Sepanjang tempoh PKB ini cubalah untuk berjimat. Lihat apa yang ada di rumah dan cuba menjadi kreatif untuk membuat menu yang disukai keluarga. Jika ada pisang di rumah selain masak cucur boleh juga dibuat kek pisang untuk hidangan minum petang. Lihat resipi mudah ini.
1 biji pisang (di potong nipis untuk hiasan atas kek)
2 sudu teh parutan lemon
1 sudu makan perahan lemon
Cara memasak:
1.Sediakan loyang 8×8 & panaskan ketuhar 180’C
2.Pukul mentega & gula kastor sehingga kembang
3.Masukkan telur satu persatu hingga habis (low speed)
4.Masukkan tepung yang telah diayak berselang seli dengan buttermilk sehingga habis
5.Masukkan esen vanila
6.Masukkan pisang yang telah dilenyek, parutan kulit & jus lemon. Gaul rata & pindahkan adunan ke dalam loyang pembakar
Ads
7.Bakar adunan selama lebih kurang 35 minit atau sehingga masak.
SELAMAT MENCUBA!
Resipi Ikhlas Daripada Datin Shida Yusoff @missdessertparlour
Akhir-akhir Ramadan ramai mak-mak akan menyediakan kek sebagai pelengkap kuih muih raya. Jika anda bercadang membuat kek, mungkin kek Chocolate Cheese ini boleh korang cuba, terutamanya bagi yang tidak mempunyai ketuhar di rumah. Berikut RASA share resipinya.
CHICOLATE CHEESE KUKUS BAHAN-BAHAN: BAHAN COKLAT:
1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair | full cream milk
1 cawan gula halus
1 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu pekat manis
1 cawan tepung gandum + sudu teh baking powder
4 biji telur BAHAN CREAM CHEESE:
250gm cream cheese
60gm gula kastor
25gm tepung gandum
25gm susu cair | full cream milk
1 biji telur
CARA MEMBUAT:
1. Masak bahan A atas api yang kecil kacau supaya tidak berketul dan sejukkan.
2. Pukul telur sehingga kembang kemudian masukkn bahan A diikuti dengan tepung yang telah diayak bersama dengan baking powder.
3. Kacau sehingga sebati. Ketepikan.
4. Sediakan bahan cream cheese: Campurkan semua bahan adunan cream cheese. Kacau sebati.
5. Sediakan loyang yang disapu butter dan tuangkan adunan coklat ke dalam loyang, kukus sehingga 20minit dalam pengukus yang sedia dipanaskan.
6. Kemudian tuangkan adunan cheese pula, kukus sehingga 20minit lagi, (pastikan tutup loyang dengan aluminium foil sebelum kukus}.
7. Tuang lagi adunan coklat yang selebihnya, kukus sehingga masak. Coklat cheese ini akan ada 3 lapisan.
8. Untuk memastikan ianya masak, guna lidi dan cucuk ke dalam kek. jika adunan tidak melekat di lidi, maknanya kek anda sudah siap.
9. Siap dan sejukkan. Sesuai dihidang sejuk.
Sana sini nampak orang jual durian. Bau durian merata-rata. Nampak sangat musim durian dah datang kembali. Nah, RASA kongsikan resipi daripada pengguna facebook yang menggunakan nama Jue Abdullah. Pada meminat raja buah ini, mesti korang akan suka makan kek durian.
KEK DUYAN GOMOX
BAHAN A
400 gram telor
100 gram air
5 gram esen vanila
5 gram isi durian
Sedikit pewarna kuning
CARA BUAT BAHAN A
1. Campur semuanya dalam satu mangkuk
BAHAN B
280 gram tepung gandum
10 gram baking powder
10 gram tepung jagung
10 gram susu tepung
220 gram gula haus
5 gram garam halus
CARA MEMBUAT
1. Ayakkan semua dalam satu mangkuk.
BAHAN C
100 gram minyak jagung atau minyak masak
CARA PENYEDIAAN
1. Putar Bahan A pada kelajuan rendah selama 1 minit.
2. Masukkan Bahan B dan putar lagi pada kelajuan rendah selama 15 saat. Kemudian putar pada kelajuan tinggi selama 5 minit sehingga adunan gebu.
3. Pada kelajuan rendah, masukkan pula minyak jagung atau minyak masak. Kemudian putar lagi pada kelajuan tinggi selama 5 saat.
4. Tuangkan semua adunan dalam loyang empat segi panjang beralaskan kertas minyak.
BAHAN KRIM
Isi durian seberapa banyak yang disukai
1 sudu perasa durian
1 sudu pewarna
250 gram marjerin
250 gram mentega
200 gram gula aising
1/2 air sejuk
CARA MEMBUAT KRIM
1. Putar semua bahan di atas.
CARA PENYEDIAAN
1. Masukkan dalam oven bersuhu 180 darjah api atas bawah selama 20 hingga 25 minit.
2. Selepas kek sejuk, baru boleh proses menggulung ikut kemahiran masing-masing.
Kek ini tahan sehingga 2 minggu bergantung pada cara anda simpan.
Ni min kongsikan dua pilihan kek dari ramuan tempatan. Kek berasaskan kelapa dan satu lagi daripada betik. Buah tempatan memang istimewa dan keduanya memang menjadikan kek lebih lazat dan membangkit selera.
.
Jom semak resipi dari IKBN (Institut Kemahiran Belia Negara), Peretak, Selangor yang memang arif dan kreatif dalam mencipta resipi sajian.
COCONUT INDULGENCE CAKE
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan kek :
113gm tepung gandum
125gm gula kastor
4 biji telur
13gm ovelet
27ml minyak jagung
1 sudu teh esen vanila
1kg kelapa kering kering
2 biji isi kelapa (kaup dengan sudu dan keringkan)
Bahan filling :
250gm whipping cream
1 biji gula Melaka
Bahan salutan /coating :
250gm whipping cream atau kordial kelapa laut
250gm coklat putih
CARA MEMASAK :
Cara penyediaan kek: 1. Campurkan gula kastor,telur,ovelet dan esen vanila ke dalam mangkuk adunan. 2. Satu dan gaulkan menggunakan whisk selama 10 minit, kemudian masukkan tepung yang telah diayak ke dalam mesin pengadun (mixer). Gaul perlahan menggunakan rubber spatula. 3. Masukkan pula minyak jagung dan gaul sebati. 4. Ambil isi kelapa yang telah dikeringkan dan campurkan dengan sedikit tepung. 5. Campurkan isi kelapa ke dalam adunan kek dan gaul sehingga sebati. 6. Pindahkan bancuhan kek ke dalam acuan kek dan bakar suhu 180 darjah C selama 45 minit.
Cara penyediaan filling: 1. Putar whipping cream sehingga mengembang dan campurkan gula melaka yang telah dicairkan ke dalam krim. Putar hingga sebati.
Cara penyediaan coating/ salutan : 1. Panaskan whipping cream atau cordial kelapa laut sehingga agak panas. 2. Tuang ke dalam coklat putih dan kacau sehingga tiada sebarang ketulan.
Saiz hidangan : 8 potong kek Waktu memasak : 45 minit Cara memasak : Bakar Keistimewaan : Kek ini menggunakan isi kelapa muda yang harum dan sedap Jenis masakan : Kek Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Whipping cream pada coating kek ini boleh digantikan dengan kordial kelapa laut untuk memberi lebih rasa kelapa.
KEK BETIK
.
BAHAN-BAHAN
Bahan kek :
250gm mentega
250gm gula kastor
250gm tepung kek | diayak
2 sudu teh esen vanila
2 sudu teh glyserin
1 sudu teh serbuk penaik| diayak bersama tepung kek
50gm betik | dikisar
6 biji telur
Bahan sapuan/salut (coating):
400gm cream well
200gm gula aising
100gm mentega
Bahan inti (filling):
50gm betik | dikisar
1 ketul gula merah @ gula Melaka
200gm gula kastor
CARA MEMASAK:
Cara masak kek : 1. Masukkan mentega dan dan gula dalam mixer. Putar selama 10 minit. 2. Perlahankan mixer dan masukkan telur sebiji demi sebiji. 3. Masukkan pula esen vanilla, glyserin dan teruskan putar. 4. Kemudian masukkan tepung yang telah diayak bersama dengan baking soda. 5. Akhir sekali masukkan betik yang telah dikisar dan putar hingga sebati. 6. Pindahkan adunan ke dalam acuan kek dan bakar pada suhu 160 selama 30 minit.Bahagikan kepada tiga tin pembakar jika mahu membentuk tiga lapisan kek.Biarkan kek sejuk.
Cara sediakan ‘coating’: 1.Campurkan mentega ,cream well dan gula aising ke dalam mixer lalu putar sehingga kembang. Sapu rata -rata di atas dan keliling kek
Cara buat filling : 1. Kisar betik dan masak dalam kuali tanpa minyak. 2. Masukkan gula dan gula merah lalu masak hingga gula mencair. 3. Untuk disapukan di antara lapisan kek
Saiz hidangan : 8 potongan Masa memasak : 45 minit Jenis masakan : Kek Cara memasak : Bakar Keistimewaan : Kek berkhasiat kerana buah betik mengandungi banyak vitamin. Anggaran kos : RM20
INFO CHEF :Coating sapuan menyaluti kek boleh digantikan juga dengan whipping cream
BAGI ANDA YANG SEDANG MENCARI PERALATAN DAPUR TERBARU, BOLEH MEMBERI SECARA ONLINE DENGAN MELAYARINYA DI SINI.