
Musim hujan ini perut pun selalu saja lapar, kena sentiasa ada makanan di meja terutama jika ada anak-anak kecil di rumah.
Salah satu yang boleh disediakan adalah kek hujan panas. Sesuai sangat dijadikan hidangan petang. Selain enak, warna kek yang menarik, cara menyediakannya juga mudah.
Resipi kek hujan panas
Bahan-bahan
5 biji telur
1 cawan brown sugar
1 sudu besar Ovallete
1 sudu kecil baking powder
1 sudu besar santan serbuk
2 cawan tepung Bluekey
Perisa vanilla sikit
Sedikit garam halus
1 kotak kecil santan kara
1 bungkus kelapa parut kering
1/2 cawan minyak
3 jenis pewarna

Cara memasak
1. Satukan telur, brown sugar, Ovallete, baking powder, santan serbuk, tepung Bluekey, perisa vanilla dan santan. Putar hingga putih, kembang dan gebu.
2. Kemudian masukkan santan Kara, putar lagi selama lima minit. Masukkan minyak dan putar lagi selama lima minit.
3. Ambil kelapa parut kering bahagikan jadi tiga bahagian dan titis pewarna berbeza kepada 3 bahagian kelapa kering tadi. Gaul hingga rata warnanya.
4. Masukkan kelapa parut berwarna ini dalam adunan kek.
5. Bakar dalam ketuhar yang dipanaskan terlebih dahulu selama 1 jam 15 minit suhu 140 darja Selsius menggunakan api atas bawah.
Kredit resipi & foto: Surina Abadi
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
6 Resipi Kek Terkini Yang Sedap Untuk Dijual Gerenti Laku Keras

Suka buat kek untuk makan sendiri atau ada bercita-cita nak buat jualan kalau kek menjadi dengan sempurna? Kalau admin lagi memilih untuk makan sendiri je bersama keluarga. Resipi yang dikongsikan oleh Chef Nurul Iezzah bersama Majalah Rasa ni sangat sesuai untuk dibuat makan bersama keluarga dan juga jualan. Resipi kek yang menggunakan bahan premium semestinya rasanya juga lain dari yang lain dan lagi sedap! Chef Nurul Iezzah telah berkongsi 7 resipi kek terkini yang bukan sahaja kelihatan menarik tapi rasanya juga sangat sedap. Jom cuba!
Fuhh kalau ada Karcher K2 Winner High Pressure Cleaner dekat rumah ni confirm lah mudah kerja pembersihan di rumah! Guna code RASGSP5 untuk dapatkan harga istimewa sebelum checkout DISINI!
BIODATA CHEF

Chef Nurul Iezzah
Mempunyai pengalaman selama 11 tahun dalam bidang kek & pastri sejak 2011
Berumur 30 tahun
Kek pernah runtuh depan pelanggan dan pernah juga rugi seribu lebih sebab pelanggan tak jadi kahwin.
Lokasi perniagaan di Rembau, Negeri Sembilan.
Semangat yang mendalam dalam meneruskan perniagaan kerana minat dan sentiasa ingin buat yang terbaik untuk pelanggan dan seronok bila dapat feedback yang positif dari hasil kerja sendiri.
Instagram: @nuruliezzah
LEMON PISTACHIO LOAF CAKE

BAHAN CAKE
BAHAN A
125gm pure butter
200gm gula
1 sudu teh esen vanila
2 biji telur (size A)
BAHAN B
235gm tepung superfine
½ sudu makan baking powder
½ sudu teh baking soda
BAHAN C
3/4 cawan susu full cream
BAHAN D
(Bakar dalam oven dan hancurkan sedikit)
100gm kacang pistachio (asingkan sedikit untuk hiasan atas kek)
CARA PENYEDIAAN:
1. Sediakan bahan B,C dan D
2. Dalam mangkuk mixer, masukkan butter,gula dan putar dalam kelajuan medium speed hingga kembang dan pucat
3. Setelah itu masukkan telur sebiji demi sebiji. pastikan gaul adunan sehingga rata
4. Masukkan bahan B dan bahan C selang seli sehingga habis
5. Kaup adunan dan letakkan kacang pistachio yang sudah dibakar
6. Letakkan baking paper dalam tray size 8×4
7. Bakar kek dalam anggaran 45 minit atau sehingga masak dengan suhu 180c
BAHAN LEMON GLAZE
1 cawan gula aising
4 sudu makan lemon juice (tengok pada kepekatan lemon glaze)
CARA PENYEDIAAN:
1. Tuang lemon glaze diatas kek yang sudah sejuk dibakar dan taburkan kacang pistachio yang sudah siap dibakar
2. Boleh juga dihiaskan dengan sedikit bunga ros kering untuk menaikkan seri kek
CRÈME BRULEE

BAHAN-BAHAN:
8biji kuning telur
80gm gula kastor
1 sudu makan gelatine
500ml whipping cream(anchor)
1 sudu teh vanilla essence
CARA PENYEDIAAN:
1. Pukulkan kuning telur bersama gula sehingga pucat dan gula larut.
2. Masukkan whipping cream bersama geletine ke dalam periuk dan panaskan sehingga mengeluarkan wap sahaja. tidak perlu sehingga mendidih.
3. Masukkan whipping cream yg dipanaskan tadi sedikit demi sedikit kedalam adunan telur tadi.
4. Masukkan esen vanilla dan kacau sehingga sebati.
5. Tapis aduan bagi mengelakkan aduan nanti berketul-ketul
6. Tuangkan adunan kedalam bekas aluminium foil
7. Bakar pada suhu 100c selama 60 minit dengan kaedah water bath
8. Sejukkan adunan supaya crème brulee set dan tidak mencair ketika makan
9. Sebelum makan taburkan gula diatas crème brulee dan bakar dengan touch sehingga sedikit burnt
Tips: Pastikan pakai telur yang baru dan dalam keadaan suhu bilik
BISCOFF CHEESE BOX

BAHAN-BAHAN:
250gm biskut digestive
100 gmbutter cair
250gm cream cheese
250gm whipping cream(anchor)
250gm fresh cream(vivo)
125gm gula aising
Bicoff spread secukupnya
CARA PENYEDIAAN:
1. Hancurkan digestive hingga hancur dan gaulkan bersama butter cair.
2. Bahagikan adunan kepada 6 bekas
3. Padatkan adunan dan sejukkan adunan supaya keras sebelum adunan atas dituang.
4. Pukul cream cheese dan gula sehingga kembang
5. Dalam bekas lain pukul whipping cream sehingga kembang
6. Dalam bekas lain pukul fresh cream sehingga kembang
7. Masukkan adunan fresh cream dan whipping cream kedalam adunan cream cheese tadi
8. Gaulkan sehingga sebati. Keluarkan bekas dari dalam peti sejuk.
9. Bahagikan adunan pada 6 bahagian
10. Ratakan adunan menggunakan sudu kecil sehingga kemas
BASQUE BURNT CHEESECAKE

BAHAN-BAHAN:
1kg creamcheese (philadelphia)
300gm gula castor
7 biji Telur A
500gm whipping cream (jenama Paul)
30g tepung gandum (Bakers Choice)
1 sudu makan pandan paste
Sedikit vanilla essence
CARA PENYEDIAAN:
1. Pukul cream cheese sekejap
2. Masuk gula castor. Pukul sebati
3. Masukkan telur satu persatu
4. Masukkan sedikit Vanila essence
5. Whipping cream, masuk sikit-sikit
6. Tepung gandum. Pukul rata slow speed
7. Bakar 200c selama 1 Jam atau bergantung pada oven masing-masing sampai atas jadi garing.
TIRAMISU BOX

BAHAN-BAHAN:
250gm cream cheese
60gm gula icing
450gm fresh cream
1 sachet instant coffee
1 cawan air panas
Lady finger secukupnya
CARA PENYEDIAAN:
1. Pukul fresh cream sehingga kembang dan ketepikan
2. Pukul cream cheese dan gula icing sehingga kembang dan gebu
3. Masukkan adunan cheese tadi sedikit demi sedikit ke dalam adunan fresh cream tadi
4. Masukkan instant coffee ke dalam air panas tadi. pastikan air sudah suam baru boleh celupkan lady finger
5. Setelah adunan coffee tadi suam celupkan lady finger dan letakkan kedalam bekas. Ulang langkah tadi sehingga permukaan penuh.
6. Paip adunan cream cheese tadi ke atas lady finger yang dicelup coffee tadi.
7. Ulang langkah tadi sehingga penuh dan habis
8. Akhir sekali, letakkan serbuk koko menggunakan penapis. Sejukkan.
SELAMAT MENCUBA
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Kek Pandan Tradisional Guna Air Fryer Pun Boleh Tak Renyah Sangat Mudah
Resipi Spageti Bolognese Meatball Untuk Anak-Anak Di Rumah Yang Pantas
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion Majalah Rasa:
Biskut Raya Tinggal Seredak Aje, Jom Tambah Dengan 3 Jenis Biskut Kopi

Raya masih ada dua minggu lebih lagi. Stok biskut pulak tinggal seredak aje. Bukan ada orang lain makan pun, anak beranak kita juga, dek sebab ‘berkurung’ kerana PKPB.
Usah risau biskut menggunakan ramuan kopi dan juga kopi memang sentiasa menjadi kegemaran ramai. Lebih enak bila digabung kedua kopi dan coklat, menjadi perasa mocha.Namun tetap sedap jika dibuat dengan salah satu ramuan ini.
Jom semak biskut kopi dari Norliyana Harun dari Dinda Delights pasti menceriakan bila dijadikan kudapan musim raya.

.
1.MOCHA ALMOND BUTTER COOKIES

.
BAHAN-BAHAN :
- 125gm mentega
- 45gm gula aising
- 140gm tepung gandum
- 1/4 sud teh serbuk penaik
- 5-10 titisan mocha compound
- Badam secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Campurkan mentega dan gula aising dan pukul sebati.
2. Masukkan mocha compound.
3. Masukkan tepung dan adun sebati.
4. Masukkan doh didalam piping bag picit adunan mengikut bentuk yang dikehendaki. Letakkan sebiji almond diatasnya.
5. Panaskan ketuhar dan bakar selama 25 minit pada suhu 160 darjah Celcius
Saiz hidangan : 3-4 orang,anggaran 30 keping
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Rasanya yang ranggup dan rapuh bila dimakan
Jenis masakan : Biskut
Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Mocha compund boleh digantikan dengan perisa mocha. Lebihkan titisan mngikut citarasa.
2. COFFEE NUT FINGER

.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 100gm mentega
- 1/2 sudu makan shortening
- 50gm gula kastor
- 1/2 sudu teh esen kopi
- 1 biji kuning telur
Bahan B :
- 110gm tepung gandum
- 25gm nestum
- 1 sudu teh nutella
- 35gm tepung ubi
- 20gm serbuk badam
Bahan hiasan:
- Coklat gelap
- Badam (nibs) (dipanggang terlebih dahulu)
CARA MEMASAK :
1. Satukan mentega, shortening dan gula kastor. Pukul sebati bahan tersebut dengan menggunakan kelajuan paling rendah.
2. Setelah sebati masukkan telur dan esen coffee.
3. Masukkan semua bahan B dan dengan menggunakan tangan gaul sebati hingga membentuk doh.
4. Canaikan doh tersebut dan terap mengikut bentuk yang disukai.
5. Bakar selama 20-25minit pada suhu 160 darjah Celcius.
6. Cairkan coklat gelap, biskut yang telah sejuk dicelupkan ke dalam coklat tersebut dan terus digaulkan dengan badam nibs.
Saiz hidangan : 7-10,anggaran 80 keping
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Badam bercoklat Nutella dengan campuran bijirin yang enak
Jenis masakan : Biskut
Anggaran kos : RM 25
INFO CHEF : Coklat gelap dicairkan menggunakan kaedah double-boil.
3.ESPRESSO CHOC CHIP COOKIES

.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 100gm mentega
- 1/2tbsp shortening
- 50gm gula kastor
- 1/2 sudu teh esen kopi
- 1 biji kuning telur
Bahan B :
- 110gm tepung gandum
- 25gm nestum
- 1 sudu nutella
- 35gm tepung ubi
- 20gm serbuk badam
Bahan hiasan:
- Coklat gelap
- Badam nibs (dipanggang terlebih dahulu)
CARA MEMASAK :
1. Satukan mentega, shortening dan gula kastor. Pukul sebati bahan tersebut dengan menggunakan kelajuan paling rendah. 2. 2. Setelah sebati masukkan telur dan esen kopi.
3. Masukkan semua bahan B dan dengan menggunakan tangan gaul sebati hingga membentuk doh.
4. Canaikan doh tersebut dan terap mengikut bentuk yang disukai.
5. Bakar selama 20-25minit pada suhu 160 darjah Celcius.
6. Cairkan coklat gelap, biskut yang telah sejuk dicelupkan kedalam coklat tersebut dan terus digaulkan dengan badam nibs.
Saiz hidangan : 7-10,anggaran 80 keping
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Badam bercoklat Nutella dengan campuran bijirin yang enak
Jenis masakan : Biskut
Anggaran kos : RM 25
INFO CHEF : Lebih rangup bila badam dipanggang dulu.
RESIPI BISKUT KOPI : NORLIYANA HARUN, IG/FB : Dinda Delights
FOTO : NORLIYANA HARUN, Dinda Delights
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
Resipi Semperit Biscoff Lain Dari Yang Lain Untuk Hari Raya Nanti

Selalunya kalau buat kuih semperit mesti semperit susu je dari dulu lagi, kalini apa kata kita buat semperit Biscoff sempena dah boleh rentas dengan bebas untuk raya ni. Resipi ni dikongsikan oleh Faiqah Che Fauzi di Facebook. Cara asas pembuatan semperit Biscoff ni sama je macam semperit biasa cumanya ada penambahan rasa Biscoff tu jadinya sesiapa yang dah biasa buat semperit tu tak jadi masalahlah kalau nak cuba resipi ini. Jom kita cuba!
SEMPERIT BISCOFF

BAHAN-BAHAN:
1 buku buttercup
1/2 cawan susu pekat
3 sudu besar lotus biscoff spread
2 susu besar lagi guna untuk piping kemudian nanti
1/2 cawan tepung kastard
3 cawan tepung jagung
Biskut lotus yang dihancurkan
Choc chip perisa butterscotch/caramel
CARA PENYEDIAAN:
1. Letak buttercup, susu pekat, lotus spread dalam bekas lepas tu kacau sampai semua mesra
2. Tambah tepung kastard & tepung jagung

3. Uli sampai jadi doh. Doh kena lembut supaya senang nak tekan nanti
4. Tekan doh guna acuan semperit.
5. Pipe kan lotus spread, taburkan biskut lotus biscoff yang dah dihancurkan

6. Letakkan choc chip
7. Bakar suhu 170°c – 25-30 minit
1 adunan ni dapat dalam 60 biji je
SELAMAT MENCUBA!
Kredit: Faiqah Che Fauzi
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Ayam Masak Kicap Pedas & Kuih Gulung @ Ketayap Menu Tradisi Keluarga Salina Untuk Berbuka
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official

