Anda peminat kek yang enak dan gebu? Bagi mendapatkan kek yang enak dan gebu ada teknik penyediaannya.Pastikan sukatannya tepat dan bahan-bahan yang digunakan bersesuaian. Hujung minggu ini bolehlah sediakan kek kegemaran anda untuk minum petang nanti bersama keluarga. RASA kongsikan resipi kek dijamin sedap rasanya.
MANGGO MANIA COFFEE CAKE
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega
2 ½ cawan tepung naik sendiri
1/2 cawan air kopi pekat | anggaran 2 sudu makan serbuk kopi segera
1/2 cawan gula perang
4 biji telur
1 cawan susu pekat
1/2 cawan susu cair
BAHAN KRIM KEJU MANGGA:
100gm krim keju
1/2 cawan gula ising
Sedikit esen mangga
Puri mangga secukupnya
Mangga segar untuk hiasan
Sedikit parutan kelapa
CARA MEMASAK:
1. Pukul mentega, gula dan telur sehingga kembang.
Ads
2. Masukkan susu cair, susu pekat dan air kopi. Gaul sebati.
3. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul sehingga adunan sebati.
4. Tuang adunan ke dalam acuan dan bakar pada suhu 170C selama 50 minit dan sejukkan sebentar.
5. Bagi menyediakan krim keju, pukul keju bersama gula ising sehingga lembut.
6. Kemudian tambahkan sedikit esen mangga.
7. Salut krim mangga pada kek dan hiaskan dengan puri mangga, hirisan buah mangga segar serta kelapa parut mengikut kreativiti anda.
KEK KEJU JEPUN BAHAN-BAHAN:
Bahagian A:
100gm susu segar
50gm mentega
250gm krim keju
Bahagian B:
6 biji kuning telur
1 sudu besar jus lemon
20gm tepung jagung
60gm tepung kek
Bahagian C:
6 biji putih telur
140gm gula kastor
1 sudu kecil krim tartar
CARA MEMASAK :
Ads
Panaskan ketuhar 160°C. Griskan loyang bersaiz 8 inci dan alaskan dengan baking paper.
Cairkan bahagian A di dalam mangkuk keluli tahan panas menggunakan kaedah ‘double boil’. Sejukkan.
Satukan semua bahan B dan A. Tapiskan.
Pukul putih telur sehingga berbuih, masukkan krim tartar. Pukul lagi sehingga kembang sambil masukkan gula kastor sesudu demi sesudu. Berhenti memukul adunan apabila putih telur agak kental (soft peak). Kaup balik putih telur ke dalam adunan A dan B tadi.
Tuangkan ke dalam loyang dan bakar selama 1 jam menggunakan kaedah ‘water bath’. Apabila masak, tinggalkan seketika di dalam ketuhar selama 30 minit dengan pintu ketuhar sedikit terbuka.
KEK PANDAN GULA MELAKA
BAHAN-BAHAN:
200gm tepung
½ sudu kecil serbuk penaik
125gm mentega
½ sudu kecil garam
200gm gula kastor
2 biji telur
100gm santan
2 sudu besar jus pandan
sedikit pewarna hijau
BAHAN-BAHAN UNTUK JUS PANDAN:
10 helai daun pandan
Air secukupnya
BAHAN-BAHAN UNTUK KRIM MENTEGA:
3 biji putih telur
100gm gula kastor
¼ sudu kecil garam
150gm mentega
50gm gula melaka
Air secukupnya
2 helai daun pandan
BAHAN-BAHAN UNTUK KARAMEL GULA MELAKA:
Ads
50gm gula melaka
1 sudu besar air
15gm mentega
30gm krim putar
¼ sudu kecil garam
CARA MEMASAK:
Daun pandan dikisar bersama sedikit air dan tapiskan untuk mendapat jus pandan. Ketepikan.
Timbang tepung dan tapis bersama serbuk penaik dan garam. Ketepikan.
Panaskan ketuhar 180°C. Lenserkan loyang dan alaskan dengan baking paper.
Pukul mentega bersama gula kastor sehingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Masukkan jus pandan dan sedikit pewarna hijau.
Masukkan tepung berselang seli dengan santan. Adun sehingga sebati.
Bakar selama 45 hingga 50 minit atau sehingga masak. Keluarkan dari ketuhar dan sejukkan di atas redai.
Untuk membuat krim mentega: Gula melaka dicairkan dengan air dan pandan di atas api. Putih telur, gula kastor dan garam disatukan di dalam mangkuk keluli tahan panas dan masak menggunakan kaedah ‘double boil’ sehingga gula larut. Sejukkan pada suhu bilik. Pukul putih telur sehingga kental. Masukkan mentega dan pukul lagi sehingga kembang. Masukkan air gula melaka dan pukul hingga sebati.
Untuk membuat karamel gula melaka : Masak gula melaka dan air di atas api sehingga cair. Masukkan mentega. Tambahkan krim putar dan perasakan dengan garam. Tapis adunan dan sejukkan.
Sapu dan hiaskan kek yang telah sejuk dengan krim mentega dan karamel gula melaka.
MUFIN PISANG BERSAMA KACANG WALNUT
BAHAN-BAHAN:
115gm kacang walnut
195gm tepung serba guna
170gm gula halus
1 sudu teh serbuk penaik
¼ sudu teh soda bikarbonat
¼ sudu teh garam
1 sudu teh serbuk kulit kayu manis
2 telur (gred A) ] pukul sedikit
115gm mentega ] cairkan dan sejuk
3 biji pisang (454 gram) ] lenyek
1 sudu teh esen vanila
CARA MEMASAK:
Panggang kacang walnut di dalam ketuhar kira-kira 8 minit. Cincang kasar.
Campurkan tepung, serbuk penaik, soda bikarbonat, garam dan kulit kayu manis. Ayak.
Dalam bekas berasingan masukkan telur, mentega, gula dan esen vanila. Gaul rata.
Campurkan pisang lenyek.
Kemudian tuangkan ke dalam adunan bahan kering (campuran tepung). Masukkan kacang dan kaup balik sehingga rata.
Tuangkan ke dalam acuan muffin dan bakar pada suhu 180⁰C selama 20 minit.
Keluarkan dan sedia dinikmati.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Lebih kurang 2 bulan je lagi, umat Islam akan mula menunaikan ibadah puasa. Maka bermulalah pesta biskut raya. Terdapat pelbagai jenis biskut raya ada dijual di pasaran namun yang dihasilkan sendiri tentunya lebih bermakna. Bagi anda yang tercari-cari idea untuk kuih raya, ini seleksi aneka resipi biskut raya mudah dan paling popular yang wajib ada tahun ni. Anda boleh dicuba. Nak buat niaga pun sesuai.
1. BISKUT SAMPRIT
BAHAN-BAHAN:
185gm gula
375gm mentega
60gm tepung kastad | diayak
60gm tepung jagung | diayak
375gm tepun gandum | diayak
1 sudu makan esen vanilla
1 biji kuning telur
Ceri merah secukupnya | dipotong kecil
CARA MEMASAK:
Pukul mentega bersama gula hingga sebati.
Kemudian masukkan kuning telur bersama esen vanilla. Teruskan memukul sehingga kembang.
Masukkan kesemua tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di tangan.
Masukkan doh ke dalam acuan samprit dan terapkan diatas loyang pembakar yang telah disapu sedikit mentega. Hiaskan dengan ceri merah.
Bakar dalam ketuhar yang telah dipaskan pada suhu 150°C selama 10 minit.
Biarkan biskut sejuk seketika dan sedia untuk dinikmati.
2. BISKUT MAKMUR
BAHAN-BAHAN:
160gm mentega
100gm minyak sapi
1 biji telur
80gm gula halus
400gm tepung naik sendiri
200gm gula ising | ditabur
BAHAN INTI:
150gm kacang tanah | digoreng tanpa minyak & dikisar halus
60gm gula halus
30gm mentega
CARA MEMASAK:
Untuk inti, campurkan kacang tanah bersama mentega dan gula halus. Gaul rata dan ketepikan.
Campur mentega bersama minyak sapi dan gaul hingga sebati.
Masukkan telur, tepung dan gula halus. Uli adunan tersebut sehingga rata.
Ambil satu sudu teh adunan dan masukkan inti. Bentukkan menjadi bentuk bujur dan susun di atas dulang pembakar.
Bakar dalam ketuhar pada suhu 170°C selama 20 minit atau sehingga masak.
Angkat biskut dan salutkan dengan gula ising secukupnya.
3. BISKUT TELUR REBUS
BAHAN-BAHAN:
500gm mentega
350gm gula halus
250gm tepung gandum |diayak
250gm tepung jagung | diayak
125gm tepung kastad | diayak
1 biji kuning telur
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh esen vanilla
Gula berwarna secukupnya | hiasan
CARA MEMASAK:
Pukul mentega bersama gula ising sehingga sebati. Masukkan esen vanilla dan kuning telur yang telah dilecek. Pukul hingga rata.
Masukkan kesemua tepung sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh.
Canai doh tadi dan terap menggunakan acuan yang digemari. Susun di dalam loyang yang telah disapu mentega.
Sapukan telur di atas biskut dan susun hirisan badam dengan secukupnya.
Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar pada suhu 180°C selama 15-20 minit.
Info Chef: Pastikan disapukan sedikit kuning telur di atas kuih sebelum dibakar.
4. ALMOND LONDON
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega | dibiarkan pada suhu bilik
450gm tepung gandum
2 sudu teh emplex
220gm gula ising
2 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
150gm badam | dibakar seketika di dalam ketuhar
BAHAN SALUTAN:
450gm coklat masakan
1/2 sudu makan lemak sayuran
3 sudu makan badam cincang | dibakar seketika
Cawan kertas secukupnya
CARA MEMASAK:
Ayak tepung gandum bersama emplex. Ketepikan seketika.
Pukul mentega bersama gula ising sehingga sebati dan masukkan kuning telur bersama esen vanilla. Pukul lagi sehingga kembang.
Masukkan tepung yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit. Kacau sebati.
Ambil sedikit doh dan salutkan nipis pada sebiji badam. Ulang langkah sehingga habis adunan.
Panaskan ketuhar pada suhu 170°C dan bakar biskut selama 20-25 minit.
Untuk menyalut, panaskan coklat menggunakan tenik double boiler. Kemudian masukkan lemak sayuran, Kacau hingga sebati.
Ambil biskut yang telah disejukkan tadi dan celupkan ke dalam coklat masakan. Kemudian masukkan ke dalam cawan kertas.
Sudukan sedikit coklat ke dalam cawan kertas tadi dan taburkan badam cincang dengan secukupnya. Biarkan coklat mengeras dan bolehlah dinikmati.
Info Chef: Coklat hendaklah dipotong kecil sebelum dicairkan. Selain teknik double-boil, boleh juga dicairkan menggunakan ketuhar gelombang mikro.
5. TAT NANAS TERATAI
BAHAN-BAHAN:
120gm mentega
120gm minyak sapi
450gm tepung gandum
1 biji telur gred B
Sedikit garam
CARA MEMASAK:
Pecahkan telur ke dalam mangkuk adunan diikuti mentega dan minyak sapi. Gaul hingga sebati menggunakan pemukul tangan.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul sehingga menjadi doh.
Terapkan adunan dan bentukkan tat mengikut kesesuaian dan citarasa anda.
Sudukan inti nanas ditengah-tengah biskut dengan secukupnya.
Panaskan ketuhar pada suhu 170°C – 180°C dan bakar selama 20-25 minit atau sehingga masak.
Info chef: Biskut ini amat mudah disediakan kerana tidak memerlukan bahan yang banyak. Lebih enak dimakan bersama jem nenas kerana ia memberikan rasa manis pada tat selain mempunyai tekstur yang rapuh apabila dikunyah.
6. BATANG BURUK
BAHAN-BAHAN:
300gm tepung gandum
150gm tepung beras
1/2 biji santan kelapa
100gm tepung kacang hijau
120gm gula ising
2 biji telur
Minyak untuk menggoreng secukupnya
CARA MEMASAK:
Panaskan santan sehingga mendidih. Tutup api dan sejukkan seketika.
Campurkan tepung kacang hijau bersama gula ising. Ketepikan.
Gaulkan tepung gandum dan tepung beras bersama santan yang telah dimasak. Masukkan telur dan uli hingga menjadi adunan yang sebati.
Canai nipis adunan tadi dan potong mengikut saiz 2cm x 3cm. Gulung dan biarkan bahagian tengahnya berlubang.
Potong kecil adunan yang digulung tadi dan goreng sehingga garing.
Angkat dan toskan minyak. Isikan bahagian tengah tadi dengan campuan tepung kacang hijau dan gula ising. Ulang sehingga adunan habis.
Sedia untuk dinikmati.
7. BISKUT AISKRIM
BAHAN-BAHAN:
130gm mentega
60gm gula ising
160gm tepung gandum
30gm tepung jagung
20gm tepung ubi
1/4 sudu teh serbuk penaik
20gm serbuk badam
Sedikit esen vanilla
1 biji kuning telur | untuk sapuan
Sedikit coklat masakan | dicairkan
Gula-gula manik | hiasan
CARA MEMASAK:
Pukul mentega bersama gula hingga kembang.
Kemudian campurkan kesemua tepung yang telah diayak bersama serbuk penaik dan juga serbuk badam. Gaul sehingga menjadi doh.
Canai doh dan terap menggunakan acuan berbentuk aiskrim.
Susun kepingan doh yang telah diterap tadi diatas loyang pembakar. Sapukan telur diatasnya dan bakar pada suhu 180°C selama 20 minit atau sehingga masak.
Sejukkan biskut seketika dan kemudian celup hujung biskut ke dalam coklat yang telah dicairkan.
Taburkan gula-gula manik berwarna dengan secukupnya. Sedia untuk dinikmati.
8. MAMA CAREY
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega
125gm gula kastor
2 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
330gm tepung gandum | diayak
65gm tepung jagung | diayak
65gm susu tepung | diayak
BAHAN ISING:
1 biji putih telur
1 sudu makan tepung jagung
90gm gula ising
CARA MEMASAK:
Pukul mentega dan gula hingga sebati.
Masukkan kuning telur bersama esen vanilla. Pukul lagi sehingga kembang.
Masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak lekat di tangan.
Masukkan doh ke dalam plastik kedap udara dan simpan di dalam peti sejuk selama 15 minit.
Keluarkan doh dan canaikan. Teraop doh menggunakan acuan pilihan anda.
Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 150°C selama 10 minit. Keluarkan dan biarkan sejuk,
Untuk menghasilkan isingnya, pukul putih telur sehingga kembang.
Kemudian masukkan gula ising dan tepung jagung. Pukul lagi menggunakan kelajuan maksimum sehingga adunan menjadi likat.
Masukkan bancuhan ke dalam beg piping dan paipkan diatas biskut tadi. Hiaskan mengikut kreativiti anda.
Masukkan kembali biskut ke dalam ketuhar dan bakar pada suhu 150°C selama 10 minit.
9. BISKUT CORNFLAKES
BAHAN-BAHAN:
125gm mentega
90gm gula kastor
1 biji telur
80gm kismis hitam
125gm tepung naik sendiri | diayak
375gm cornflakes | diramas kasar
CARA MEMASAK:
Pukul mentega bersama gula hingga rata.
Masukkan telur dan pukul lagi hingga kembang.
Dalam bekas berlainan, campurkan tepung dan kismis. Kemudian masukkan ke dalam adunan dan gaul rata.
Dengan menggunakan sudu the, ceduk adunan menjadi ketulan kecildan salutkan dengan cornflakes yang telah diramas kasar. Letakkan diatas dulang pembakar.
Panaskan ketuhar pada suhu 180°C dan bakar biskut selama 12-15 minit atau sehingga biskut menjadi kuning keemasan.
Biarkan sejuk seketika dan bolehlah disimpan di dalam bekas kedap udara.
10. BISKUT MAZOLA
BAHAN-BAHAN:
185gm tepung gandum | diayak
60gm tepung gandum | diayak
140gm gula halus
125gm kacang tumbuk
1 sudu teh esen vanilla
Minyak Mazola secukupnya
BAHAN HIASAN:
Kacang tumbuk kasar secukupnya
Kuning telur untuk sapuan
CARA MEMASAK:
Campurkan kesemua bahan kecuali minyak. Gaul sehingga sebati.
Kemudian masukkan minyak Mazola sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga menjadi dohyang boleh dikepal.
Ambil doh yang siap diuli tadi dan bentukkan menjadi bentuk bulat.
Letakkan doh diatas dulang pembakar dan sapukan kuning telur di bahagian atasnya. Taburkan juga kacang tumbuk dengan secukupnya.
Bakar biskut tadi selama 20 minit pada suhu 180°C.
Angkat dan sejukkan seketika sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.
Info chef: Untuk menyediakan kacang tumbuk, kacang tanah hendaklah digoreng tanpa minyak, dibuang kulit dan ditumbuk sehingga halus.
11. BISKUT SARANG SEMUT
BAHAN-BAHAN:
1 cawan mentega
1/2 cawan gula halus
2 biji kuning telur
Sedikit esen vanilla
1 sudu kecil pewarna kuning
1 sudu besar susu tepung
2 sudu besar tepung kastard
1 cawan tepung jagung
2 1/4 cawan tepung naik sendiri (@ tepung gandum + 1 sk baking powder diayak)
CARA MEMASAK:
1.Pukul metega dan gula hingga kembang dan gula hancur. 2.Masukkan telur dan esen vanilla. Pukul sekejap kemudian matikan mixer. 3.Masukkan pewarna kuning, susu tepung dan tepung kastard. Kacau rata. 4.Masukkan tepung jagung dan tepung naik sendiri sedikit demi sedikit sambil uli hingga jadi doh yang cantik dan tidak melekat di tangan. 5.Doh boleh terus diparut atau balut dengan plastik dan simpan dalam peti ais selama 20 minit sebelum diparut. 6.Masukkan parutan doh tadi ke dalam cawan kertas dan hias dengan coklat urai berwarna. 7.Panaskan ketuhar dan bakar biskut selama 20 minit pada suhu 160C.
CARA MEMASAK: 1. Pukul mentega, gula & air sejuk hingga sebati kemudian masukkan kuning telur dan esen vanilla. Pukul lagi hingga sebati @ nampak warna kuning keputihan. 2. Masukkan tepung jagung, nestum yang dah diramas sikit dan tepung rose. Tepung rose dimasukkan sedikit demi sedikit hingga doh yang boleh diuli dan tidak melekat di tangan. 3. Terap doh guna acuan kesukaan, sapu telur diatasnya dan tabur nestum. 4. Bakar dalam ketuhar pada suhu 160C selama 20-25 minit atau bergantung pada oven masing-masing.
NOTA: Panaskan oven dulu degan suhu 170 selama 20 minit kemudian semasa membakar turunkan suhu pada 160C.
CARA MEMASAK: 1. Inti: Masak nanas sampai air meresap. Masukkan gula pasir, garam, cengkih dan kayu manis. Masak lagi sambil dikacau hingga kering.Tambahkan keju parut dan jus lemon.Gaul rata. Dinginkan.Bentuk bulat-bulat kecil. 2. Kulit: Pukul mentega, marjerin, gula aising selama 30 saat. Masukkan kuning telur. Pukul rata. 3. Tambahkan tepung paling halus, tepung jagung dan tepung susu sambil digaul rata.Tambahkan keju parut.Gaul rata. 4. Ambil adunan kulit sebesar hujung ibu jari. Bulatkan, leperkan. Letak inti nanas.Bulatkan kembali. 5. Letakkan di atas loyang yang sudah digris dengan marjerin atau alas dengan baking paper. 6. Bakar tat pada suhu 150’C guna api bawah selama 25 minit sampai setengah masak. 7. Keluarkan tat dari oven. Biarkan suam. Oles dengan kuning telur dan tabur keju parut. 8. Bakar kembali tat pada suhu 150’C selama 20 minit sampai masak.
CARA MEMASAK: 1. Cairkan buttercup dengan gula perang dalam kuali.Bila dah cair, tutup api. 2. Masukkan madu. Kacau hingga rata. 3. Masukkan cornflakes. Gaul hingga rata dan bersalut. Jika nak tambah buah-buahan kering atau hirisan badam pun boelh. Pastikan badam dibakar terlebih dahulu. 4. Sudukan campuran cornflakes tadi ke dalam cawan kertas. 5. Hias ikut kreativiti dan bakar dalam ketuhar pada suhu 150C selama 10 minit. 6. Sedia untuk dinikmati.
Sangai coco crunch dan ‘bubble rice’ secara berasingan. Biarkan seketika.
Panaskan coklat masakan menggunakan kaedah ‘double boiler’.
Masukkan semua bijiran di dalam coklat yang telah dicairkan dan gaulkan rata.
Sudukan ke dalam cawan kertas dan biarkan sehingga sejuk.
16. SEMPERIT SUSU
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega
1/2 cawan susu pekat manis
Pewarna kesukaan secukupnya
2 sudu makan ( menggunung) tepung kastard
4 1/4 cawan tepung jagung
CARA MEMASAK: 1. Satukan semua bahan diatas dan kacau menggunakan senduk. 2. Kemudian masukkan tepung kastard. Kacau lagi hingga rata. 3. Seterusnya masukkan tepung jagung. Uli hingga sebati. Adunan mestilah agak lembut. Jika keras, tambah mentega secukupnya. 4. Terap adunan dan biarkan 20 minit sebelum dibakar pada suhu 180C selama 20-25 minit atau sehingga masak, Guna api atas dan bawah.
3 cawan tepung gandum – diayak. Jumlah boleh tambah kalau doh lembik
2 sudu makan tepung kastard
1/2 cawan tepung jagung
1 sudu sudu makan tepung ubi kayu
1 sudu teh essen vanila
1 biji kuning telur
Pewarna kuning lemon
HIASAN:
2 biji kuning telur
1 sudu makan susu manis
Pewarna kuning lemon
CARA MEMASAK:
1. Satukan mentega, gula aising, minyak sapi dan esen vanilla. Sebatikan. 2. Kemudian masukkan telur dan pewarna kuning. Kacau rata. 3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh. 4. Kemudian terap doh dengan acuan yang disukai. Biarkan doh selama 1 jam baru sapu kuning telur. 5. Bakar pada suhu 160-170C selama 20-25 minit. Masa mungkin berbeza bergantung pada ketuhar masing-masing.
Utk ganache topping: 300gm cooking choc (baki choc utk filling td) 1/2 kotak kecik whipping cream/double cream 1 sudu makan mentega Cho chip n almond secukup rasa
* Empunya resipi guna ni loyang springform size 9 inci. Nk buat kecik2 version cupcake or letak dlm gelas comel kecik pon boleh. Kita buat dia kan bkn dia buat kita.
Cara Membuat :
1. Nutella + cream cheese + melted choc (cairkan choc n sejukkan). Mix cream cheese sampai kembang.
2. Masukkan nutella dan coklat yang dicairkan. Tuang atas base / lapisan oreo. Sejukkan dlm peti sejuk sampai set
3. Cooking choc + whipping cream + mentega sikit utk kilat. Double boil n sejukkan dengan suhu bilik sebelum tuang atas kek
4. Taburkan almond dan cip coklat. Sejukkan dalam peti sejuk dalam 4 jam.
Salah satu kek tradisional yang dikira premium adalah kek buah. Ini kerana kek buah menggunakan bahan yang agak mahal untuk dibuat. Mix fruit kena letak agak banyak baru sedap. Gunakan mentega yang berkualiti tinggi baru jadi seperti resipi asli. Jom buat untuk raya ni. Jangan lupa stay at home ye.
KEK BUAH
BAHAN A
300 gram gula kastor
60 ml air panas
250 gram mentega
500 gram mixed fruit
BAHAN B
350 gram tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil serbuk buah pala
BAHAN C
3 biji telur ayam grade A
1 sudu kecil esen vanila
CARA MEMBUAT
1. Ayak tepung gandum, soda dikarbonat dan serbuk buah pala.
2. Masukkan gula kastor ke dalam kuali yang permukaan bawahnya tebal. Dengan api sederhana, masak gula sehingga cair dan berwarna perang. Tidak perlu kacau. Goyangkan periuk ke kiri dan kanan sehingga gula mencair. Jangan sampai hangus.
3. Apabila gula sudah cair, tuang air panas dari tepi kuali. Kacau sehingga gula larut dan masukkan mentega.
4. Biarkan mentega cair kemudian masukkan mixed fruit yang telah dicuci dan ditos tadi.
5. Biarkan sekejap atas api. Tutup api. Tunggu suam, baru masukkan jus lemon. Kemudian masukkan adunan tepung gandum yang telah diayak tadi. Gaul secara kaup balik.
6. Pukul telur ayam bersama esen vanila sehingga berbuih dan tuang ke dalam adunan sedikit demi sedikit.
7. Masukkan ke dalam loyang 7 atau 8 inci. Tutup loyang dengan aluminium foil yang dilenser sedikit mentega supaya kek yang naik tidak melekat di aluminium foil.
8. Balut penutup periuk pengukus dengan tuala dapur supaya wap air tidak menitik atas adunan. Kukus selama 2 jam atau sehingga masak. Jika ingin menambah air pengukus, tambah air panas.
9. Selepas masak, biarkan kek di dalam pengukus sehingga sejuk supaya buah tidak jatuh atau mendap ke bawah.
10. Potong kek setelah kek sejuk. Lebih baik biarkan kek semalaman sebelum dipotong dengan menggunakan pisau yang tajam.
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira