Suka makan Karipap kosong tanpa inti @ karipap oksigen? Jangan berasa pelik kerana memang ada yang mempunyai kegemaran sebegitu. Memang sedap pun. Menerusi perkongsian saudari Dik Da Aida, beliau kongsikan resipi karipap kosong yang diminta oleh jiran. Pada awalnya agak ‘nervous’ kerana bimbang karipap tidak kembang dan menggelembung seperti biasa. Tapi hasilnya, memang elok. Jom cuba!
RESIPI KARIPAP OKSIGEN / KARIPAP KOSONG TANPA INTI
Cara memasak:
1.Masak gula merah dengan gula pasir dan garam tadi dengan dua cawan air hingga larut.
2. Masukkan dua helai daun pandan. Sejukkan.
3. Masukkan tepung bersama yis.Gaul rata.
3.Kemudian masukkan air gula yang telah sejuk tadi.Gaul hingga sebati.
4.Perap satu jam (kalau nak bersarang perap la lama sikit 2-3jam ) di dalam loyang atau bekas plastik yang disapu minyak.
5.Panaskan pengukus 15 minit sebelum mengukus.Apabila apam dah naik, boleh kukus selama 45 minit atau sehingga masak.
6.Apabila masak, bolehlah digaul dengan kelapa parut yang ditambah sedikit garam.
Nota*Sekiranya adunan tak naik berkemungkinan yis rosak atau kurang air.Yis tak boleh mengembang sebab kurang air.
Cuba tambahkan air sedikit demi sedikit. Insyaallah kalau yis tak rosak, adunan akan mula mengembang.
Cuti sekolah sudah bermula, pasti anda ingin menyediakan menu minum petang yang anak-anak suka. Apa kata minggu ini sediakan donat dengan chorrus, dua kuih manis yang sememangnya digemari anak-anak. Nak cuba, ini resipinya:-
DONAT KENTANG
BAHAN-BAHAN:
500gm tepung berprotein tinggi
250gm kentang | kukus, lenyek dan biarkan sejuk
50gm susu tepung
11gm yis
100gm gula halus
7gm lemak sayuran
½ susu teh garam
4 biji kuning telur
100ml air sejuk
CARA MEMASAK:
Campurkan tepung, gula, susu dan yis dan gaul rata.
Masukkan pula kentang dan gaul rata.
Masukkan kuning telur dan air sejuk. Uli. Campurkan lemak sayuran dan garam. Uli lagi hingga menjadi doh yang licin dan lembut. Biarkan 15 Ketepikan.
Kemudian, bentukkan doh. Biarkan selama 20 minit sampai doh kembang.
Bahagikan doh menjadi doh-doh kecil dan bentukkan menjadi donat. Ulangi langkah hingga selesai. Ketepikan.
Panaskan minyak di dalam kuali dengan api kecil dan goreng donat. Goreng hingga ia berwarna kekuningan. Angkat dan tos.
Sedia dinikmati.
CHURROS BERSOS COKLAT
BAHAN-BAHAN:
115gm mentega tanpa garam
240ml air
2 sudu teh gula halus
¼ sudu teh garam
110ml tepung serba guna
3 biji telur
Minyak sayuran untuk menggoreng
Gula halus secukupnya
CARA MEMASAK:
Campurkan air, mentega, gula dan garam di dalam periuk. Masak hingga mendidih atas api sederhana. Kecilkan api dan masukkan tepung dan gaul kira-kira satu minit.
Keluarkan adunan tadi dan masukkan ke dalam mangkuk pengadun. Pukul dengan kelajuan perlahan dan masukkan telur satu persatu dan pukul hingga sebati.
Setelah itu masukkan adunan pastri ke dalam beg paiping/pastri yang dipasang dengan nozel berbentuk bintang.
Panaskan minyak dalam periuk sehingga suhunya mencecah 325 darjah C. Pegang beg pastri beberapa inci daripada minyak dan tekan adunan sepanjang 10cm dan potong dengan pisau.
Goreng dan balikkan sehingga kuning keemasan. Angkat dan tos.
Golek churros pada gula halus dan hidangkan bersama sos coklat.
Resipi kuih tradisi tepung gomak ni ada banyak versi. Tapi min paling suka dengan versi ini kerana ada ubi keledek rebus dimasukkan juga ke dalam tepung atau kulit tepung gomak. Hasilnya memang sedap melampau.
Ada sesetengah resipi hanya menggunakan ramuan tepung pulut tanpa ubi keledek. Ada setengah resipi meletakkan sedikit tepung gandum dalam inti, tetapi resipi yang dikongsikan oleh Maria Bentalibmemasukkan kacau hijau didalam inti. Sudah pastilah berbaloi baloi kesedapannya. Ni warisan omak den, katanya . Jom cuba…
TEPUNG GOMAK OMAK DEN
BAHAN-BAHAN :
Bahan kulit :
1 kg tepung pulut
500g keledek direbus | dilecek
2 sudu besar air kapur
1 1/2 sudu besar garam
800ml air
CARA MASAK :
Semua bahan-bahan di atas gaul sebati, ambil sedikit adunan tepung ,leperkan.
Masukkan inti , tekan sedikit dan bulatkan dan rebus. Apabila timbul, angkat dan golekkan dan salut rata dengan tepung kacang hijau.
Bahan inti :
1 biji kelapa parut
80gm gula pasir
80gm gula melaka
2 helai daun pandan
1 sudu besar warna coklat
50gm kacang hijau direbus dulu sampai kembang
*Gula pasir dan gula melaka tu dimasak dulu dengan daun pandan hingga larut
CARA MASAK :
Tapis air gula, masukkan air gula yang dimasak tadi dalam kuali.
Campurkan kelapa parut. Masukkan pewarna coklat jika suka, dan kacau masukkan kacang hijau rebus. Kacau.
Masak hingga kering, api kecil .
Bahan tepung kacang hijau :
*Boleh beli dah siap dalam pek, kalau nak buat sendiri ni resipinya
200gm kacang hijau
CARA MASAK :
Basuh kacang hijau sehingga bersih
Goreng tanpa minyak di dalam kuali sehingga kekuningan
Jom cuba resipi meatball homemade sedap menyengat tanpa MSG! Sihat, mudah disediakan dan sesuai untuk hidangan keluarga. Ikuti langkah mudah ini sekarang.