Resipi ikan kembung masak lemak tumis halba ini antara masakan yang disediakan bila ada kenduri keluarga Syalfarina Razali.
Menurut beliau inilah cara ibunya menyediakan hidangan masak lemak. Rasanya memang istimewa kerana halba yang digunakan selain ikan yang terlebih dahulu disalai.
Cara buat ikan kembung masak lemak tumis halba
Bahan-bahan
8 ekor ikan kembung -disiang dan dibasuh bersih
3 biji bawang merah saiz sederhana -ditumbuk
3 ulas bawang putih -ditumbuk
2 batang serai
1/2 sudu kecil halba
1 sudu besar serbuk kunyit
2 sudu besar cili kisar
1 1/2 kotak kecil santan
3 keping asam keping
Kacang panjang -dipotong
Garam, gula dan perasa
Cara memasak
1. Salai seketika ikan kembung atas api agar ada rasa ‘smoky’ Jangan lama sangat, asalkan tercabut sudah memadai. Boleh saja salai atas non stick pan.
Ads
2. Panaskan minyak dalam kuali. Masuk setengah halba, serai dan bahan tumbuk. Tumis sehingga naik bau.
3. Masukkan serbuk kunyit (boleh juga gunakan kunyit hidup), diikuti cili kisar.
Ads
4. Masukkan 1 kotak kecil santan. Tambahkan air untuk kuah. Agak-agak jangan cair.
5. Apabila mendidih, masukkan asam keping, ikan dan setengah lagi santan kotak kecil. Masukkan kacang panjang sekali.
Ads
6. Kemudian tambah garam, gula dan perasa secukupnya. Kacau, kemudian boleh tutup api apabila santan terbit minyak.
Hidangkan lauk ini bersama sambal belacan dan nasi. Memang sedap, tak tipu!
Cekodok atau jemput-jemput memang kegemaran ramai. Dah namapun cekodok jadi memang senang sangat membuatnya. Gula tu opsyen, tapi kalau dah ubinya manis, boleh aje kurangkan gula.
Kalau ikut Maisarahsidi , dia akan kurangkan sedikit kuantiti tepung gandum berbanding ubi ungu. Biar kuantiti ubi ungu lebih daripada tepung gandum baru terasa nikmat ubinya. Jom cuba resipi yang dikongsikan olehnya.
CEKODOK UBI UNGU
BAHAN-BAHAN :
Ubi ungu | biar kuantiti lebih dari tepumg gandum
Tepung gandum secukupnya
Air secukupnya
1 sudu makan gula
Minyak untuk menggoreng
Cara membuatnya: 1. Buang kulit ubi dan kukus hingga empuk.
2. Setelah empuk, lenyekkan ubi hingga hancur. 3. Masukkan tepung gandum dan gula ke dalam bekas berisi ubi ungu yang telah dilenyek. 4. Kemudian, masukkan air sedikit demi sedikit sehingga dapat adunan yang ngam (tidak begitu cair atau tidak terlalu pekat).
5. Setelah adunan sebati, jemput adunan guna jari atau sudu ke dalam minyak yang telah dipanaskan dalam kuali. 6. Goreng dengan api sederhana sehingga masak. 7. Sedia untuk dihidang.
Makan panas-panas dengan kopi atau teh memang nikmatlah. Buat minum petang pun sedap, buat sarapan pun okay sangat. Jom cuba, senang sangat ni.
Kek coklat caramel ni memang ada banyak versi. Tetapi jika anda penggemar coklat dan sukakan pencuci mulut yang lembut berkrim, resipi ini pastinya menepati citarasa anda.
Anak-anak pasti suka dengan rasa coklatnya.
KEK COKLAT KARAMEL
BAHAN-BAHAN :
Karamel : 2 sudu besar gula | dicairkn dalam loyang atas api yang perlahan…ratakan dipermukaan loyang, sejukkan..
Lapisan atas (karamel) : 1 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
3 biji kuning telur
Sedikit esen vanila
*putar sampai sebati, selepas itu tuang dalam loyang tadi,kukus dalam 20-25 minit,sejukkan
Bahan lapisan kek coklat: 1 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1 cawan gula
1 cawan serbuk koko..
*masukkan dalam periuk,.kacau hingga sebati di atas api yang perlahan selama 3-4 minit 4 biji telur | dikisar
Bahan diayak : 1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
CARA MEMASAK :
Masukkan bahan yang diayak ke dalam adunan coklat, selang seli dengan. Kacau hingga sebati.
Tuang atas karamel (guna senduk) dan kukus 45minit-60 minit.
Nak tau dah masak cucuk dengan lidi. Kalau tidak melekat maknanya dah masak.
Aneka resipi makanan viral, buat sendiri lagi berbaloi. Setiap kali ada makanan viral, mesti semua orang berpusu-pusu hendak membeli. Kadang kala, ada juga harga makanan yang tak setanding dengan kualiti.
Kalau buat sendiri di rumah, lagi berbaloi. Boleh makan sepuasnya. Jom kita cuba resipi makanan viral yang RASA sediakan ni!
JELLY BALL VIRAL
BAHAN-BAHAN:
1 paket serbuk jeli
1 paket serbuk agar-agar
Sebiji gula batu
1 liter air
5 sudu besar gula
1 helai daun pandan
Blueberi
Nanas
Buah naga
1 sudu pewarna merah
1 sudu pewarna kuning
Lidi sate
KUAH KASTARD:
1 sudu besar tepung kastard
1 cawan susu cair
½ cawan air
3 sudu besar gula pasir
Sedikit garam
Cara memasak tonton di dalam video. Selamat mencuba!
POPIA BIG MAC
BAHAN-BAHAN INTI:
1 biji bawang holland | dicincang
400gm daging kisar
Sedikit garam
1 sudu besar lada hitam
BAHAN-BAHAN SOS:
1 cawan mayones
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
1 sudu kecil mustard
1-2 biji jeruk timun | dicincang
BAHAN-BAHAN LAIN:
Kulit popiah
Kepingan keju
Minyak masak secukupnya
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
CHA BANG ANG LUMUT
BAHAN-BAHAN:
1 tiub cincau
1 cawan susu full cream
1 tin susu cair
1 tin susu pekat
1 sudu kecil esen vanila
Secubit garam
1/2 paket biji selasih
2 sudu besar air gula merah
Ais
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
SOFT COOKIES
BAHAN-BAHAN:
1/2 buku salted butter
3/4 cawan gula perang
1/4 cawan gula pasir
1 biji telur
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu makan tepung jagung
1 sudu kecil baking soda
1 cawan milk chocolate chips
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KEK TAPAK KUDA
BAHAN-BAHAN:
1/3 cawan tepung naik sendiri
1/2 cawan gula icing
1/2 cawan salted butter | dicairkan
3 biji telur | gred A
2 biji telur kuning
2 sudu kecil coklat emulco
1 penutup esen vanilla
1/2 sudu makan ovelette
Sapuan coklat
Nestum
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
CLOUD BREAD
BAHAN-BAHAN:
3 biji putih telur
2 1/2 sudu besar gula pasir
1 1/2 sudu besar tepung jagung
Pewarna kegemaran (guna setitis sahaja setiap satu warna)
1 sudu teh esen Vanilla
Cara membuat boleh lihat di dalam video. Selamat mencuba!
Cuba resipi ayam perap mayo sedap dan mudah ini! Diperap dengan madu, mayones dan sos tiram, dijamin lembut, berlemak dan menjilat jari. Klik untuk langkah penuh.