Resipi Kek Kelapa Menggunakan Sukatan Cawan. Cukup Mudah!

Share

Kek kelapa merupakan antara kek legend yang menjadi kegemaran ramai. Baunya bila dibakar tersangatlah menggoda. Aroma dan warna-warni parutan kelapa menambahkan lagi keenakan kek tersebut. Boleh cuba buat di rumah menggunakan resipi perkongsian oleh Juju Minhad ini.

KEK KELAPA

 

BAHAN-BAHAN:

  • 1 cawan marjerin (beli online DISINI)
  • 1/2 cwn gula kastor (beli online DISINI)
  • 3 biji telur
  • Esen ros
  • 1 sudu susu pekat (beli online DISINI)
  • 1 cawan 1/2 tepung gandum (beli online DISINI)
  • 1 sudu kecil baking powder (beli online DISINI)
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat (beli online DISINI)
  • 1 cawan kelapa kering
  • Pewarna merah/hijau/ kuning

 

CARA MEMASAK:

1. Putar marjerin dan gula kastor sehingga kembang.

2. Masukkan telur dan putar lagi.

3. Masukkan esen ros & susu pekat. Putar sekejap.

4. Ayak tepung, baking powder & soda bikarbonat.

5. Kaub balik adunan.

6. Masukkan kelapa kering yang sudah diwarnakan.

 

7. Kaub balik adunan.

8. Masukkan dalam loyang yang telah digriskn dengam marjerin.

9. Bakar 170° selama 60 minit (ikut oven masing-masing).

10. Siap!

 

Kredit resipi & gambar: Juju Minhad

 

Jika anda mahu beli MICROWAVE, boleh klik DISINI.

 

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official:

Published by
Naqiyatul Uzma