
Bila musim durian, macam-macam menu yang boleh dihasilkan guna raja buah ni. Mana tidaknya, bila dah banyak, jelak juga kalau makan macam tu je. Salah satu kuih yang sedap kalau guna durian ialah bingka. Lemak-lemak manis, memang layan. Menerusi perkongsian Puan Salmah Saad, beliau berkongsi resipi kuih Bingka Durian yang paling mudah nak buat. Sukat guna cawan je tak perlu timbang pun. Hasil nampak sedap! Jom cuba.
BINGKA DURIAN PALING SEDAP!
BAHAN-BAHAN:
- 1 ½ cawan tepung gandum
- 1 cawan gula
- 1 cawan santan
- 1 cawan susu cair
- 1 cawan air
- 3 biji telur
- 1 cawan isi durian
- Secubit garam
- Bijan secukupnya
- Sedikit pewarna kuning
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan ( kecuali bijan) ke dalam pengisar. Kisar hingga sebati.
2. Ambil loyang bersesuaian dan oles sedikit minyak.
3. Tuang adunan bingka tadi ke dalam loyang. Hentak-hentak sedikit supaya adunan sekata. Tabur bijan dengan secukupnya.

4. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 1 jam menggunakan api atas bawah.

5. Angkat dan sejukkan seketika. Kemudian boleh dipotong dan dinikmati.

Kredit resipi & foto: Salmah Saad
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Buat Sendiri 2 Versi Corn Dog Yang Mudah & Sedap, Gerenti Anak Suka.

Sebut je Corn Dog, mesti ramai anak-anak suka, nak beli harga pun boleh tahan mahalnya. Kadang sebatang dua tak cukup. Apa lagi kalau anak ramai. Jadi apa kata mak-mak cuba buat corn dog buat sendiri kerana ia sangat senang, cuma mak-mak kena tahu tekniknya yang betul supaya kejadian corn dog cantik dan sedap seperti yang dijual di restoran.

.
CORN DOG
BAHAN-BAHAN:
- 125gm keju mizarella
- 5 sudu makan tepung gandum
- 3 sudu makan tepung jagung
- 1 biji telur
- 100ml susu cair
- 1 sudu teh serbuk penaik
- 1 sudu teh gula pasir
- 1/2 sudu teh garam
- 1/4 sudu teh serbuk lada hitam
- 1 sudu teh perasa daging atau cendawan
BAHAN SAMPINGAN:
- Serbuk roti secukupnya |salutan
- Lidi sate | pencucuk
- Tepung jagung untuk | salutan
- Sos tomato | pencicah
- Mayones | untuk pencicah
- Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
- Potong memanjang keju Mozarella, kemudian cucuk dengan lidi sate, salutkan dengan tepung jagung. Simpan dalam peti sejuk (untuk elakkan keju cair).
- Sementara itu, campurkan tepung gandung dengan tepung jagung, garam serbuk lada hitam, perasa daging/ cendawan serta serbuk penaik.
- Kacau rata kemudian masukkan sebiji telur dan susu cair sedikit demi sedikit sambil kacau rata menggunakan wisk Adun rata hinggga adunan menjadi seperti adunan lempeng.
- Masukkan adunan dalam gelas tinggi, dan simpan dalam peti sejuk lebih kurang 15minit.
- Keluarkan keju dan adunan corndog, celupkan keju dalam adunan corndog sehingga kesemua bahagian kejut disaluti sepenuhnya dengan adunan corndog.
- Kemudian golekkan dalam bekas berisi serbok roti hingga rata .
- Panaskan minyak, goreng corndog hingga kuning keemasan.
- Angkat dan taburkan gula di atasnya
- Corndog sedia dihidangkan bersama mayones atau sos cili.
by: @amandawati

.
CORN DOG ALA KOREA
BAHAN-BAHAN:
- 130gm tepung gandum berprotein tinggi
- 1 biji telur
- 60-70ml susu cair sejuk
- 1 sudu makan gula
- 1/2 sudu teh yis segera
- 15gm mentega
- Secubit garam
- 5 batang sosej|
- 5 keping keju chedar
- Tepung berprptein | untuk salutan
- Tepung roti secukupnya
- Gula untuk tabur
- Sos tomato dan mayones
CARA MEMASAK:
- Untuk menyediakan adunan roti,campurkan semua bahan kerin, kecuali garam hingga rata.
- Masukkan mentega dan garam, uli hingga sebati.
- Tutup dengan plastik wrap dan biarkan lebih kurang 30 minit.
- Sementara itu, cucukkan sosoj pada lidi sate dan balut dengan kepingan keju diluarnya.Simpan dalam peti sejuk seketika.
- Kempiskan aduan dengan garpu,kemudian balut sosej dan keju mozzarella.
- Salut dengan tepung roti.
- Panaskan minyak dan goreng hingga kuning keperangan.
- Angkat dan taburkan gula di atasnya dan picitkan sos tomato dan mayones di atasnya.
- Oleh @bebenooom
3 Resipi Berasaskan Bunga Telang, Unik Dan Cantik

Bunga telang berwarna biru dan boleh menjadikan makanan menjadi unik disebabkan warnanya. Lazimnya bunga telang digunakan sebagai pewarna bagi nasi kerabu. Namun kini bunga telang turut digunakan dalam pelbagai resipi bergantung kepada minat seseorang.
ONDE-ONDE BUNGA TELANG

