Karipap ikan ni senang jumpa di kampung-kampung kawasan Terengganu. Bila dah lama tak dapat balik sana, kenalah buat sendiri.
Menerusi perkongsian daripada Hajar Mohd ini, proses untuk membuat karipap ikan yang tersohor ini tidaklah terlalu rumit, malah senang sangat.
RESIPI BUAT KARIPAP IKAN
BAHAN UNTUK KULIT:
4 cawan tepung gandum (anggaran ½ kampit) – beli online di sini
½ sudu teh garam – beli online di sini
½ cawan minyak masak – beli online di sini
1 cawan air sejuk (air berais lagi bagus)
TONTON Dapur Rasa – Projek Air Tangan Emas
TONTON Dapur Rasa Live: Asam Pedas Ikan Kembung
CARA-CARA:
1. Masukkan tepung gandum dalam bekas dan letakkan garam. Gaul rata. Kalau tak letak garam nanti tawar pula.
2. Panaskan minyak masak. Panaskan betul-betul. Bila minyak dah panas mendidih, terus tuang dalam bekas tepung gandum tadi. Cepat -cepat gaul minyak panas dengan spatula. Kalau tiada spatula, guna jelah senduk ke sudip ke garpu pun boleh.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
3. Bila tepung tadi dah sejuk sikit, ramas-ramas dengan tangan supaya adunan tak berketul.
4. Masukkan air sejuk sedikit demi sedikit. Uli sampai jadi doh. Tutup doh dan rehatkan sekurangnya 10-15 minit. Tapi saya rehatkan sejam.
[KLIK DI SINI SERTAI PERADUAN MAGGI RASA]
RESIPI INTI IKAN
BAHAN-BAHAN:
1kg ikan (saya guna ikan Selayang)
1 sudu teh halba – beli online di sini
5 ulas bawang merah | dimayang – beli online di sini
1 inci halia | dimayang halus – beli online di sini
2 cawan santan – beli online di sini
CARA-CARA:
1. Rebus ikan. Saya rebus dengan air jer. Jika anda nak rebus letak asam keping atau garam atau backhoe pun tak apa.
2. Perisi ikan, asing tulang dia betul-betul supaya tak tercekik nanti. Isi ikan ini kemudian ditumbuk. Isi ikan tu tumbuk hancur. Saya tak kisar sebab sengaja nak tekstur ikan tu kasar sikit best masa makan nanti.
3. Masukkan santan dan isi ikan ke dalam kuali. Hidupkan api dapur dan masukkan bahan mayang tadi (bawang,halia dan halba).
4. Part ni kena sabar, lenguh-lenguh juga kaki berdiri nak tunggu kuah santan tu kering. Mujur saya guna santan pekat cepat sikit kering. Tapi kali ini saya nak try inti tu tak kering sangat. Nak rasa yang lembab-lembab.
5. Dah canai kulit karipap jadi leper, masukkan inti dan kelim tepi dengan kemas.
6. Goreng semua karipap tadi. Kalau nak kulit licin, guna api perlahan. Kalau nak kulit jerawat guna api kuat. Kalau malas goreng. Guna jelah air fryer.
Kredit resipi: Hajar Mohd
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official: