Siapa saja yang tak gemar dengan kek coklat. Tambah pula topping diletak dengan cheese memang buat tak henti nak makan. Nak sedap simpan dalam peti sejuk , baru dimakan. Memang berhantu sungguh kek ni.
Kek Coklat Bahan-bahan:
4 biji telur Esen vanila-BELI ONLINE DI SINI 1 cawan gula kastor- BELI ONLINE DI SINI Adun sebati.Pukul sikit hingga kembg. Tak perlu lama sangat. Agak-agak gula dah larut. Telur dah kembang boleh henti mix Masuk 1/2cawan susu pekat. Adun hingga sebati.
Ayak bahan kering 11/4cawan tepung gandum 1cawan serbuk koko 1 sudu kecil baking powder 1 sudu kecil baking soda 1 cawan susu segar atau susu cair 1 cawan minyak jagung
Ads
Cara memasak: 1.Panaskan kukusan. Kalau nak bakar pun boleh. 2.Sapu loyang dengan minyak lapik baking paper. 3.Masuk bahan kering sikit-sikit dalam adunan telur. Kacau rata 4.Masuk minyak jagung dan susu segar. Kacau hingga sebati. 5.Tuang dalam loyang kukus 30 minit. 6.Kalau nak bakar 175. Masa 30 minit.
Untuk coklat: 1.Double boiler coklat masakan. Dengan whipping cream. 2.Bila dah panas. Kacau hingga coklat masakan cair. Tutup api.
Untuk adunan cheese: 1.Whipping cream dan cheese. Pukul sekejap. 2.Masuk gula, esen atau susu pekat. 3.Adun sebati. Ketepikan 4.Bila kek dah masak. potong kek. 5.Lapis je adunan cheese di tengah. 6.Letak lapisan kek. Lapisan atas ikut la nak letak macam mana.Saya lapis berselang seli 7.Kemudian lorek je Siap. 8.Simpan dalam peti sekejap dan siap untuk dihidang. Kredit:Iedaa Jahaya
Tak tahu apa nak buat bersama anak pada ketika Perintah Kawalan Pergerakan ni, jom try buat biskut. Senang je. Tak payah nak tekap-tekap. Lagipun biskut ni sedap dan kita boleh adjust sendiri tahap kemanisan yang kita mahu. Jadi, kalau nak lebih elok dimakan, buatlah kurang manis. Biskut ni senang je nak dibuat. Sudahlah senang, sedap pulak tu. Jom try buat.
CARA MEMBUAT
1. Satukan mentega, gula dan esen vanila. Gaul sebati
2. Masukkan tepung gandum dan gaul rata.
3. Kemudian masukkan conflakes, badam dan coklat chip. Gaul rata.
4. Bulatkan dan letak atas dulang. Hiaskan dengan ceri merah.
5. Bakar pada suhu 170 darjah sehingga kekuningan. Keluarkan dari oven. Biarkan sejuk.
Selamat Mencuba!
Kredit Resipi Facebook Deyana Hatazad https://www.facebook.com/deyanahatazad/posts/2715352138502402
Pernah cuba sajian Bunga Kantan Goreng? Biasanya bunga herba ini digunakan dalam penyediaan laksa, asam pedas, hirisan ulam dan sebagainya sahaja. Tapi bila bab goreng tumis macam ni, macam sesuatu yang baru. Unik bukan? Rupa-rupanya boleh juga dimasak goreng sebegini. Ia menggunakan bunga kantan yang telah kembang mekar dan dihiris halus. Sedap dimakan bersama nasi putih. Rasanya yang harum dan sedikit masam memang menambah selera. Jom cuba resipi perkongsian Ernieadilah Zulkni. Pasti puas hati.
1. Ambil bunga kantan yang mekar. Kupas kelopaknya. Jika keras, hiris sedikit. 2. Tumis hirisan bawang dan cili bilis sampai naik bau. 3. Kemudian masuk hirisan bunga kantan. Tumis hingga bunga kantan sedikit layu.
4. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa dengan secukupnya. Seimbangkan rasa supaya ada rasa masin, pedas dan masam.
INFO: Bunga kantan sudah mempunyai rasa masam semulajadi. Jadi tidak perlu tambah asam keping.
Kek Batik Horlick paling mudah buat dan lemak manisnya memang tak boleh bawa bincang. Selepas makan malam, pasti nak masuk kudapan. Gabungan yang serasi dihidangkan bersama dengan kopi panas. Selepas dikeluarkan dari peti sejuk lagi enak rasanya.
Kek Batik Horlick
Bahan-bahan:
Butter (Salted)
Susu Pekat
Esen vanila
Horlicks Original
Susu Full Cream
Biskut Marie
Cream Cheese
Whipping Cream
Cara memasak:
1. Mula-mula, cairkan 250g butter terlebih dahulu dengan api yang sangat perlahan.
2. Kemudian,tambahkan 1/2 susu pekat dan kacau sebati.Tambahkan 1 sudu kecil
esen vanila.
3. Kemudian masukkan 2 cawan horlicks original dan 1 cawan susu full cream.
4. Kacau sebati dan boleh tambahkan 400gm biskut marie.
5. Susun dalam dulang secara mampat lepastu ketepikan.
Krim Atas Kek
6. Kisarkan 200g cream cheese, 1/4 susu pekat dan 1/2 cawan whipping cream,
kemudian tuang atas kek batik tadi.
7. Akhir sekali, masukkan ke dalam peti untuk disejukkan semalaman.
Nak makan kuetiau tapi malas nak keluar? Jom belajar cara buat kuetiau homemade yang mudah, bersih dan jimat. Resipi lengkap Kak Yong Ima Shida, confirm jadi!