Resipi ketupat sotong Terengganu versi puan Zaini mungkin berbeza dengan cara orang lain. Tapi menurutnya, ia merupakan resipi turun temurun daripada arwah maknya.
Bagi peminat ketupat sotong, bolehlah cuba versi ini pula ye. Katanya macam nak buat lemang.
Boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh puan Zaini Ibrahim ini. Gerenti tak menyesal!
Siang sotong dan bersihkan. Kulitnya juga dibuang ye. Cuci bersih-bersih dan toskan.
Sambil itu dalam satu bekas, sediakan beras pulut untuk diisi dalam sotong nannti. Masukkan santan sikit dan garam dalam beras pulut tu. Gaul sekata.
Masukkan beras pulut tadi ke dalam badan sotong. Tapi jangan terlalu banyak. Sekadarnya. Selepas itu masukkan kepala sotong ke dalam badannya dan sepit dengan lidi/ pencucuk gigi.
Kemudian rebus sotong yang dah disumbat beras pulut itu dan letak sehelai daun pandan untuk menghidangkan hanyir sotong dan baunya wangi.
Ads
Bila sotong dah padat sebab pulut dah masak, toreh badan dia supaya nampak pulut dah masak ke dalam.
Agak-agak pulut dah masak, buang sikit air rebusan tadi dan bubuh santan. Selepas letak santan, masukkan serai, halba, asam keping, garam dan gula.
Seimbangkan rasanya. Seeloknya ketika masak tu biar kuah lebih tinggi daripada sotong. Tapi bergantung pada masing-masing sama ada nak kuah lebih atau tak. Siap!
Kuih Tako Sengkungni memang jadi kegemaran ramai. Teksturnya yang lembut, manis dan ada rasa rangup sengkuang menjadikan ia antara kuih yang mendapat permintaan ramai. Nak cuba buat sendiri Kuih Tako Sengkuang ni? Jom cuba resipi perkongsian saudari Maria Bentalib ni. Pasti menjadi dan puas hati.
Dah fikir apa yang nak dihidangkan kepada para tetamu yang datang bertandang nanti? Haa bolehlah buat Kek Marble Pelangi yang gebu ni. Warnanya pasti menarik perhatian kanak-kanak untuk mencuba. Untuk aroma yang lebih harum dan wangi, gunakan Anchor Unsalted Butter kerana ia merupakan 100% mentega tulen New Zealand yang diperbuat daripada susu berkualiti tinggi. Ringkas dan mudah je. Jom cuba nanti.
KEK MARBLE PELANGI
Bahan-bahan:
250gram Anchor Unsalted Butter
180gram gula kastor
380gram tepung naik sendiri
150ml Fernleaf Susu UHT
6 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
4-5 jenis pewarna makanan
Cara Memasak:
Di dalam mangkuk pengadun, satukan Anchor Unsalted Butter dan gula kastor. Pukul hingga ringan dan halus.
Masukkan telur satu persatu dan esen vanilla. Pukul lagi hingga kembang.
Masukkan tepung berselang-seli dengan susu lalu kaup-balikkan sebati.
Bahagikan adunan kepada 4-5 mangkuk kecil. Titiskan pewarna berlainan pada setiap mangkuk. Gaul sebati.