Resipi Ketupat Sotong Terengganu Versi Puan Zaini

Share

Resipi ketupat sotong Terengganu versi puan Zaini mungkin berbeza dengan cara orang lain. Tapi menurutnya, ia merupakan resipi turun temurun daripada arwah maknya.

Bagi peminat ketupat sotong, bolehlah cuba versi ini pula ye. Katanya macam nak buat lemang.

Boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh puan Zaini Ibrahim ini. Gerenti tak menyesal!

Resipi Ketupat Sotong Terengganu

Bahan-Bahan:

Sotong

Beras pulut – boleh beli online di sini

Santan

Garam – boleh beli online di sini

Air

Daun pandan

Serai

Halba – boleh beli online di sini

Asam keping – boleh beli online di sini

Gula – boleh beli online di sini

Lidi/pencungkil gigi (untuk kemaskan sotong)

Cara Memasak:

Siang sotong dan bersihkan. Kulitnya juga dibuang ye. Cuci bersih-bersih dan toskan.

Sambil itu dalam satu bekas, sediakan beras pulut untuk diisi dalam sotong nannti. Masukkan santan sikit dan garam dalam beras pulut tu. Gaul sekata.

Masukkan beras pulut tadi ke dalam badan sotong. Tapi jangan terlalu banyak. Sekadarnya. Selepas itu masukkan  kepala sotong ke dalam badannya dan sepit dengan lidi/ pencucuk gigi.

Kemudian rebus sotong yang dah disumbat beras pulut itu dan letak sehelai daun pandan untuk menghidangkan hanyir sotong dan baunya wangi.

Bila sotong dah padat sebab pulut dah masak, toreh badan dia supaya nampak pulut dah masak ke dalam.

Agak-agak pulut dah masak, buang sikit air rebusan tadi dan bubuh santan. Selepas letak santan, masukkan serai, halba, asam keping, garam dan gula.

Seimbangkan rasanya. Seeloknya ketika masak tu biar kuah lebih tinggi daripada sotong. Tapi bergantung pada masing-masing sama ada nak kuah lebih atau tak. Siap!

SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI 

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official

 

 

 

Published by
Nurul Azwa