Rindukan hidangan cooney dog yang selalu makan di restoran A&W? Memandangkan sekarang musim PKP, memang tak boleh nak keluar sangat.
Jadi, apa kata kita buat sendiri cooney dog di rumah dengan resipi yang dikongsikan saudara Mohd Fadly ini.
Bila dah cuba buat dan makan, memang sebijik rasanya sama dengan restoran tersebut. Memang boleh buat meniaga sekali.
COONEY DOG
BAHAN-BAHAN SOS
Ads
Daging kisar paket (tak kisah jenama apa) Bawang Holland | cincang – beli online di sini Bawang putih | cincang halus Sos pes tomato Sos cili paket Kicap caramel pekat Cili powder Beef stock Daun bay kering Garam Gula perang – beli online di sini Lada hitam Cuka putih Tepung jagung – beli online di sini Serbuk jintan manis + serbuk jintan putih + ketumbar
BAHAN UNTUK DRESSING
Bawang Holland | cincang Sosej Roti hot dog Cheddar Cheese (Option )
CARA-CARA:
1.Tumis bawang putih dengan minyak sampai naik bau. Jangan sampai hangus. 2.Kemudian, masukkan bawang holland dan daging kisar. Masak agar betul-betul hancur dan garing semua. 3.Lepas tu, masukkan daun bay agar buang bau hanyir dari daging tu. Bila dah garing, masukkan air panas dekat daging dalam kuali. Ikut citarasa kalau nak kuah banyak, lebihkan air tapi jangan air terlalu sedikit. 4.Masukkan semua sos cili, tomato, kicap, cili powder sedikit, beef stock, lada hitam, gula perang, garam, serbuk jintan manis dan jintan putih. Kacau dan biarkan ia mereneh. 5.Masukkan cuka putih (berhati-hati jangan sampai cuka cantas semua rasa daging) dan jangan terlalu banyak sebab cuka adalah untuk kekuatan dalam daging agar dapat level yang BEST untuk rasa.
Ads
6. Apabila mendidih, masukkan tepung jagung untuk pemekat kuah. Selepas masuk tepung jagung, rasa akan mula berubah. Pada masa ni, cuba rasa tahap manis, masin agar seimbang. 7.Biarkan betul-betul mendidih (kalau under food safety adalah 4 jam tahap reneh supaya selamat dimakan kalau nak buat niaga) 8.Bila dah siap, nak simpan lama letak dalam chiller atau jadikan pes pun boleh. 9. Lepas dah masak, ketepikan kuah tadi. 10.Untuk roti, kukus sekejap sahaja. Begitu juga dengan sosej. Dalam 1 minit dah cukup. 11. Sebelum kukus, belah tengah roti namun jangan sampai putus dua. Hanya cukup letakkan sosej untuk selit tengah roti agar bila dah kukus, senang dibuka.
12.Lepas kukus, letakkan sosej dekat tengah-tengah roti. Lepas tu, letakkan sos cooney tu. 13. Taburkan bawang holland dan cheddar cheese. Ia sebagai pilihan untuk anda bagi lebih nilai bila nak meniaga. Orang nak sesuatu yang baru dalam Cooney Dog. Selamat mencuba!
*Satu petua: masak banyak-banyak lepas tu, masukkan dalam chiller. Sos ini boleh buat cicah dengan roti, dressing atas pizza, makan dengan apa pun BEST guys. *Kalau nak jual, boleh letak harga RM6-RM7 satu
Masak Asam Rebus Batang Keladi memang sangat-sangat mudah. Tidak menggunakan banyak bahan malah rencahnya juga simple. Namun jika tidak berhati-hati, boleh gatal jari dibuatnya. Tidak kisahlah kan? Janji sedap dimakan. Jom masak resipi perkongsian saudari Nazuhaina Azu ni. Pasti puas hati. Selamat mencuba!
RESIPI ASAM REBUS BATANG KELADI SEDAP & TAK GATAL
BAHAN-BAHAN: Batang Keladi – kulitnya disiat dan dipotong. Kalau ada ubinya, ambil sekali 4 keping asam gelugor 2 batang serai – dititik 4 tangkai daun kesum Garam Gula Air secukupnya
BAHAN KISAR: 4 tangkai cili merah 8 tangkai cili api 2 biji bawang besar 4 ulas bawang putih 1 genggam ikan bilis – beli online disini 1 inci kunyit hidup Sedikit belacan bakar – beli online disini
CARA MEMASAK:
1.Rebus batang keladi dan ubinya sehingga empuk.
2. Toskan.
3. Bahan-bahan yang perlu disediakan untuk dikisar.
4. Bahan-bahan yang siap dikisar.
5. Masukkan bahan kisar, asam gelugur, daun kesum dan serai ke dalam kuali atau periuk.Tambah sedikit air dan biarkan mendidih.
6. Masukkan batang keladi yang telah dicelur tadi dan perasakan dengan garam dan gula denagn secukup rasa.Biarkan mereneh seketika.Tutup api.
Koleksi resipi masakan berasaskan ayam khas untuk ibu-ibu semua! Bila anak-anak dah mula bersekolah, ibu-ibu pastinya asyik berfikir menu yang mudah dan sedap untuk disajikan buat si kecil. Antara lauk yang menjadi pilihan tentulah yang berasaskan ayam. Jika setiap hari masak lauk yang sama, pastinya jemu. Jadi RASA kongsikan aneka resipi lauk pauk berasaskan ayam yang sangat mudah dan sesuai masak setiap hari. Selamat mencuba.
1. AYAM BBQ MADU
BAHAN-BAHAN:
3 keping dada ayam | potong kecil
1 sudu teh serbuk bawang putih
1/2 sudu teh gula
1/2 sudu teh serbuk paprika
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
Minyak masak secukupnya
BAHAN SOS:
1/2 cawan sos BBQ | sebarang jenama
3 sudu makan madu
1 sudu makan sos tomato
1 sudu makan sos cili
2 sudu makan mentega
1 sudu teh serbuk bawang putih
CARA MEMASAK:
Basuh bersih ayam dan toskan airnya. Kemudian perapkan bersama serbuk bawang putih, gula, serbuk paprika, serbuk lada hitam dan garam. Biar selama 30 minit.
Panaskan minyak dan goreng ayam tadi hingga garing. Guna api sederhana supaya ayam tidak hangus. Angkat dan toskan.
Untuk sos, satukan semua bahan dan didihkan dalam kuali menggunakan api kecil.
Masukkan ayam yang digoreng tadi. Gaul hingga semua sos sebati.
Angkat dan sedia untuk dinikmati.
INFO CHEF: Selain goreng, ayam juga boleh dibakar pada suhu 180C selama 35-40 minit sebelum dicelup ke dalam sos dan dibakar kembali selama 5 minit.
2. AYAM HONEY MUSTARD
BAHAN-BAHAN:
4 keping dada ayam tanpa tulang
2 sudu makan minyak zaitun
2 sudu makan mentega
3 ulas bawang putih | dicincang
1 sudu makan Dijon mustard
1 sudu makan Grainy mustard
3 sudu makan madu
1/2 cawan heavy cream
1/2 cawan air rebusan ayam
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa
CARA MEMASAK:
Panaskan kuali bersama minyak dan mentega.
Goreng ayam hingga keperangan. Jika isi tebal, potong isi ayam supaya sedikit nipis. Angkat dan ketepikan.
Kecilkan api dan dengan guna kuali yang sama, tumis bawang putih hingga keperangan.
Tambahkan sedikit air rebusan ayam dan mustard. Kacau sebati.
Kemudian masukkan heavy cream, lebihan air rebusan ayam dan madu. Perasakan denagn garam serta serbuk lada hitam secukupnya.
Bila kuah mendidih, masukkan ayam yag telah dimasak tadi. Biarkan mereneh selama 5-10 minit sebelum diangkan dan dihidangkan.
INFO CHEF: Jikan tiada grainy mustad, boleh juga guna sos mustard biasa.
3. AYAM PANGGANG MAYONES
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam saiz sederhana
1 biji bawang Holland | dipotong bulat
2 labu bawang putih | potong dua
2-3 tangkai thyme segar
BAHAN PERAPAN:
1 cawan mayones
1/4 cawan cuka epal (apple cider vinegar)
1 sudu makan pes cili
1 sudu teh sos Worcestershire
1/2 sudu teh jintan manis | ditumbuk
1/4 sudu teh emping cili
1/4 sudu teh serbuk cili cayenne
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa
CARA MEMASAK:
Bersihkan ayam dan keringkan airnya menggunaka n tisu. Kemudian lumur garam secukupnya pada keseluruhan ayam (luar dan dalam). Perap selama 1 jam dalam peti sejuk.
Dalam mangkuk besar, satukan kesemua bahan perapan. Gaul rata. Ketepikan.
Ambil ayam tadi dan lumurkan dengan bahan perapan. Perap lagi selama 30 minit. Simpan lebihan bahan perapan dan jagan dibuang.
Panaskan ketuhar pada suhu 210C dan sapukan sedikit minyak pada dulang pembakar.
Susun bawang putih, hirisan bawang besar dan daun thymedi dasar dulang dan juga di dalam perut ayam.. Letakkan ayam tadi.
Bakar selama 50-60 minit atau sehingga ayam masak. Masa mungkin berbeza mengikut saiz ayam dan juga jenis ketuhar.
Sapu lebihan sos perapan pada ayam setiap 15 minit sekali.
Bila ayam telah masak, biarkan selama 20 minit sebelum dinikmati.
INFO CHEF: Lebihan sos perapan boleh didihkan seketika dan dijadikan sos pencicah.
4. AYAM PESTO
BAHAN-BAHAN:
3 keping dada ayam | hiris nipis memanjang
2 sudu makan pesto basil
2 sudu makan minyak zaitun
2 cawan tomato ceri | dipotong dua
Garam secukup rasa
BAHAN SOS:
1 sudu makan tepung gandum
2 ulas bawang putih | dicincang
1/2 sudu makan pesto basil
1 cawan susu cair
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa
CARA MEMASAK:
Bersihkan ayam dan perapkan dengan garam serta pesto basil selama 10 minit.
Panaskan kuali non-stick dengan sedikit minyak dan masak ayam tadi hingga keperangan. Angkat.
Untuk sos, satukan tepung, bawang putih, pesto, susu cair, garam dan serbuk lada hitam di dalam mangkuk. Kacau hingga sebati dan tidak berketul.
Dengan menggunakan kuali gorengan ayam tadi, masukkan tomato. Tambah sedikit minyak jika perlu.
Bila tomato sudah mula lembut, masukkan bancuhan sos tadi. Biar hingga mendidih.
Masukkan kembali ayam yang telah digoreng tadi dan teruskan memasak selama 3-4 minit hingga sebati dengan kuha.
Angkat dan sedia untuk dinikmati.
INFO CHEF: Hidangan ini sesuai dimasak menggunakan kuali non-stick supaya sosnya tidak cepat hangus dan tidak melekat.
5. AYAM SOS BAWANG PUTIH
BAHAN-BAHAN:
12 ketul kepak ayam
10 ulas bawang putih | dipotong 2
1/2 cawan air rebusan ayam
2 sudu makan minyak masak
1/3 cawan sos pasta perisa Cheese & Herbs
Secubit serbuk paprika
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa
CARA MEMASAK:
Perapkan kepak ayam bersam agaram serta serbuk lada hitam.
Panaskan kuali non-stick dan masukkan 1 sudu makan minyak. Goreng kepak ayam hingga masak dan keperangan. Angkat.
Dengan menggunakan kuali yang sama, masukkan lebihan minyak dan tumis bawang putih hingga keperangan.
Masukkan kembali ayam yang dimasak tadi dan gaul rata.
Kemudian masukkan air rebusan ayam dan sos pasta Cheese & Herbs. Gaul sebati.
Kecilkan api dan biarkan kuah mereneh.
Tambahkan garam, lada hitam dan paprika. Gaul sekali lagi dan biar hingga kuah sedikit pekat.
Panaskan kuali dan masukkan mentega. Masak ayam tadi (masukkan bahagian kulit dahulu) sehingga keperangan. Angkat.
Letak ayam di atas dulang pembakar dan masak di dalam ketuhar pada suhu 180C selama 25-30 minit hingga masak sepenuhnya. Masa mungkin berbeza mengikut jenis ketuhar masing-masing.
Untuk menyediakan sos, cairkan mentega dan tumis bawang putih bersama hirisan cendawan hingga keperangan.
Masukkan sos carbonara dan sedikit air. Kacau hingga sos sebati dan tidak berketul.
Tambahkan emping cili dan garam jika perlu. Biarkan sos sehingga sedikit pekat.
Hidangkan bersama ayam yang telah siap dipanggang tadi.
7. DRUMMET AYAM SOS PERANG
BAHAN-BAHAN:
400gm drummet ayam
2 sudu makan mentega
6 ulas bawang putih | ditumbuk halus
Sedikit air
12 biji tomato ceri | dibelah 2
3 sudu makan sos perang Demi-Glace
1/2 cawan sup cendawan segera
CARA MEMASAK:
Panaskan mentega dan goreng drummet ayam hingga masak dan sedikit keperangan. Ketepikan.
Dengan menggunakan kuali yang sama, tumis bawang putih hingga keperangan.
Masukkan sedikit air dan sos perang. Kacau rata sehingga tidak berketul.
Bila dah sebati, masukkan sup cendawan segera. Kacau lagi hingga sos memekat.
Panaskan kuali dan masukkan sedikit mentega. Kemudian tumis tomato ceri hingga sedikit lembut.
Masukkan kembali drummet ayam dan sos perang tadi secukupnya. Gaul rata hingga bersalut sepenuhnya.
Angkat dan sedia untuk dinikmati.
8. AYAM PERI-PERI
BAHAN-BAHAN:
500gm kepak ayam | dibersihkan
1/2 cawan sos peri-peri
4 ulas bawang putih | ditumbuk halus
1 hiris halia | ditumbuk halus
Sedikit garam dan serbuk lada hitam
CARA MEMASAK:
Bersihkan ayam dan toskan airnya hingga kering.
Dalam mangkuk besar, satukan sos peri-peri, bawang putih, halia, garam serta serbuk lada hitam secukupnya. Gaul rata.
Masukkan kepak ayam tadi. Lumur hingga rata dan perap selama 2 jam.
Panaskan ketuhar pada suhu 220C selama 10 minit.
Susun ayam diatas dulang pembakar yang telah dialas dengan kerajang timah (aluminium foil) dan bakar selama 10-15 minit.
Sapu lebihan sos perapan pada ayam dan balikkan supaya ia masak secara menyeluruh. Bakar lagi selama 10-15 minit.
Setelah ayam keperangan dan garing, angkat dan hidangkan.
9. AYAM SOS PLUM
BAHAN-BAHAN:
10 ketul paha ayam
1 hiris halia
Sedikit garam
2 ulas bawang putih | ditumbuk halus
1 sudu makan sos Worcestershire
2 sudu makan kicap
1 sudu teh minyak bijan
1 cawan sos plum
1/4 cawan air rebusan ayam
1 sudu makan minyak masak
CARA MEMASAK:
Didihkan 2 liter air bersama halia dan sedikit garam. Rebus paha ayam hingga separuh masak. Angkat dan toskan.
Dalam kuali lain, panaskan minyak masak dan tumis bawang putih hingga wangi.
Kemudian masukkan bahan-bahan lain (kecuali ayam). Kacau sebati dan biarkan mendidih.
Setelah sos hampir pekat, padamkan api dan masukkan ke dalam mengkuk berisi ayam yang direbus tadi.
Perap ayam seketika supaya rasa sos menyerap pada isinya.
Panaskan kuali non-stick dan susun paha ayam tadi didalamnya.
Masak seketika ayam sehingga sedikit keperangan. Sapu sos beberapa kali jika perlu.
Angkat dan boleh dinikmati.
INFO CHEF: Selain dimasak dalam kuali, ayam juga boleh dipanggang di dalam ketuhar pada suhu 180C selama 10-15 minit.
10. AYAM TERIYAKI
BAHAN-BAHAN:
2 keping dada ayam | potong dadu
100gm brokoli | potong kecil
1/3 biji lada benggala merah | hiris
1/3 biji lada benggala hijau | hiris
1/2 biji bawang Holland
Sedikit air
Sedikit bijan panggang
2 sudu makan air bancuhan tepung jagung | jika perlu
4 sudu makan sos teriyaki
1 sudu makan minyak bijan
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak dan tumis bawang hingga keperangan. Kemudian masukkan hirisan lada benggala. Masak hingga layu. Angkat.
Dengan menggunakan kuali yang sama, goreng hirisan ayam hingga masak dan keperangan. Tambah sedikit minyak jika perlu. Angkat.
Masukkan brokoli. Goreng kilas hingga lembut. Angkat.
Seterusnya masukkan sos teriyaki dan air ke dalam kuali. Kacau sebati dan biarkan mendidih.
Tambahkan kesemua bahan-bahan yang digoreng tadi. Gaul rata.
Tuang minyak bijan dan bancuhan tepung jagung jika perlu. Adun sebati dan angkat.
Sedia untuk dinikmati.
INFO CHEF: Hidangan yang tidak pedas. Jika sukakan rasa hidangan yang pedas, tambahkan hirisan cili padi.
Nak makan kuetiau tapi malas nak keluar? Jom belajar cara buat kuetiau homemade yang mudah, bersih dan jimat. Resipi lengkap Kak Yong Ima Shida, confirm jadi!