Resipi Kek Span Pandan Gebu & Sangat Mudah Buat.

Share

Jom cuba buat Kek Span Pandan. Petang-petang macam ni, minum kek homemade sambil minum teh memang sedap! Nak sedekah dekat jiran-jiran pun boleh. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan. Resipi ini perkongsian oleh saudari Imah Rahman.

KEK SPAN PANDAN GEBU

BAHAN-BAHAN:

  • 3 biji telur (*)
  • 1/2 cawan gula (*)
  • 1 sudu besar ovalette (*)
  • 1 sudu teh esen pandan (*)
  • 3/4 cawan tepung self rising (*)
  • 1/4 cawan santan pekat (santan Kara) (*)
  • Sedikit pewarna hijau (*)
  • Secubit garam (*)
  • 3 sudu besar minyak masak

CARA MEMASAK:

1. Satukan bahan bertanda ( *) dan pukul hingga putih gebu.

2. Kemudian masukkan minyak masak dan gaul sampai sebati.

3. Tuang adunan kek ke dalam loyang bersaiz 5 @ 6 yang telah disapu dengan mentega atau dilapik dengan baking paper.

4. Bakar dalam ketuhar selama 35-40 minit dengan suhu 180C. Guna api atas bawah.

5. Sedia untuk dinikmati.

 

Kredit resipi & foto: Imah Rahman

Published by
Nur