Resipi Soto Ayam bersama Bergedil Kentang perkongsian saudari Fara Lome ni memang padu. Nak buat pun senang. Sesuai dinikmati sebagai sajin makan tengahari atau pun jika nanti ada bercadang nak buat makan-makan, menu ini boleh disajikan. Lengkap dengan resipi Sambal Kicap padu. Sangat sedap dan mudah nak masak. Kanak-kanak dan orang dewasa juga gemarinya. Jom cuba!
CARA MASAK KUAH SOTO SEDAP (RESIPI UNTUK 2 LITER AIR/ 6 ORG MAKAN)
BAHAN-BAHAN:
Ayam potong besar sebab nak carik kan nnti
2 batang serai – ketuk
Minyak untuk menumis
1/2 paket kecil Serbuk Sup – beli online disini
1/2 paket kecil Serbuk Kurma – beli online disini
1 kiub pati ayam – beli online disini
Akar daun sup – potong & cuci bersih
2 liter air
BAHAN-BAHAN KISAR:
1 inci lengkuas
1 inci halia
4 biji bawang merah besar (lagi banyak lebih sedap)
1 ulas bawang putih – beli online disini
1 biji buah keras – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Tumis bahan kisar, serai dan akar daun sup sehingga betul-betul naik bau, masak dan sedikit garing. Ia bertujuan supaya bawang tidak berasa mentah dalam kuah nanti.
2. Masukkan serbuk sup dan serbuk kurma. Jika tiada, boleh letak rempah soto.
3. Masukkan ayam. Agak-agak air ayam sudah hampir kering, baru masukkan air.
4. Masukkan kiub pati ayam dan perasakan dengan gula serta garam dengan secukupnya.
5. Renehkan kuah sehingga ayam masak elok. Angkat ayam dan toskan. Ketepikan ayam untuk dicarikkan nanti.
5. Kuah Soto siap!
BAHAN BEGEDIL KENTANG
5-6 biji ubi kentang – buang kulit, potong kecil & rebus – beli online disini
Hirisan daun sup
Bawang goreng – beli online disini
1 biji telur
Lada sulah secukupnya – beli online disini
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1.Ubi kentang dibuang kulit, potong kecil dan rebus hingga empuk.
2.Kemudian lenyekkan hingga halus. Masukkan hirisan daun sup dan bawang goreng. Sebatikan.
3. Cubit adunan Begedil dan bulat-bulatkan adunan. Leperkan sedikit.
4. Pecahkan telur dan masukkan lada sulah dan garam. Pukul kembang supaya bila digoreng nanti, begedil kelihatan bersarang.
5. Cara goreng begedil supaya tidak hancur, panaskan minyak agak-agak tenggelam separuh begedil sahaja. Jangan penuh.
6. Panaskan dengan api yang kecil sehingga betul-betul panas.
7. Celup begedil dalam bancuhan telur kemudian goreng.
8.Bila sudah garing dan kekuningan, barulah balikkan. Jangan balikkan terlalu awal kerana begedil akan pecah.
BAHAN SAMBAL KICAP
1 ulas bawang putih – diketuk – beli online disini
Segenggam cili padi
Gula secukup rasa
Sos cili secukupnya – beli online disini
Kicap – beli online disini
CARA MEMASAK:
1.Panaskan minyak dan goreng bawang putih hingga garing. Masukkan juga cili padi. Goreng bersama bawang putih tadi.
2. Angkat bahan gorengn tadi dan jangan dibuang minyaknya kerana minyak gorengan bawang putih akan membuatkan sambal jadi lebih sedap.
3. Tumbuk bahan gorengan tadi dan tambahkan gula, sos cili dan kicap dengan secukupnya. Masukkan juga 1 sudu makan minyak gorengan tadi. Gaul rata.
4. Sambal isi tidak perlu diisi garam kerana kicap itu sudah berasa masin.
5. Sambal Kicap sedia untuk dinikmati.
INFO: Kalau tak nak guna serbuk sup & serbuk kurma, boleh guna rempah soto. Bahan lain kekalkan, cuba tukar serbuk sup & serbuk kurma kepada rempah soto sahaja.
Kredit resipi & foto: Fara Lome
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Mee Kuah Daging Sedap. Sesuai Dijadikan Menu Rumah Terbuka
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI