Kek Batik Ganache merupakan antara manisan yang paling mudah dihasilkan dan enak dimakan. Bahan-bahan yang digunakan juga ringkas, malah tak perlu guna ketuhar. Cukup sekadar ada kuali dan loyang, dah menjadi. Paling enak jika dibuat menggunakan Anchor Salted Butter, mentega yang berkualiti tinggi. Anda pasti puas hati. Selamat mencuba!

Resipi Kek Batik Ganache Yang Ringkas Tapi Sedap. Memang Puas Hati!

KEK BATIK GANACHE

Resipi Kek Batik Ganache Yang Ringkas Tapi Sedap. Memang Puas Hati!

Bahan-bahan:

  • 1 pek biskut marie
  • 227gm Anchor Salted Butter
  • 200gm serbuk coklat
  • 3 sudu besar serbuk koko | diayak
  • ¾ tin susu pekat

Bahan Topping Ganache:

  • 200gm coklat bar
  • 200gm Anchor Whipping Cream
  • 100gm Anchor Salted Butter

Cara Memasak:

  1. Cairkan Anchor Salted Butter, masukkan serbuk coklat dan kacau hingga sebati.
  2. Kemudian, masukkan serbuk koko dan gaul sebati. Tambahkan susu pekat dan gaul rata.
  3. Untuk membuat topping ganache, cairkan coklat bar dan Anchor Salted Butter. Kemudian, masukkan Anchor Whipping Cream. Gaul rata dan siap.
  4. Susunkan biskut di dalam loyang dan layerkan dengan adunan coklat tadi. Susun selang seli sehingga biskut habis.
  5. Simpan di dalam peti sejuk supaya Kek Batik keras.
  6. Selepas dua jam, Kek Batik sedia untuk dihidangkan.

 

Ads

 

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA: 

Resipi Mini Burger Bergedil Yang Comel, Rangup & Penuh Rasa

Rendang Cara Berlauk, Resipi Kuih Tradisional Yang Enak

 

Ads

Resipi Mudah Buat Parmesan Cornflakes Butter, Memang Sedap!

Resipi Lontong Goreng, Hidangan Istimewa Untuk Tetamu

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official:

Ads

 

 

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI