Bagi yang rindu nak makan keropok lekor homemade yang sedap dan segar, bolehlah cuba resipi perkongsian saudari Noriah Abdullah ni. Hanya 4 bahan diperlukan dan sangat mudah. Ada resipi sos pencicah juga. Selamat mencuba!
CARA BUAT KEROPOK LEKOR HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
Ads
- 1kg ikan selayang (dibuang tulang) – ikan selayang juga dikenali dengan nama ikan sardin
- 1kg tepung ubi/kanji
- 4 sudu besar garam
- 1 sudu teh serbuk perasa
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan dan kisar hingga hancur dan sebati.
2. Gentel doh membentuk bentuk keropok lekor. Saiz ikut citarasa.
3. Didihkan air dan rebus hingga keropok timbul. Angkat dan toskan airnya.
4. Boleh dinikmati secara rebus atau digoreng.
Ads
BAHAN SOS PENCICAH:
- 400gm cili kering yang dikisar
- 1/2 kg gula
- 1/2 botol cuka
CARA MEMASAK:
- Satukan semua bahan ke dalam periuk. Masak menggunakan api sederhana sehingga gula larut.
- Setelah sos kelihatan sedikit pekat, padamkan api dan sejukkan.
- Masukkan ke dalam botol dan simpan dalam peti sejuk supaya tahan lama.
Kredit resipi & foto: Noriah Abdullah
Ads
ANDA JUGA BOLEH CUBA RESIPI NI:
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI