Sambal goreng pengantin, selalunya dihidangkan di hari raya dan majlis keraian kenduri kendara dan hanya popular di Johor serta Singapura. Kalau kamu belum pernah rasa boleh cuba resipi ni. Selamat mencuba!

Resipi Jarang Jumpa! Sambal Goreng Pengantin Hanya Ada Di Belah Johor. Resipi Jarang Jumpa! Sambal Goreng Pengantin Hanya Ada Di Belah Johor. Resipi Jarang Jumpa! Sambal Goreng Pengantin Hanya Ada Di Belah Johor.

Ads

Resipi Sambal Goreng Pengantin

Bahan-bahan:

  • Udg 1/2 kg( buang kulit )
  • Limpa 1/2 kg
  • Paru 1/2 kg
  • Hati lembu 1/2 kg
  • Bawang besar
  • Cili kering
  • Lengkuas..dlm 2 jari
  • Halia…dlm 2 jari
  • Serai….12 btg.
  • Santan..1kg
  • Daun salam 7/8 helai
  • Belacan
  • Asam jawa
  • Garam
  • Gula

Cara Memasak:

  1. Rebus dahulu limpa, paru, hati, kemudian potong kesemua bahan2 basah tadi, kita goreng dahulu..
  2. Cili kering ikut kepedasan masing2…gunting halus dan goreng dalam minyak sehingga layu dan lembut betul.
  3. Bawang (sukatan sama banyak dengan bahan2…1 mangkuk bahan2 basah 1 mangkuk juga bawang)…yang dihiris halus, goreng selepas cili tadi lembut.
  4. Masak sehingga bawang lembut dan sebati (lama ya proses ni)
  5. Lengkuas, halia, serai yang diracik halus pun campur sekali….
  6. Bila cili, bawang dan bahan2 lain tadi dah sebati cantik., masukkan belacan, santan pekat & air.
  7. Masak sepert masak rendang, api jangan kuat., bila mengelegak baru masukkan daun salam dan bahan2 basah yang digoreng tadi.
  8. Masak hingga ia agak2 kering, jangan lupa masukkan pes asam jawa, garam dan sedikit gula.

 

Ads

Sedap dimakan bila dah bermalam…semua bahan mesra..
Sambal Pengantin Siap.

* Ada juga yg blend semua bumbu2 dan tumis spt biasa….boleh juga…ikut kesesuaian masing2…

Ads

Kredit resipi: Jamal dan Asmahan.

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI