
Peminat kuih muih tradisional pastinya menggemari sajian ini. Rasa lemak dan aroma tahi minyak yang unik memang best. Jom cuba buat. Pasti anda berpuas hati.
BAHAN-BAHAN:
- 300ml santan pekat | masak hingga jadi tahi minyak
- 200gm gula merah
- 50gm gula pasir
- 500ml santan
- 200ml tepung kacang hijau
CARA MEMASAK:
- Untuk membuat tahi minyak; masak santan di dalam kuali. Kacau sehingga ia bergentel dan berminyak. Angkat dan ketepikan.
- Satukan semua bahan selebihnya di dalam kuali. Kacau perlahan di atas api perlahan sehingga ia memekat.
- Tuang ke dalam loyang dan ratakan. Tabur tahi minyak di atasnya.
- Setelah sejuk, boleh dipotong.
- Sedia dinikmati.
Info chef: Lebih elok masak di dalam kuali untuk memudahkan mengacaunya.
CUBA:
Kuih Ketayap Kuih Orang Lama Yang Lembut Diluar Manis Didalam
Keledek Ungu Bukan Setakat Sedap, Tapi Banyak Khasiat Perlu Tahu!
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
6 Idea Kuih Goreng Yang Tetap Win Sampai Bila-Bila

Ada peminat kuih yang dimasak menggunakan kaedah goreng? Sedap kuih goreng ni sebab rangup je rasanya. Ada yang pedas, ada yang manis.
Paling menarik, kuih goreng sesuai dimakan pada bila-bila masa. Sarapan, makan tengah hari dan petang pun boleh je kalau nak dimasak. Goreng dan makan panas-panas, fuhhh
terangkat.
RASA tampilkan 6 resipi kuih goreng iaitu karipap inti daging, karipap inti kentang, donut, keria, sardin roll dan cheese roll.
KARIPAP PUSING INTI DAGING

Bahan Adunan A
700 gram tepung gandum
3 sudu besar mentega (dicairkan)
250 ml air
Secubit garam
Cara membuat
Satukan bahan dan uli sehingga lembut ketepikan
Bahan Adunan B
1 cawan mentega
1 cawan minyak masak
300 gram tepung gandum
Cara Memasak
1. Cairkan mentega dalam periuk dengan api sederhana.
2. Masukkan mentega dan minyak masak ke dalam tepung gandum.
3. Masukkan air perlahan-lahan.
3. Uli sebati.
Bahan Inti
Minyak masak untuk menumis
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
3 ulas bawang putih (dipotong dadu)
1 peket kecil serbuk kari
250 gram daging cencang
1 kg kentang (dipotong dadu)
Garam secukup rasa
Cara Memasak
1. Tumis bawang besar dan bawang putih.
2. Masukkan serbuk kari.
3. Letakkan daging cencang. Kacau sehingga sebati.
4. Masukkan kentang dan sedikit air. Biarkan kentang masak. Gaul perlahan.
5. Masak sehingga air kering.
Cara Penyediaan
1. Ambil Adunan A, leperkan.
2. Bulatkan Adunan B. Masukkan dalam Adunan A seperti inti kemudian bulatkan.
3. Gelekkan dan gulung tepung menjadi panjang.
4. Potong bulat-bulat dan canai leper.
5. Masukkan inti dan kelim tepinya.
6. Goreng karipap dalam minyak masak sehingga kekuningan. Angkat dan toskan.
KARIPAP INTI KENTANG

Bahan Doh
1 kg tepung gandum
3 sudu besar mentega (dicairkan)
250 ml air
Secubit garam
Cara Memasak
1. Cairkan mentega dalam periuk dengan api sederhana.
2. Masukkan mentega dan minyak masak ke dalam tepung gandum.
3. Masukkan air perlahan-lahan.
4. Uli sebati.
Bahan Inti
Minyak masak untuk menumis
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
3 ulas bawang putih (dipotong dadu)
1 peket kecil serbuk kari
1 kg kentang (dipotong dadu)
Garam secukup rasa
Cara Memasak
1. Tumis bawang besar dan bawang putih.
2. Masukkan serbuk kari. Kacau sehingga sebati.
4. Masukkan kentang dan sedikit air. Biarkan kentang masak. Gaul perlahan.
5. Masak sehingga air kering.
Cara Penyediaan
1. Ambil doh dan leperkan.
2. Gelek doh dengan penggelek.
5. Masukkan inti dan kelim tepinya.
6. Goreng karipap dalam minyak masak sehingga kekuningan. Angkat dan toskan.
DONUT GEBU

Bahan-bahan
1 kg tepung gandum biasa
200 gram gula halus
1 camca teh garam halus
1 peket yis mauripan
15 gram bread improver
500 ml air
1 biji telur ayam gred A
100 gram marjerin
Cara Memasak
1. Masukkan tepung, gula dan garam halus dalam mangkuk adunan.
2. Pasang mixer. Masukkan air sikit demi sikit sambil pecahkan telur.
3. Masukkan marjerin dan adun sampai kental.
4. Keluarkan daripada mixer. Biar kembang dan tumbuk-tumbukkan.
5. Timbang atau anggar 40 gram. Buat bulat-bulat seperti buat roti.
6. Susun atas loyang. Tunggu sampai kembang dua kali ganda baru goreng.
7. Semasa hendak goreng, masuk jari telunjuk di tengah-tengah.
8. Apabila sudah kekuningan, angkat dan toskan minyak.
Cara Penyediaan
1. Salutkan dengan gula dan hidang bersama kopi panas.
KUIH KERIA

Bahan-bahan
600 gram keledek
1 ¼ cawan tepung gandum
1 camca teh garam
Minyak masak untuk menggoreng.
Bahan Sira
½ cawan gula
1 cawan air
Cara Memasak
1. Potong keledek kepada 2 bahagian kemudian rebus bersama garam.
2. Biarkan keledek empuk.
3. Buang kulit keledek. Lenyek sehingga tidak berketul.
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Masukkan garam.
5. Bulatkan doh dan buat lubang di tengah.
6. Goreng, angkat dan toskan.
Cara Sira Gula
1. Masukkan gula dan air ke dalam periuk.
2. Masak hingga pekat.
3. Salut keledek dengan air sira.
4. Sejukkan dan hidang.
CHEESE ROLL

Bahan untuk doh
1 kg tepung
1 cawan minyak masak (dipanaskan)
1cawan mentega (cairkan dalam periuk)
2 sudu besar gula pasir
1 sudu besar garam
2 biji telur ayam
250 ml air
Bahan inti
Sekeping keju
Cara Memasak
1. Sediakan tepung dalam bekas. Masukkan minyak masak.
2. Masukkan mentega. Uli sedikit.
3. Masukkan gula dan garam yang dilarutkan dalam air terlebih dahulu.
4. Masukkan telur ayam satu demi satu.
5. Masukkan air sedikit demi sedikit. Uli sehingga lembut dan tidak melekat di tangan.
6. Ambil sedikit doh dan uli memanjang.
7. Letakkan keju dan gulung rapi.
8. Goreng dengan minyak panas menggunakan api sederhana.
9. Angkat dan toskan.
SARDIN ROLL

Bahan untuk doh
1 kg tepung
1 cawan minyak masak (dipanaskan)
1cawan mentega (cairkan dalam periuk)
2 sudu besar gula pasir
1 sudu besar garam
2 biji telur ayam
250 ml air
Cara Memasak
1. Sediakan tepung dalam bekas. Masukkan minyak masak.
2. Masukkan mentega. Uli sedikit.
3. Masukkan gula dan garam yang dilarutkan dalam air terlebih dahulu.
4. Masukkan telur ayam satu demi satu.
5. Masukkan air sedikit demi sedikit. Uli sehingga lembut dan tidak melekat di tangan.
Bahan inti
Minyak masak untuk menumis
2 sudu besar cili kisar
3 ulas bawang putih (dicencang)
1 biji bawang besar (dicencang)
3 biji cili padi
1 biji kentang (potong dadu)
1 tin kecil sardin
Garam secukup rasa
Cara Memasak
1. Masukkan minyak masak ke dalam kuali.
2. Tumis cili kisar.
3. Masukkan bawang putih dan bawang besar.
4. Masukkan cili padi. Tumis sehingga agak kering.
5. Masukkan kentang. Kacau dan biarkan kentang masak.
6. Masukkan sardin dan garam. Biarkan masak. Angkat.
Cara Penyediaan
1. Ambil sedikit doh dan gelek gunakan penggelek secara memanjang.
2. Letakkan inti sardin. Gulungkan doh dengan kemas.
3. Panaskan minyak masak dan goreng sehingga kekuningan.
4. Angkat dan toskan.
Selamat mencuba!
Blogger Ini Kongsi Rahsia Adunan Cucur Udang Jadi Berbentuk Comel

Asyik buat jemput-jemput untuk minum petang? Apa kata sesekali tukar kepada cucur udang. Cara membuatnya lebih kurang sama, cuma tambahkan sedikit yis supaya lebih gebu.
Oh ya, satu hal lagi, kita selalu nampak cucur udang bentuknya biasa saja kan? Nak tahu macam mana buat cucur udang berbentuk comel?
Blogger Mohaz Sue berkongsi resipi cucur udang comel yang pasti buat rasa teringin nak menjamahnya. Kejadiannya comel, rasanya juga pasti sedap sebab cukup lengkap dengan daun sup, daun kucai dan ada udang pelengkap cita rasa.
Menariknya, blogger ini turut berkongsi cara membentuk cucur udang jadi comel.
Jom kita lihat caranya.
CUCUR UDANG COMEL

BAHAN-BAHAN
BAHAN A
500 gram tepung gandum
1 sudu kecil garam halus
1 sudu kecil tumix
1 sudu besar yis kering
1 sudu kecil serbuk kunyit
Air secukupnya
BAHAN B
1 biji bawang besar (potong dadu kecil)
1 ikat daun sup (hiris halus)
1 ikat daun kucai (hiris halus)
Minyak masak
Udang putih (buang kepala)
CARA MEMBUAT
1. Satukan BAHAN A dalam bekas besar. Gaul rata. Biarkan adunan mengembang.
2. Setelah adunan mengembang, masukkan bawang besar, daun sup dan daun kucai. Gaul sehingga sebati.
3. Atas dapur, oleskan minyak masak pada kuali takoyaki dan panaskan.
4. Di sebelah kuali takoyaki, panaskan pula kuali biasa yang berisi minyak masak.

5. Kuali takoyaki bertujuan untuk membentuk cucur udang jadi bulat dan comel. Proses menggoreng sepenuhnya adalah di kuali biasa.
6. Apabila kuali takoyaki sudah panas, letak sesudu adunan cucur pada setiap lubang. Kemudian letak seekor udang bagi setiap satu lubang. Tekan sikit udang pada adunan supaya tidak tertanggal apabila kita pindahkan adunan ke kuali biasa.
7. Apabila keliling adunan tepung di kuali takoyaki sudah nampak kering, keluarkan cucur dan masukkan ke dalam minyak panas pada kuali biasa. Gunakan api sederhana.
8. Goreng cucur sehingga keperang-perangan. Angkat dan tapiskan minyak masak. Ulang proses ini sampai adunan habis.
9. Enak dimakan bersama sos cili kegemaran atau kuah sate.
Jadi, cucur udang ini jadi comel kerana dibentuk terlebih dahulu menggunakan tempat masak takoyaki. Lepas tu barulah digoreng guna kuali biasa. Kreatif!

Selamat mencuba!
Sumber: Blog www.mohazsue.com
Cara-Cara Hasilkan Doh & Inti Karipap Sardin Rangup Resipi Turun Temurun Bonda.

Karipap kuih paling popular di Malaysia yang nampak senang tapi kalau salah buat akan dapat kulit yang keras atau terlalu rapuh. Resipi mudah turun temurun yang dikongsi ini akan membantu anda.
KARIPAP SARDIN
BAHAN-BAHAN KULIT:
- 1kg tepung gandum
- 1 cawan Minyak masak
- Air suam (ikut adunan sampai lembut)
- 1 sudu kecil garam
CARA PENYEDIAAN:
- Panaskan minyak sehingga panas
- Tuangkan dalam tepung yangg telah diletakkan dalam dulang.
- Air suam tadi letak sedikit garam supaya kulit ada rasa yg mantap
- Uli tepung tadi bersama air suam sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang cantik
- Selepas sudah diuli letakkan di dalam beg plastik supaya tepung bertambah cantik
RESIPI INTI SARDIN:
- 1 tin besar sardin
- 20 tangkai cili kering
- 5 biji bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- Minyak sedikit untuk tumis
CARA MEMASAK:
- Sardin ditos kuahnya (jangan gunakan kuah)
- Hiris halus bawang merah dan bawang putih.
- Kisar cili kering bersama sedikit air
- Panaskan minyak dan tumiskan bawang yang dihiris tadi sehingga naik wangi
- Letak cili kering yang dikisar tadi
- Selepas cili sudah naik minyak, masukkan sardin bersama garam dan gula. Ikut cita rasa masing-masing. Sardin dilenyek dekat dalam kuali
- Masak sehingga sardin naik minyak.
- Angkat dan sejukkan.
Info: Boleh kelim karipap ikut cara yang anda sukai.
Kredit: roszana surani

