Resipi Karipap Ikan Tersohor, Mudah Saja Nak Buat

Karipap ikan ni senang jumpa di kampung-kampung kawasan Terengganu. Bila dah lama tak dapat balik sana, kenalah buat sendiri.

Menerusi perkongsian daripada Hajar Mohd ini, proses untuk membuat karipap ikan yang tersohor ini tidaklah terlalu rumit, malah senang sangat.

 

RESIPI BUAT KARIPAP IKAN

Resipi Karipap Ikan Tersohor, Mudah Saja Nak Buat

BAHAN UNTUK KULIT:

4 cawan tepung gandum (anggaran ½ kampit) – beli online di sini
½ sudu teh garam – beli online di sini
½ cawan minyak masak – beli online di sini
1 cawan air sejuk (air berais lagi bagus)

TONTON Dapur Rasa – Projek Air Tangan Emas

Ads

TONTON Dapur Rasa Live: Asam Pedas Ikan Kembung 

CARA-CARA:

1. Masukkan tepung gandum dalam bekas dan letakkan garam. Gaul rata. Kalau tak letak garam nanti tawar pula.

Resipi Karipap Ikan Tersohor, Mudah Saja Nak Buat
2. Panaskan minyak masak. Panaskan betul-betul. Bila minyak dah panas mendidih, terus tuang dalam bekas tepung gandum tadi. Cepat -cepat gaul minyak panas dengan spatula. Kalau tiada spatula, guna jelah senduk ke sudip ke garpu pun boleh.

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

Resipi Karipap Ikan Tersohor, Mudah Saja Nak Buat

Resipi Karipap Ikan Tersohor, Mudah Saja Nak Buat
3. Bila tepung tadi dah sejuk sikit, ramas-ramas dengan tangan supaya adunan tak berketul.

Resipi Karipap Ikan Tersohor, Mudah Saja Nak Buat
4. Masukkan air sejuk sedikit demi sedikit. Uli sampai jadi doh. Tutup doh dan rehatkan sekurangnya 10-15 minit. Tapi saya rehatkan sejam.

[KLIK DI SINI SERTAI PERADUAN MAGGI RASA]

Resipi Karipap Ikan Tersohor, Mudah Saja Nak Buat

 

RESIPI INTI IKAN

BAHAN-BAHAN:

1kg ikan (saya guna ikan Selayang)
1 sudu teh halba – beli online di sini
5 ulas bawang merah | dimayang – beli online di sini
1 inci halia | dimayang halus – beli online di sini
2 cawan santan – beli online di sini

CARA-CARA:

Ads

1. Rebus ikan. Saya rebus dengan air jer. Jika anda nak rebus letak asam keping atau garam atau backhoe pun tak apa.

Resipi Karipap Ikan Tersohor, Mudah Saja Nak Buat
2. Perisi ikan, asing tulang dia betul-betul supaya tak tercekik nanti. Isi ikan ini kemudian ditumbuk. Isi ikan tu tumbuk hancur. Saya tak kisar sebab sengaja nak tekstur ikan tu kasar sikit best masa makan nanti.

Resipi Karipap Ikan Tersohor, Mudah Saja Nak Buat
3. Masukkan santan dan isi ikan ke dalam kuali. Hidupkan api dapur dan masukkan bahan mayang tadi (bawang,halia dan halba).

Resipi Karipap Ikan Tersohor, Mudah Saja Nak Buat

Resipi Karipap Ikan Tersohor, Mudah Saja Nak Buat

Resipi Karipap Ikan Tersohor, Mudah Saja Nak Buat
4. Part ni kena sabar, lenguh-lenguh juga kaki berdiri nak tunggu kuah santan tu kering. Mujur saya guna santan pekat cepat sikit kering. Tapi kali ini saya nak try inti tu tak kering sangat. Nak rasa yang lembab-lembab.

Resipi Karipap Ikan Tersohor, Mudah Saja Nak Buat
5. Dah canai kulit karipap jadi leper, masukkan inti dan kelim tepi dengan kemas.

Ads

Resipi Karipap Ikan Tersohor, Mudah Saja Nak Buat
6. Goreng semua karipap tadi. Kalau nak kulit licin, guna api perlahan. Kalau nak kulit jerawat guna api kuat. Kalau malas goreng. Guna jelah air fryer.

Resipi Karipap Ikan Tersohor, Mudah Saja Nak Buat

Kredit resipi: Hajar Mohd

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

Resipi Lengkap Roti Naan Cheese, Ayam Tandoori & Keema Daging 

Sedapnya  Tauhu Bergedil Ketam, Setiap Gigitan Terasa Isi Ketam!

Resipi Chicken Chop Rangup Tanpa Salut Tepung, Tak Guna Minyak

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI