Kuih apam bakar memang sangat sedap. Cara membuatnya ringkas namun sangat enak dimakan panas-panas. Apatah lagi dengan adanya kelapa parut sebagai pelengkap cita rasa.
Kuih ini popular di Kelantan. Apa kita kita cuba buat apam bakar ini untuk minum petang bersama keluarga. Tentu seronok.
Jom kita lihat resipinya.
Ads
KUIH APAM BAKAR
BAHAN-BAHAN
1 1/4 cawan air
1 cawan nasi
1 cawan pisang lenyek
1 ulas bawang merah
1 batang serai
1 cm halia
1/2 sudu kecil lada hitam
3/4 cawan gula
2 cawan tepung beras
1/2 sudu besar yis
Minyak masak
Resipi ini untuk 4 hingga 5 orang makan.
CARA MEMBUAT
1. Dalam mesin pengisar, masukkan air, nasi, pisang lenyek, bawang merah, serai, halia, lada hitam dan gula. Kisar sehingga halus. Ketepikan.
2. Dalam mangkuk, masukkan tepung beras dan yis. Kacau sebati.
3. Kemudian masukkan bahan yang telah dikisar tadi. Kacau lagi sehingga halus teksturnya.
4. Tutup mangkuk dengan plastik. Rehatkan selama 2 jam. Adunan akan jadi kembang.
5. Gaulkan adunan tadi.
6. Dalam kuali leper, panaskan sedikit minyak masak. Letakkan sesenduk adunan. Biarkan adunan membulat. Tutup kuali. Terbalikkan apam biar masak sekata pada kedua-dua belah.
Ads
7. Ulang langkah 6 sehingga habis adunan dimasak.
8. Hidangkan apam dengan kelapa parut.
Stok pisang masih ada di dapur. Bolehlah buat kuih untuk minum petang nanti. Buat apam pisang pun sedap ni. Selain dibakar sedap jika dikukus menggunakan acuan lompang. Lembut dan gebu. Buat dalam acuan kecil begini mudah nak makan.
Apam Pisang
Bahan-bahan:
5 – 6 biji pisang berangan
3 biji telur gred B
1 cawan minyak masak
3/4 cawan gula perang/gula kastor – nak manis lagi tambah
Kuih tradisional peria ni memang sedap dikunyah, lembut tapi liut sikit sebab ada tepung pulut. Kuih muih Melayu memang tak lekang penggunaan tepung pulut dan santan ni.. Intinya boleh menggunakan kacang merah, kacang hijau atau kelapa.
Jom semak resipi perkongsian Farisha Sofea yang membahasakan dirinya Mama Sofea ni.
KUIH PERIA ALA MAMA SOFEA BAHAN-BAHAN :
500gm tepung pulut
1 cawan tepung gandum
1 cawan santan segar
sedikit garam
air secukupnya
pewarna pilihan
inti pilihan ( inti kacang merah / kacang hijau / kelapa ) secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Satukan bahan tepung di dalam mangkuk, kacau rata. 2. Masukkan santan yang dicampur sedikit garam . 3. Masukkan pula air sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh . 4. Bahagikan kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna pilihan . 5. Ambil sedikit doh dan masukkan inti ( farisha guna inti kacang merah ) 6. Untuk membuat corak , boleh menggunakan lidi / pisau plastik / pembalut buah . 7. Farisha gunakan menggunakan pembalut buah . 8. Letakkan kuih di tengah pembalut dan balut , tekan sedikit di kedua dua bahagian hujung kuih agar kuih terbentuk bujur . 9. Kemudian letakkan di atas baking paper,ulang sehingga habis . 10. Panaskan kukusan dan kukus selama 10 minit . siap
Tempe goreng biasa pun dah cukup sedap. Tapi kalau ditambah dengan bahan di bawah memang akan jadi super sedap. Cicah pula dengan sambal kicap memang meratah tak ingat.