Resipi Kari Mamak Ikan Tenggiri Yang Super Sedap

Share

Kari mamak merupakan antara menu kegemaran ramai. Bila pergi mamak je, mesti kita akan order kari mamak. Sebenarnya, boleh sahaja masak kari mamak di rumah. Tak perlu lagi susah-susah ke kedai mamak. Cuba buat sendiri kari mamak di rumah menggunakan resipi Nourhayaty Mat Saat ini. Memang terjamin kesedapannya!

RESIPI KARI MAMAK IKAN TENGGIRI

 

BAHAN-BAHAN:

  • 1.5 kg ikan tenggiri
  • 4 labu bawang merah bombay dimayang halus
  • 5 ulas bawang puteh dimayang halus
  • 1 inci halia dimayang
  • 2 keping kulit kayu manis
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 1 setengah sudu besar halba campur
  • 4 tangkai daun kari
  • 100 gram kari ikan Babas
  • 30 gram serbuk cili Babas
  • 1 sudu besar asam jawa
  • 200 gram santan pekat
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • Tomato
  • Cili besar hijau atau merah
  • Bendi atau terung bulat
  • Sedikit gula
  • Sedikit garam

*Kari dan serbuk cili digaul dengan air.

 

 

CARA PENYEDIAAN:

1. Tumiskan halba campur, kulit kayu manis, bunga lawang, halia serta bawang yang telah dimayang.

 

2. Bila dah kekuningan, masukkan pes kari dan serbuk cili.

 

3. Bila dah pecah minyak dan warna berubah kemerahan, boleh masukkan santan cair. Kalau tak nak guna santan, boleh juga guna susu cair.

 

4. Masukkan daun kari, asam jawa, garam dan gula. Daun kari juga boleh ditumis awal bersama bawang tadi.

5. Bila dah mendidih, boleh masukkan ikan. Kacau perlahan.

 

6. Ambil periuk lain dan rebus air terlebih dahulu. Kemudian, celur terung bulat seketika. Masukkan juga bendi ke dalam periuk rebusan tersebut.

7. Kemudian, masukkan bendi dan terung bulat yang sudah dicelur, tomato dan cili besar.

 

8. Siap!

 

Selamat mencuba.

Jika anda sedang mencari BLENDER, boleh klik DISINI.

KREDIT RESIPI & FOTO: NOURHAYATY MAT SAAT

 

Artikel menarik yang boleh dibaca:

 

Resipi yang boleh dicuba di rumah:

Published by
Naqiyatul Uzma