibunya. Jom kita cuba resepi kuah rojak ini!
CARA MEMASAK:
1. Kisarkan kesemua bahan yang bertanda (*)
2. Tuangkan sebotol kicap ke dalam periuk yang sesuai dan masukkan gula kabong.
3. Masukkan bahan kisar tadi ke dalam periuk kicap dan gula kabong dan kacau sehingga sebati di atas api yang sederhana.
4. Dah sebati kesemuanya, masukkan asam jawa, pes udang, gula, dan sos cili.
5. Larutkan tepung jagung dengan sedikit air.
6. Tuangkan larutan tepung jagung tadi ke dalam kuah rojak tadi untuk memekatkan tekstur kuah.
7. Sangai biji bijan jangan sampai hangus.
8. Tutup api kuah rojak sekiranya telah mendapat kepekatan yang diinginkan.
9. Biarkan kuah sejuk baru dimakan bermasa buah buahan yang diinginkan.
10. Jika suka boleh tumbuk kasar kacang tanah yang telah digoreng ke atas kuah rojak.