Bahan untuk bancuhan tepung:
2 cawan tepung pulut
2 sudu tepung gandum
1 cawan air
2 sudu air rebusan bunga telang
Secubit garam
Cara membuat
1. Satukan semua bahan di atas.
2. Buat bulat, leperkan dan isi gula melaka. Kemudian bentukkan semula menjadi bulat.
3. Rebus dalam air panas (boleh letak daun pandan).
4. Onde-onde akan timbul apabila sudah masak.
5. Kemudian salut dengan parutan kelapa.
Cara hasilkan parut kelapa
1) Gaul kelapa parut dengan sedikit garam.
Atau
2) Ambil kelapa parut kering. Tambah sedikit air dan gaul dengan sedikit garam. Kemudian stim beberapa minit.
MOCHI DURIAN BUNGA TELANG

Bahan-bahan
100 gram tepung pulut
50 gram gula halus
1 cawan air bunga telang (sejuk)
Tepung jagung secukupnya
*kalau nak simpan mochi untuk tempoh lama guna 100 gram gula halus dengan 100 gram tepung pulut, mochi akan jadi lebih lembut dan berkilat.

Cara membuat
1. Satukan tepung pulut, gula dan air bunga telang sejuk. Gaul sebati dan kacau dari semasa ke semasa.
Option (pilih salah satu)
Jika masak dalam rice cooker – 10 minit,
Steam – 10 minit,
Microwave – 2 hingga 3 minit
2. Taburkan tepung jagung atas dulang. Kemudian baru letak mochi yang dimasak tadi.
3. Golekkan mochi dalam tepung jagung dan biarkan sejuk suam. Jangan pegang mochi ketika panas kerana boleh melecur.
4. Kerat 6 bahagian kalau nak besar atau 12 bahagian kalau nak mochi saiz kecil.
5. Buat bentuk bulat dan leperkan guna tangan. Letakkan isi durian di tengah -tengah dan kepilkan balik supaya jadi bulat. Letak tepung jagung pada tangan dan mochi supaya tidak melekat.
6. Siap untuk dimakan atau simpan dalam peti ais untuk beberapa jam.
MALABIA PUDING ARAB BUNGA TELANG

Bahan 1
4 cawan susu full cream
2 sudu bunga telang kering
1 cawan gula
Bahan 2
2 cawan susu full cream
1 cawan rice powder @ rice flour
Bahan 3
1 sudu kecil Rose water
1 sudu kecil Esen vanilla
Bahan hiasan
Kelapa kering
Kekacang (gajus/pistachio/badam)
Cara membuat
1. Panaskan bahan 1 iaitu susu full cream bersama bunga telang kering sehingga susu menjadi warna biru. Kemudian tapis keluar bunga telang dan masukkan 1 cawan gula. Kacau sentiasa.
2. Masukkan bahan 2 ke dalam bahan 1 dan kacau sentiasa sehingga pekat.
3. Kemudian masukkan bahan 3 iaitu rose water dan esen vanilla. Kacau sehingga rata.
4. Tuang ke dalam bekas dan hias dengan kelapa kering dan kekacang. Simpan didalam peti sejuk selama beberapa jam sebelum nikmati.
Kredit resipi dan gambar: iefa ridza bajunid Fb: fanthaghiro roses
Selamat mencuba!
Cara Buat Kuih Bakul Homemade. Sedap & Dijamin Halal.

Bila tiba musim perayaan Tahun Baru Cina, Kuih Bakul antara manisan yang wajib ada dan ditunggu-tunggu oleh seluruh kaum untuk menikmatinya. Namun ada kalanya, agak susah nak jumpa Kuih Bakul yag dihasilkan oleh orang muslim. Jadi bagi anda yang nak cuba buat sendiri, resipi perkogsian saudari Hidjrah Ali ni boleh dicuba.
RESIPI KUIH BAKUL HOMEMADE

BAHAN-BAHAN:
- 500gm tepung pulut (sebungkus)
- 190gm gula pasir
- 400gm gula merah
- 500ml air
- 200ml santan
- Beberapa helai daun pisang
CARA MEMASAK:
- Masukkan gula pasir, gula merah serta air ke dalam periuk. Kacau sehingga larut dan biarkan sejuk.
- Sementara itu, masukkan tepung pulut ke dalam mangkuk.
- Tuangkan larutan gula dan santan tadi ke dalam tepung pulut. Kacau sehingga sebati.
- Masukkan adunan tepung pulut yang telah sebati itu ke dalam kuali dan kacau sehingga adunan menjadi likat.
- Sementara itu, alas tin dengan daun pisang, pastikan daun pisang melebihi bahagian atas tin agar mudah mengikatnya di sekeliling tin. (daun pisang dikelepetkan ke bawah)
- Didihkan air dalam periuk kukusan dan kecilkan api.
- Tuangkan adunan ke dalam tin yang telah dialas tadi. Kukus selama 8 jam. Pastikan air yang ditambah ke dalam pengukus adalah air mendidih.
- Penutup kukus hendaklah dibungkus dengan beberapa lapisan kain muslin/kain kasa/ pembalut aluminium agar wap air tidak meniti ke atas kuih.
- Bila cukup masa, angkat kuih dan sejukkan. Sedia untuk dinikmati.

Kredit resipi & foto: Hidjrah Ali

