Suka makan Kek Batik? Jika ya, resipi Kek Batik Cheese perkongsian saudari Ain Aziz ni boleh anda cuba. Mudah, sedap dan pasti membuka selera. Sesuai sangat dijadikan hidangan untuk minum petang. Selamat mencuba!
CARA BUAT KEK BATIK CHEESE
BAHAN KEK BATIK:
BAHAN CREAM CHEESE:
BAHAN-BAHAN LAIN:
CARA MEMASAK:
1. Cairkan mentega dan masukkan susu pekat manis dan milo. Kacau hingga sebati.
2. Masukkan esen vanilla. Kacau lagi hingga sekata.
3. Tambahkan biskut Marie yang telah dipatahkan. Gaul hingga campuran milo dan biskut menjadi sekata.
4. Tuang ke dalam loyang yang telah dialas baking paper. Sejukkan.
5. Untuk menyediakan krim keju, pukul krim keju hingga gebu.
6. Kemudian masukkan susu, susu pekat manis dan jus lemon. Pukul hingga sebati.
7. Tuang bancuhan krim keju ke atas kek batik. Tabur serbuk koko dengan secukupnya.
8. Sejukkan dalam peti sejuk selama 3-4 jam sebelum dinikmati.
INFO:
Kredit resipi & foto: Ain Aziz / @cookby_ain (IG)