
Kalio Ayam merupakan antara masakan Minang yang kena dengan cita rasa kita. Bahan-bahannya sama seperti memasak rendang tetapi lebih berkuah. Kalau anda nak cuba buat sendiri, boleh guna resipi ini. Sedap dan pedas. Lagi enak bila dimasak menggunakan Anchor Cheddar Cheese Slices dan Anchor Unsalted Butter. Jom cuba.
KALIO AYAM
Bahan-bahan:
- ½ ekor ayam | dipotong kecil
- 2 sudu besar Anchor Unsalted Butter
- 1 biji bawang merah | dikisar
- 4 ulas bawang putih | dikisar
- 2 inci lengkuas | dikisar
- 2 inci halia | dikisar
- 1 sudu besar serbuk kunyit
- 1 cawan cili kisar
- 2 batang serai | dititik
- 2 cawan Fernleaf Susu UHT
- 2 keping Anchor Cheddar Cheese Slices
- 2 helai daun limau
- 3 helai daun salam
- 2 helai daun kunyit
- Fernleaf Greek Style Yogurt Drink Mango
Cara Memasak:
- Panaskan kuali, cairkan Anchor Unsalted Butter. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga naik bau.
- Tambahkan cili kisar dan serbuk kunyit. Kacau hingga pecah minyak.
- Masukkan ayam dan kacau sebati, biarkan seketika supaya ayam menyerap rempah.
- Tuangkan Fernleaf Susu UHT, kacau rata dan biarkan hingga mendidih.
- Masukkan serai, daun limau, daun salam dan daun kunyit. Kacau dan biarkan ayam masak.
- Bila ayam hampir masak, masukkan Anchor Cheddar Cheese Slices. Kacau sebati.
- Perasakan dengan garam dan serbuk perasa. Siap untuk dihidangkan.
- Enak dinikmati bersama Fernleaf Greek Style Yogurt Drink Mango.
Ads
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Ads
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official:
Ads
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI