Sedapnya Kuih Bingka Ubi @ Kuih Beke Ubi Terengganu ni. Bila cuaca asyik mendung dan hujan, sedap kalau dapat makan hidangan tradisional kan. Memang asyik lagi andai makan bersama keluarga.cResipi yang dikongsi Muliadi Ramli ini, senang sahaja dan boleh dibuat bersama anak-anak. Jom kita cuba!
CARA BUAT KUIH BINGKA @ BEKE UBI TERENGGANU
BAHAN BAHAGIAN BAWAH:
900gm ubi kayu 2 keping nissey @ gula melaka – beli online di sini 10 sudu besar gula merah (untuk warna yang lebih menarik) – beli online di sini 3 helai daun pandan 4 cawan air
1. Ubi kayu dibuang kulit dan basuh bersih. Kemudian, sagat dan perah. Ada beza rasa atau tekstur ubi bila kita sagat berbanding kisar. Kita buang air yang ada pada ubi untuk elakkan rasa pahit, ketepikan.
2. Masukkan nissey, gula merah, air dan daun pandan dalam periuk. 3. Masak hingga cair kemudian ketepikan. Bila air nissey dah sejuk, satukan dengan ubi kayu.
Ads
4. Kacau rata. Lepas tu masuk dalam loyang. Kukus selama 25 hingga 30 minit. Ketepikan.
5. Untuk bahagian atas putih; satukan semua bahan dalam periuk, kacau rata supaya tidak berketul. 6. Selepas itu, baru hidupkan api yang kecil. Masak hingga ia menjadi agak pekat, matikan api.
7. Ambil ubi kita yang dalam bekas yang dah masak tadi, letakkan bahagian putihnya. 8. Kemudian kukus lagi 5 hingga 10 minit sahaja, dah siap.
9. Saya suka bahagian atas yang berlemak dan bahagian bawah yang tidak terlalu manis serta kepala santan jenis yang lembik-lembik sikit, rasa lemak-lemak masin sikit.
Banyak resipi yang boleh diolah dari kacang hijau, antaranya kuih lepat kacang hijau yang dikongsikan ini. Jarang sekali kita mendengar atau merasai , apa kata kamu cuba resipi air tangan mak ni, mesti sedap. Selamat mencuba!
RESIPI LEPAT KACANG HIJAU
BAHAN-BAHAN:
150gm tepung beras
50gm tepung jagung
1 cawan gula merah
1 1/2cawan air
1/2cawan gula pasir (ikut kemanisan)
1 1/2cawan santan kotak
1 cawan kacang hijau (direbus dulu)
1/2sudu kecil garam
CARA MEMASAK:
Satukan tepung beras , tepung jagung , santan dan air dalam satu mangkuk dan gaul hingga sebati..
Tapiskan kedalam periuk dan buka api perlahan masukkan gula, gula merah n garam dan kacau sampai pekat likat jangan behenti kacau.. kalau behenti akan berketul.. (masa dah pekat sikit masukkan kacang hijau)
Biarkan sejuk sikit baru masukkan kedalam daun pisang.. boleh kukus dan boleh masukkan kedalam peti sejuk..
Kadang-kadang buntu juga memikirkan menu untuk anak-anak suka. Tidak semesti apa yang kita suka, anak akan menyukainya. Hidangan yang simple sering jadi pilihan anak-anak. Resipi cucur roti ini boleh dijamu untuk mereka sama ada untuk sarapan atau petang, Boleh cuba buatnya .
RESIPI CUCUR ROTI
Bahan-Bahan:
4 keping roti
2 biji telur
bawang merah
lobak hiris halus
secubit garam ( sya guna secukup rasa)
Cara-Cara:
Carikkan roti kecil-kecil. Campur sebati semua bahan. Lebih cantik kalau ada daun kucai atau daun bawang. (saya guna kangkung sbb xde daun bawang)
2.Masa menggoreng lebih cepat sebab cepat masak. Golek-goleh manja dalam minyak dah boleh angkat. Sampai nak amik gambar pun tak sempat.
Siapa yang tak inginkan keenakan donat gebu gabas bersira sambal. Dah goreng donat tu kemudian sira dengan sambal. Resipi ini adalah perkongsian Chef Fauzi Karim yang juga dikenali sebagai Chef Fauzi Poji.
Chef Fauzi adalah baker dan pakar kek yang menjalankan perniagaan kek Poji Cakeland di Klang, Selangor. Selain kek tentulah bab memasak ni memang jadi kemahirannya. Donat sira sambal dari Chef ni menggunakan sambal sira sendiri. Tapi dibuat manis dibuat manis sedikit untuk jadi likat dan meletop rasanya.
CARA MEMASAK : 1. Larutkan susu gula dan yis dgn 1 cawan setengah air biarkan sehingga berbuih.. 2. Satukan tepung marjerin dan garam ramaskan bagi rata. 3. Masukkan bancuhan yis yang dah berbuih tadi sehingga menjadi doh dan tak lekat ditangan.(masuk sedikit-sedikit kalau kurang tambah air lagi).. 4. Uli lama bagi doh cantik dan rehatkan doh sehingga kembang . 5. Bila dah kembang tumbuk-tumbukkan bagi keluarkan angin , selepas itu bolehlah dibentuk ikut suka, boleh guna acuan donat 6. Bolehlah digoreng.
.
RESIPI SAMBAL SIRA
Bawang merah
Bawang putih
Cili kering
Sedikit air asam
CARA MEMASAK : 1. Kisar semua bahan di atas kemudian tumis sehingga garing letak gula, gula dan serbuk perasa (jika suka) 2. Masukkan sedikit air asam
.
3.Chef Fauzi letak gula lebih sedikit, nak bagi manis dan likat.
Cuba resipi ayam perap mayo sedap dan mudah ini! Diperap dengan madu, mayones dan sos tiram, dijamin lembut, berlemak dan menjilat jari. Klik untuk langkah penuh.