Resipi Kaki Ayam Masak 3 Rasa Yang Padu & Sedap

Share

Selain dibuat sup, kaki ayam juga boleh dimasak 3 rasa. Jemu juga kan jika selalu masak sup, kari atau tomyam. Jadi, tukar selera kepada kaki ayam masak 3 rasa. Memang sedap. Boleh diratah begitu sahaja. Jom kita ikut resipi yang dikongsi oleh Mizah Ngatiman ini.

KAKI AYAM MASAK 3 RASA

 

BAHAN-BAHAN:

  • Sebekas kaki ayam
  • Segenggam lada kering | direbus
  • 1 biji bawang merah besar | dikisar
  • 5 ulas bawang putih | dikisar
  • 2 inci halia | dikisar
  • 3 batang serai | diketuk
  • 2 sudu besr sos tiram
  • 3 sudu besar sos cili
  • Garam dan gula secukupnya

 

CARA PENYEDIAAN:

1. Rebus dahulu kaki ayam sehingga empuk. Kemudian, buang air rebusan.

 

2. Panaskan minyak dan tumis serai dahulu.

 

3. Masukkan lada kisar dan tumis sehingga pecah minyak.

 

4. Bila dah pecah minyak, masukkan sedikit air, sos tiram dan sos cili.

 

5. Kemudian, masukkan gula dan garam secukup rasa.

 

6. Biarkan sambal sedikit pekat, kilat dan likat.

 

7. Barulah masukkan kaki ayam yang sudah direbus tadi.

 

8. Gaul rata sehingga sambal dan kaki ayam mesra.

 

9. Siap!

 

Kredit resipi & foto: Mizah Ngatiman

 

Anda mencari AIR FRYER? Boleh klik DISINI.

 

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official:

Published by
Naqiyatul Uzma