Minum petang hari ni teringin roti bakar ala-ala di kopitiam. Nak dapatkan kaya yang sedap elok dibuat sendiri. Pekat manis ikut citarasa yang diingini.Bila disapu dengan roti bakar yang rangup dan olesan kaya memang sempurna rasa. Minum pula dengan air kopi , boleh berebut dibuatnya. Mudah saja buat kaya, boleh cuba resipi ini
Kaya Homemade Bahan A untuk gula hangus 1/2 cawan gula ½ cawan air Hanguskan gula dan masukkan air
Bahan B 3 biji telur 1 cawan gula-BELI ONLINE DI SINI Pukul sebati dan kembang
Bahan C 1 cawan santan 2 sudu besar tepung jagung-BELI ONLINE DI SINI Campurkan dan kacau sebati
Ads
Cara membuat: 1.Buat bahan A dulu kemudian perlahan-lahan masukkan bahan B dan kacau lagi hingga menggelegak . 2.Kacau tanpa henti kemudian masukkan bahan C. Kacau tanpa henti hingga pekat.
Bosan makan makanan berat boleh gantikan egg muffin untuk kenyangkan perut. Resepi ringkas egg muffin sesuai untuk dewasa dan kanak-kanak dengan penyediaan yang mudah.
BAHAN-BAHAN:
Telur
Lada benggala
Daging kisar
Serbuk kari
Garam
Keju ( kalau nak letak )
Daun bawang
**Kalau nak lagi sedap, boleh jugak guna tauhu telur. Kisar sekali dengan isi ayam. Boleh juga guna udang dan sotong. Ikut citarasa.
CARA MEMASAK:
1. Tumis daging kisar hingga garing. Kemudian masukkan serbuk kari, garam dan daun bawang. Ketepikan.
2. Sapukan sedikit minyak masak pada loyang muffin. Kemudian masukkan lada benggala.
3. Letakkan daging kisar yang telah dimasak tadi. Kemudian masukkan keju.
4. Tuang telur yang telah dipukul. Tabur daun bawang dengan secukupnya.
5. Bakar pada suhu 180C selama 20-24 minit atau sehingga muffin masak.
Hidangan Nasi 3 Budak Gemuk ni memang popular. Enak dan kena dengan selera orang Malaysia. Ada pula sambal padu dan telur dadar goreng, waduh…Kecur liur dibuatnya. Menerusi perkongsian saudari Siti Noor Hidayah Samah, beliau telah berkongsi resipi Ayam Kicap Pedas dan Sambal Gesek ala 3 Budak Gemuk yang boleh anda cuba. Berikut adalah bahan-bahan yang diperlukan.
CARA MASAK NASI ALA 3 BUDAK GEMUK
AYAM KICAP PEDAS ALA 3 BUDAK GEMUK
BAHAN-BAHAN: Ayam secukupnya- potong kecil & gaul dengan serbuk kunyit dan garam 2 tangkai daun kari 2 batang serai – ketuk 3 sudu makan sos tiram – beli online disini Kicap manis secukupnya – beli online disini Garam secukup rasa Air asam jawa – beli online disini
CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak dan goreng ayam hingga masak. Ketepikan. 2. Panaskan minyak sekali lagi dan tumis bahan kisar hingga wangi. 3. Masukkan daun kari dan serai kemudian kacau rata. 4. Masukkan sos tiram diikuti kicap manis dengan secukupnya. 5. Seterusnya masukkan ayam yang telah siap digoreng tadi diikuti air asam jawa dan secubit garam. 6. Kacau sekejap dan biar rencah mesra dengan ayam. 7. Tutup api dapur dan sedia dihidang.
SAMBAL GESEK
BAHAN-BAHAN: Cili padi merah – kisar halus Cili padi hijau – kisar halus Cili besar merah – kisar halus 1 biji bawang besar – kisar halus 2 ulas bawang putih – kisar halus Jus limau nipis Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak kemudian tumis bahan kisar hingga sedikit kering. Sukatan cili boleh agak-agak sendiri ikut tahap kepedasan masing-masing. 2. Perasakan dengan garam dan gula dengan secukupnya. 3. Akhir sekali, masukkan jus limau nipis dan reneh sekejap. 4. Tutup api dapur dan sedia dihidang bersama Ayam Kicap Pedas.
Kalau rasa tak nak makan nasi malam ni, boleh buat bihun sup ala PAMA. Resipi makan malam yang paling mudah, ringkas dan mengenyangkan perkongsian dari saudari Cik Pooja. Kalau sesiapa suka makan bihun PAMA, ha…resipi ni rasa dia memang hampir sama. Buat sendiri barulah boleh makan puas-puas. Selamat mencuba!
BIHUN SUP ALA PAMA ( sukatan 2 orang makan)
BAHAN UTAMA:
2 ulas bawang putih – ditumbuk
2 ketul kiub pati ayam
1 sudu teh lada sulah (lada putih)
Sedikit daun sup dan daun bawang
Bihun secukupnya
1 liter air
BAHAN LAIN:
Secubit garam – jika perlu
Minyak untuk menumis
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga kekuningan.
2. Masukkan air, kiub pati ayam, lada sulah, daun sup dan daun bawang. Kacau hingga kiub pati ayam larut.
3. Bila kuah dah mendidih, masukkan bihun. Renehkan hingga bihun masak sempurna.
4. Rasa kuah dan jika kurang masin, tambah sedikit garam.
5. Siap dan sedia untuk dinikmati.
INFO:
Serbuk lada sulah / lada putih amat penting dalam resipi ini kerana bahan ini yang membuatkan sup jadi lebih sedap dan wangi.
Jika suka pedas, boleh tambah serbuk cili.
Untuk lebih sedap, boleh juga tambah isi ayam atau lobak merah yang dipotong dadu.
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira