Kuih muih lama memang enak dan pelbagai. Rata-rata banyak menggunakan bahan-bahan yang ringkas seperti ubi kayu, ubi keledek, pisang dan sebagainya. Walaupun ringkas namun kuih muih sebeginilah yang menjadi kegemaran ramai. Salah satu kuih lama yang masih popular ialah Belebat Ubi ni. Memang sedap! Dihasilkan dari campuran ubi kayu segar yang disagat halus dan dicampur dengan bahan-bahan sampingan yang lain. Rasanya lemak-lemak dan manis. Memang tak muak. Penambahan sagu juga membuatkan kuih ini mempunyai rasa lebih enak dan kenyal.

BAHAN-BAHAN:

Ads
  • 1 1/2 kg ubi kayu | diparut dan diperah airnya
  • 200gm gula merah
  • 16 sudu makan gula
  • 750ml santan
  • 100gm kelapa putih yang dicampur dengan sedikit garam
  • 3 sudu makan sagu mata ikan | dicuci bersih
  • Daun pisang secukupnya | dilayur 

CARA MEMASAK:

Ads
Ads
  1. Masak gula merah dan gula pasir sehingga larut. Tapiskan.
  2. Masukkan air gula ke dalam bekas berisi parutan ubi. Campurkan santan dan sagu. Gaul sebati.
  3. Sudukan sedikit adunan ubi kayu ke atas daun pisang. Kemudian letakkan inti kelapa diikuti sedikit lagi adunan ubi kayu. Bungkus dengan kemas dan ulang langkah sehingga adunan habis.
  4. Panaskan periuk kukusan dan kukus kuih selama 30 minit atau sehingga masak.
  5. Enak dinikmati panas.

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI