Resipi Ikan Bilis Rangup Goreng Tepung Boleh Jadi Stok Snek Di Rumah

Share

Jangan pandang sebelah mata bila sebut Ikan Bilis. Resipi yang bakal saya kongsikan ni, sangat mudah dan ringkas untuk disediakan. Ikan bilis saiz besar tu memang sesuai untuk buat menu ni. Disalut tepung sahaja dah jadi snek enak makan begitu sahaja ataupun bersama nasi. Resipi Ikan Bilis Goreng Tepung Rangup ni boleh disimpan lama di dalam bekas kedap udara ataupun balang. Kalau dah buntu nak makan lauk apa, tabur je menu ni atas nasi dah berselera makan.

 

IKAN BILIS RANGUP GORENG TEPUNG

 

BAHAN-BAHAN:

Ikan bilis (siap dikopek)

Tepung bestari spicy (sedikit)

Tepung beras atau tepung gandum (sedikit)

Air (sedikit)

 

CARA PENYEDIAAN:

  1. Basuh ikan bilis sekali lalu. Jangan sampai lembik sangat ikan bilis tu.
  2. Taburkan tepung bestari dan tepung beras.
  3. Gaulkan bagi tepung melekat. Kalau tak melekat, renjis menggunakan air sedikit
  4. Goreng minyak panas dan kalau rasa dah garing boleh angkat.
  5. Anda boleh lebihkan tepung beras atau tepung gandum dari tepung bestari untuk kurangkan rasa masin.

Kredit: Azdhahuda Aziz

SELAMAT MENCUBA!

 

Published by
Nadzirah Rashid