Masakan Indonesia sememangnya dekat dengan masyarakat Malaysia. Penggunaan bahan-bahan yang hampir sama, membuatkan hidangan dari seberang ini sangat digemari ramai dan senang dicuba.

 

Ads

AYAM BERLADO PADANG

BAHAN-BAHAN A:

  • 500ml air
  • 1 ekor ayam | potong kecil
  • 2 helai daun salam
  • 2 batang serai | dititik
  • 3cm lengkuas | diketuk

BAHAN-BAHAN B (KISAR):

Ads
  • 8 biji bawang merah
  • 4 biji bawang putih
  • 4 biji buah keras
  • 1 sudu makan ketumbar
  • 3cm halia
  • 1 sudu teh garam

BAHAN-BAHAN C (TUMBUK KASAR):

Ads
  • 6 biji bawang merah
  • 3 biji bawang putih
  • 10 biji cili merah
  • 1 biji tomato
  • 3 sudu makan air asam
  • 1 sudu teh gula
  • 1/2 sudu teh garam
  • Minyak masak secukupnya

CARA MEMASAK:

  1. Satukan bahan-bahan A dan bahan-bahan B yang telah dikisar lalu rebus hingga air kering.
  2. Angkat ayam dari periuk.
  3. Goreng ayam di dalam minyak yang panas hingga keperangan. Toskan. Ketepikan.
  4. Bahan-bahan C ditumbuk kasar dan gaul sebati. Panaskan sesudu makan minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan C hingga harum dan sesuaikan rasanya. Tuang ke atas ayam yang digoreng tadi.
  5. Sedia dihidangkan.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI