Kek Batik memang menjadi antara manisan kegemaran ramai kerana mudah dibuat dan sedap dimakan. Kali ini, kita tambahkan kacang yang rangup di atasnya. Memang puas makan, kombinasi yang sangat sempurna. Nak lebih enak, gunakan Anchor Unsalted Butter. Mentega dengan warna kuning keemasan ini diperbuat daripada susu berkualiti tinggi dari lembu yang diberi makan rumput segar. Cubalah sendiri. Confirm licin pinggan!
1. Sangai serbuk kacang hijau di dalam kuali sehingga bau wangi. Sejukkan dan kisar sehingga halus bersama gula aising. Ketepikan ramuan. 2. Panaskan santan sehingga mendidih. Kemudian tutup api dan sejukkan di dalam air. Masukkan santan dalam bekas yang bahagian bawahnya direndam dengan air sejuk.
3. Campurkan tepung gandum, tepung beras, telur ayam dan garam. Masukkan juga santan yang telah disejukkan tadi. 4. Gaulkan semua sehingga menjadi doh yang tidak melekat. Canai nipis dan potong ikut saiz anggaran 2cm x 3cm. Gulungkan menjadi seperti silinder berlubang.
Kalau anda suka makan Roti John, anda perlu cuba resipi Burger John Leleh yang dikongsi oleh Chef Brian ni. Resipi yang dikongsi sangat mudah untuk dimasak. Walaupun ringkas, tapi rasanya memang sedap. Daging burger yang berjus dengan lelehan keju memberi kepuasan yang berganda dalam setiap gigitan. Lepas makan tu, jangan lupa minum Fernleaf Minuman Yogurt Greek Style Tropical Fruits terbaru ni. Confirm puas hati.
BURGER JOHN LELEH
BAHAN-BAHAN:
¼ cawan bawang | dicincang
250gm daging cincang pilihan
Perasa
1 sudu besar serbuk kari
½ sudu besar serbuk jintan putih
½ sudu kecil garam
¼ sudu kecil gula
½ sudu kecil serbuk cili
2 telur
4 biji roti burger
1 sudu besar Anchor Unsalted Butter
KuahKeju Chesdale Burger*
Sos cili
2 cawan kubis | dihiris
8 kepingkeju Chesdale Burger
BAHAN KUAH KEJU CHESDALE:
1 ½ sudu besar Anchor Unsalted Butter
1 ½ sudu besar tepung gandum
1 cawan susu
Garam dan lada hitam, secukup rasa
(4 keping) 75gKeju Chesdale Burger
CARA MEMASAK:
Tumiskan bawang sehingga lembut. Masukkan daging, perasa, serbuk kari, serbuk jintan putih, serbuk cili, garam serta gula dan masak sehingga daging keperangan. Tutupkan api, masukkan telur and gaulkan bersama.
Sapukan mentega pada roti burger dan panaskan atas kuali leper.
Untuk Kuah Keju Chesdale Burger; Dalam periuk kecil, cairkan mentega. Masukkan tepung gandum dan panaskan sehingga bau tepung kurang kuat. Masukkan susu sambil mengacau. Panaskan sehingga memekat. Masukkan bahan kuah keju Chesdale lain termasuk kepingan keju Chesdale Burger.
Untuk sediakan burger john, letakkan campuran daging atas kuali leper, letakkan 2 keping keju Chesdale burger dan belah bawah burger bun. Panaskan sehingga keju cair. Terbalikkan, letakkan 2 sudu besar kuah keju Chesdale Burger, sos cili, kubis dan tutupkan burger dengan bun burger belah atas.
Hidangkan panas-panas! Enak dinikmati bersama Fernleaf Minuman Yogurt Greek Style Tropical Fruit.
Kek Karamel ni memang sedap. Gabungan antara Puding Karameldan kek yang gebu sangat serasi serta memikat selera. Pendek kata, sekali rasa pasti nak cuba lagi. Ramai yang tertanya-tanya, macam mana kek + puding ni dibuat. Ada yang pernah cuba tapi tak menjadi. Meh cuba resipi perkongsian saudari Nor Al Fatihah ni. Pasti puas hati. Kek pun cantik. Sesuai sangat buat sempena hari jadi atau buah tangan untuk keluarga tersayang.
CARA MASAK KEK KARAMEL ALUNAN KASIH
BAHAN KARAMEL / GULA HANGUS:
2 1/2 sudu makan gula
( Tabur gula di dalam loyang saiz 9 inci. Masak atas api kecil hingga gula cair dan bertukar warna perang muda. Sengetkan loyang supaya karamel rata. Sejukkan.
( Pukul semua bahan dengan kelajuan high speed hingga kental & bertanduk. Meringue mencapai tekstur yang terbaik adalah apabila bekas diterbalikkan, adunan tidak tumpah.)
1. Pukul telur, gula, air, minyak dan esen vanilla hingga berkrim.
2. Masukkan tepung gandum & serbuk penaik yang telah diayak bersama. Pukul lagi hingga kembang.
3. Kemudian masukkan meringue secara 3 peringkat. Kaup balikkan dari bawah dan keatas perlahan-lahan hingga sebati.
4. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. 2 bahagian dicampur dengan pewarna dan satu bahagian dibiarkan pada warna asal. Masa ni boleh panaskan ketuhar dulu pada suhu 170C.
5. Dengan menggunakan sudu, tuang adunan hijau keatas dan sekeliling puding secara perlahan-lahan. Adunan akan terapung ye. Jadi tak perlu ratakan untuk dapatkan corak kek yang beralun.
6. Kemudian masukkan koko/milo ke dalam penapis dan ayak secara nipis memenuhi permukaan lapisan hijau tadi. Ulang proses yang sama dengan 2 lapisan lagi. Lapisan terakhir tidak perlu tabur serbuk koko/milo.
7. Kaedah bakar secara ‘water bath’ – Letak loyang kek ke dalam loyang saiz 10×10 dan isi air panas hingga loyang kek tenggelam sedikit.
8. Bakar selama 1 jam menggunakan api atas bawah. Kemudian 15 minit terakhir, guna api atas sahaja. ( masa membakar mungkin berbeza bergantung kepada jenis ketuhar masing-masing.)
9. Setelah kek masak, sejukkan selama 20 minit sehingga tepi kek lekang dari loyang. Terbalikkan perlahan-lahan ke atas pinggan.