Resipi Kek Lobak Merah Edisi Mudah, Guna Sukatan Cawan Je

Share

Siapa suka makan kek lobak merah? Mudah sebenarnya nak buat kek lobak merah ni, dengan hanya menggunakan sukatan cawan je.

Menerusi perkongsian daripada Kak Long Azzu Riana, kek ini boleh dimasak dengan cara kukus. Lagi sedap, bila makan kek ini dengan cream cheese leleh. Memang mabeless!

 

KEK LOBAK MERAH GEBUS KUKUS

BAHAN-BAHAN:

1 biji lobak merah | disagat halus – beli online di sini
2 cawan tepung gandum – beli online di sini


½ cawan gula (nak manis boleh lebihkan gula) – beli online di sini
1/2 cawan susu pekat manis  – beli online di sini
1 penutup esen vanilla
Sedikit garam
½ cawan minyak – beli online di sini
1 sudu besar ovelet
1 sudu kecil soda bikarbonat
3 biji telur gred A
¼ cawan susu cair – beli online di sini

TONTON Red Velvet Creampuff | Dapur Rasa Live

TONTON Buttermilk Spaghetti & Mac and Cheese

CARA-CARA:

1. Putar telur dan gula sampai sebati. Kemudian, masukkan esen vanila, garam, susu pekat, susu cair, minyak, soda bikarbonat serta ovelet. Putar sampai kembang.


2. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan kacau bagi sebati.
3. Akhir sekali, masukkan lobak merah yang telah disagat. Kacau bagi sebati.

[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]


4. Tuangkan adunan ke dalam acuan yang telah disapu dengan planta atau minyak masak.
5. Masukkan dalam kukusan yang airnya telah mendidih dan kukus selama 45 minit.
6. Untuk topping cheese leleh tu, saya guna cream cheese tatura, susu pekat manis dan susu cair. Putar semua bahan tersebut sehingga sebati. Tuang ke atas kek bila nak makan.

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

Kredit resipi: Kak Long Azzu Riana

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official

Published by
Ibnatie -Aziza Mat Roff