Karipap, tak semua orang suka karipap tapi jangan pandang sebelah mata, bukan kuih kegemaran admin pun kalau karipap kentang tu rangup memang tak sedar dah makan berapa biji. Resipi karipap kentang rangup ini telah dikongsikan di Facebook oleh Noor Baini Bakar hampir 5K perkongsian. Mesti dah ramai berjaya buat karipap kentang rangup guna resipi akak ni. Korang taknak cuba juga ke? Mana tahu boleh berniaga lepas ni. Jom kita cuba!
KARIPAP KENTANG RANGUP
Lagi best kalau dapat hidang karipap kentang rangup ni atas pinggan baru macam Corelle Fairy Flora 17pcs Dinnerware Set ni! Dapatkan dengan harga istimewa menggunakan code RASGSP5 DISINI!
BAHAN-BAHAN:
KULIT KARIPAP
1 kg tepung gandum – BELI DISINI
1 cawan minyak masak – BELI DISINI
1 cawan majerin – BELI DISINI
1 cawan air sejuk dari peti ais lebih kurang
2 sudu kfc garam masukkan ke dalam air
CARA PENYEDIAAN:
Panaskan minyak dan majerin kemudian curahkan ke dalam tepung. Gaul sehingga rata. Kemudian masukkan air dan uli sehingga menjadi doh.
Simpan doh di dalam peti ais sekurang-kurangnya 1 jam.
Siap untuk digunakan.
Tips: Goreng karipap dengan api yang sederhana supaya kulitnya licin dan rangup
INTI KARIPAP
– 1kg ubi kentang (dipotong dadu, direbus, dan ditos air) – BELI DISINI
– 1/2 biji bawang besar (dicincang) – BELI DISINI
– 4 sudu makan serbuk kari – BELI DISINI
– 8 sudu makan gula (boleh kurang boleh lebih, ikut citarasa)
– sedikit daun kari – BELI DISINI
– 3 sudu teh garam
– udang
– 1 sudu teh serbuk perasa (tak letak pun boleh)
– Sedikit air
– Minyak untuk menumis
CARA PENYEDIAAN:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang sehingga bau wangi bawang.
2. Masukkan rempah kari, gula, garam, perasa dan sedikit air.
3. Masukkan ubi kentang & udang. Kacau hingga kering.
4. Padamkan api dan sejukkan inti. Dah boleh guna nak buat inti karipap
SELAMAT MENCUBA!
Kredit: Noor Baini Bakar
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion RASA: