Kek lapis bolehlah dikatakan sebagai kek orang lama. Membuatnya memerlukan kesabaran. Pun begitu, kek lapis tetap ramai peminatnya.
Dikatakan kek lapis mempunyai cita rasa yang amat memikat kerana bergabung antara rasa masam, manis dan berlemak.
Kek lapis masam manis adalah salah satu kek lapis yang popular dan mempunyai ramai peminat. Melalui usahawan Kek Lapis Ijan, Shahizan Mokhtar, RASA dapatkan resipi kek lapis masam manis yang merupakan kek lapis paling laris jualannya.
KEK LAPIS MASAM MANIS
Ads
BAHAN A
14 biji kuning telur ayam
6 biji telur ayam
200 gram gula kastor
1 sudu besar ovalette
Sedikit esen vanilla
60 gram ais sejuk
BAHAN B
500 gram mentega
5 sudu besar kaya
100 gram susu pekat manis
BAHAN C
200 gram tepung gandum
50 gram Horlicks
BAHAN D
Haw Flakes (bulat / petak)
Pewarna kuning
Pewarna hijau
Ads
CARA MEMBUAT
1. Pukul BAHAN A sehingga kembang. Ketepikan.
2. Pukul BAHAN B sehingga kembang. Kemudian masukkan BAHAN C sedikit demi sedikit. Pukul sehingga adunan sebati.
3. Apabila sudah sebati, masukkan BAHAN B dan BAHAN C yang telah dipukul tadi ke dalam BAHAN A. Kaupkan sehingga adunan sebati.
4. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian diletakkan pewarna hijau. Satu bahagian lagi pewarna kuning.
5. Panaskan oven terlebih dahulu. Guna api atas dulu (untuk 3 lapisan awal). Suhu 240 darjah selsius. Tray tengah.
6. Guna loyang 9″x 9″. Masukkan adunan dari warna hijau dahulu (1/2 cawan) dan ratakan. Kemudian masukkan ke dalam oven. Bakar 5 minit. Sentiasa pantau supaya tidak hangus. Angkat.
7. Kemudian tekapkan dengan penekap kek supaya kek rata.
8. Ulang langkah yang sama pada adunan hijau yang kedua.
9. Pada adunan ketiga, baru letak haw flakes. Susun cantik-cantik dan penuh baru ada rasa masam manisnya. Ulang langkah yang sama, pada setiap adunan ketiga.
10. Keluarkan. Alih tray ke bawah. Masukkan adunan keempat. Tukar warna kuning pula. Lakukan langkah yang sama. Buat 3 lapis hijau, 3 lapis kuning. Ulang sehingga habis.
11. Untuk adunan terakhir, turunkan suhu ke 200c. Bakar hingga kek masak. Keluarkan dan sejukkan atas redai.
Ads
Membuat kek lapis sememangnya memerlukan kesabaran. Itulah keistimewaan kek lapis. Jika anda ‘terasa penat’ hanya dengan membaca resipi kek lapis ini kerana mengulang langkah selapis demi selapis kek, bolehlah buat saja pesanan daripada usahawan kek lapis, Kek Lapis Ijan di laman facebook Ijan Homemade Cookies.
Semperit Cream Cheese ni menarik betul hasilnya! Boleh guna pewarna ikut kesukaan untuk adunan Semperit Cream Cheese. Memang kuih semperit ni kuih raya tradisional tapi sekarang ramai dah olah resipi kuih semperit supaya diminati oleh masyarakat moden sekarang. Biasalah orang sekarang suka buat kuih raya yang lain dari yang lain. Jom cuba!
SEMPERIT CREAM CHEESE
BAHAN-BAHAN:
250 butter cup
1/2 tin susu pekat
5Og cream cheese tatura
400g tepung jagung
3 sudu tepung kastard
1 sudu esen vanila
Pewarna ikut suka
CARA PENYEDIAAN:
Pukul butter cup dan sebatikan dengan susu pekat serta cream cheese, tak perlu mixer.
Lepastu masukkan tepung jagung, tepung kastard, esen vanilla dan pewarna ikut suka.
Uli sehingga menjadi doh.
Untuk dapatkan warna warni, asingkn 3 bahagian untuk letak pewarna. Masa nak tekan campurkn ketiga-tiga warna.
Saya guna acuan tembaga saiz 13 . Sekali adunan dapat 4 tray hitam yang dapat masa beli oven tu
Bakar 160°c selama 15 minit atau mengikut oven masing-masing.
Ada yang craving kek coklat? Memang ia jadi kegemaran ramai. Paling suka ialah anak-anak. Sehari pun boleh habis dihadap. Jadi nak buat kek kesukaan ni tak perlu beli bahan mahal. Boleh follow cara Azlina Ina Fans. Sumpah senang,cuma kacau pakai senduk jer, tapi hasilnya kek kebabom.
Kek Coklat
Bahan-bahan:
3 biji telur
1 cawan gula (suka manis boleh tambah)
1 cawan minyak
1 cawan 1/2 tepung self rising -beli online di sini+ 1 sudu kecil soda bikarbonat-beli online di sini
atau kalau tak ada boleh pakai tepung gandum campur 1 sudu kecil soda bikarbonat dan 1 sudu kecil baking powder(ayak)
1/2 cawan serbuk koko (kalau tak ada Milo pun boleh
1/4 cawan air panas
Cara membuat:
1.Masuk telur dengan gula. Kacau tak payah kembang pun.
2.Masuk minyak kacau sampai sebati.
3.Masuk tepung.
4.Masuk serbuk koko, kacau perlahan-lahan sampai sebati.
5.Masuk air panas, ok dah cair elok.
6.Macam ni rupa adunan kek kita. Masuk loyang saiz. Bakar suhu 170 masa 50 minit atau kukus 40 minit.
Sedapnya di waktu petang begini dapat menikmati kuih atau kek yang disukai. Kek keju leleh memang jadi kegemaran ramai. Semakin banyak lapisan keju, semakin sedap rasa kek bila dinikmati. Nak puas makan, jom buat sendiri ikut resipi yang min kongsikan ini.
Cara-cara:
1.Blender bahan bertanda * hingga putih gebu.
2.Ayak tepung,baking powder dan soda birkabonat
3.Satukan adunan yg dah blander gebu tadi bersama bahan ayak. Masukkan susu tepung.
4.Last skali letak minyak masak dan gaul sebati
5.Tuang adunan dalam aluminium foil atau loyang. Guna bekas aluminium kecil tu kukus dlm 20@25 minit je.
6.Guna acuan plastik pun bole jg. masa kukus sama.
P/s: Blender sampai sebati je. Jangan lama2 ok.
Bila kek dah sejuk, belah kek kepada 2 bahagian. Letak topping sedikit ditengah pastu tutup balik baru tuang habis topping tadi. Last skali boleh tabur cheddar cheese banyak mana korang nak. Simpan kejap dalam 1 jam di peti sejuk pastu dah boleh makan. Senang jee.
Kalo xnak pun takpe bole je pakai acuan plastik yang lubang tu pun ok je.
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira