Mulut teringin nak mengunyah kek . Kalau beli pun belum tentu dapat memenuhi citarasa. Kek Span Marble susu ni tak rugi membuatnya memang nyata sedap. Mana taknya bila campuran tepung jagung, susu tepung dan susu segar bersatu. Memang lemak berkrim dan nikmat terasa.
Kek Span Marble Susu
Bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI
1/2 cawan tepung jagung-BELI ONLINE DI SINI
1/3 cawan susu tepung
3/4 cawan gula kastor-BELI ONLINE DI SINI
1/4 cawan susu segar
6 biji telur
40gm ovalette-BELI ONLINE DI SINI
80gm mentega (dicairkan)
Cara memasak:
1. Pukul kesemua bahan-bahan (kecuali mentega cair) sehingga menjadi warna putih dan betul-betul gebu.
2. Cedokkan sedikit adunan dan gaul bersama mentega cair. Kemudian tuangkan semula ke dalam mangkuk adunan dan gaul rata.
3. Sapukan loyang dengan mentega dan taburkan tepung gandum.
4. Tuangkan adunan ke dalam loyang. Titiskan pewarna-pewarna yang diingini.
5. Gunakan lidi dan lorekkan pewarna untuk hasilkan corak yang diingini. Hentakkan loyang beberapa kali.
6. Bakar 35 ke 40 minit pada suhu 170°C dengan setting bakar atas-bawah.
7. Siap untuk dihidang!
P/S: Untuk pilihan pewarna dan corak, anda boleh mengikut kreativiti sendiri
Kredit Resepi: Irfan Syazwanshah
SEDANG MENCARI MIXER BARU, BOLEH LIHAT DI SINI
ANDA SEDANG MENCARI PERALATAN DAPUR YANG MEMUDAHKAN KERJA RUMAH, JOM LAYARINYA DI SINI.